Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wygenerowana mapa. WorldBorden

Omek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć chłopaki. mam pewien problem. Tak się stało, że wybudowaliśmy sobie zamek 50mln kratek od spawnu i masakryczne skoczyło mi wykorzystanie przestrzeni dyskowej. 

Czy za pomocą WorldBorden'a da radę jakoś cofnąć te odkryte chunki, mapę? 

AKtualnie ograniczyłem mapę na 13k kratek, aby ktoś nie wpadł na pomysł budować sobie miliard kratek od spawnu :D

Za pomoc lajki, pozdrawiam 

9368_gold.png

Opublikowano

World Border ograniczy mape że nie będzie można dojść do zamku ale chunków odkrytych nie usuwa on po prostu robi taką zaporę żeby nikt nie odkrywał nowego terenu­ poza wyznaczonym obszarem.

HTBCzoQ.png

Chcesz żebym zobaczył co nabazgrałeś?

dodaj @rzy4y do posta to zobacze :)

if player has name "rzy4y"

Execute command: /Give a like

Opublikowano

Jeżeli skorzystam z /wb fill aby wygenerować sobie to 12k kratek, to jak będzie z dyskiem? Zostanie zajęte jakieś dodatkowe miejsce czy nie ?

9368_gold.png

Opublikowano

Za pomocą WorldBordera raczej tego nie usuniesz, może spróbować wejść do plików swojego serwera i tam znajdź folder world (domyślna nazwa świata, możesz mieć inną) > region tam jest świat podzielony na takie jakby łatki w plikach (wiesz o co chodzi :v). Z tego co się nie mylę to plik r.0.0.mca, to pierwszy wygenerowany chunk, wystarczy usunąć część tych pierwszych i świat się pomniejszy.

Opublikowano

Jeśli znajduje się tych usuwanych regionach, to oczywiście - po prostu zniknie. 

@Rayso. a da radę jakoś wyczytać z tego współrzędne danej lokalizacji ? :/

9368_gold.png

Opublikowano

@Rayso. a da radę jakoś wyczytać z tego współrzędne danej lokalizacji ? :/

Ja nie znam takiego sposobu. Jak masz trochę czasu, to możesz zrobić kopie całego świata i tak sobie usuwać po kolei, jeśli budowla by zniknęła, to możesz ją przywrócić za pomocą wcześniej zrobionej kopii. 

Opublikowano

@Rayso. będzie to miało wpływ na budowle? 

Zawsze możesz zapisać budowlę do schematu w pluginie WorldEdit lub w programie McEdit i usunąć zapisy mapy z danego dnia, a następnie wgrać je ponownie ze schematów na mapę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...