Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Znajomość języków a praca.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

­Siemka, mam pytanie odnośnie programistów maszyn, robotó etc. Jak wygląda ich praca? Oprócz języka głównego (cpp) i większości bibliotek + javy jakie "zdolnośći" powinien posiadać taki programista?

Opublikowano

Kto powiedział że będziesz programować w C++ i Javie?

Wszystko zależy od tego, co dokładnie będziesz programować. Jeśli jakieś maszyny z gotowym interfejsem, albo stosunkowo mocne kontrolery z bootloaderem ­to może to być Java albo C++, ewentualnie Python.

Jeśli dostaniesz układ na mikroprocesorze bez niczego, to będziesz się musiał bawić w asmie/C

Ja bawię się Atmegami (które z tego co wiem stanowią większość mikrokontrolerów na rynku, bo są tanie i proste), programuje się je w C albo asmie z wykorzystaniem AVR-GCC.

No i podstawową zdolnością podczas zabawy z mikrokontrolerami jest znajomość nie tylko programowania ale również elektroniki i sprzętu na którym będzie się pracować - silniki, serwomechanizmy, różnego rodzaju czujniki, interfejsy komunikacyjne (UART na przykład) oraz podstawowe elementy elektroniczne.

Krótko mówiąc dużo zabawy, która z czasem robi się całkiem ciekawa.

846331404756772371599.jpeg
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Zazwyczaj wymaga się także znajomości jakiegoś środowiska programowania, np. Visual C++, Code::Blocks, a dla Javy np. Eclipse, różnych struktur np. Client-Server.

Jeżeli będzie to firma, która robi gry/game engine to na pewno znajomość jakiś dodatkowych bibliotek jak SDL2, API jak OpenGL, DirectX.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...