Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Hodowla Zolwia

!.Szymcio:*

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chcialbym sobie kupic zolwia wodno-ladowego. Mam na pstrykniecie palcem akwarium 200l tak wiec z tym problemu nie ma tylko co dokupic dalej? Co je taki zolw? I jak sie ogolnie nim zajmowac :) Czytalem troche ale i tak chce sie poradzic was.

61093c6efb.png

Opublikowano

Mam czerwonolicego żółwia od ho ho lat, niewiele trzeba przy nim robić. Dobrze, aby od czasu do czasu mógł sobie pochodzić (wyciągnąć z akwarium, położyć na podłodze lub wziąć na trawę), oczywiście akwarium czyścić co jakiś czas, dobrze jest zaopatrzyć się w gąbkę filtracyjną do akwarium. Co taki żółw je? Ja mu daje suchy pokarm: Biorept medium stick oraz suszony kiełż zdrojowy. Oczywiście ma wodę w akwarium, dość dużą gąbkę, którą trochę obgryzł, duży kamień, bo lubi wygrzewać się. Raz na jakiś czas patyczkiem do uszu przeczyszczam jego skorupę. W sumie chyba tyle :x

Opublikowano

Potrzebuje tylko oświetlenia i jakiegoś suchego miejsca (kamień).

Ja mojemu daje muchy, komary, a kiedyś nawet dałem małe żaby... jednej z nich oderwał nogę i krew płynąca z ów rany zabrudziła wodę w akwarium.

Zamiast patyczka do uszów tak jak wspomniała domina powyżej, używam do czyszczenia jego skorupy szczoteczki do zębów (oczywiście przeznaczonej tylko dla niego).

Dbmy4Vg.png?1

Opublikowano

Z innej beczki tak ci tylko na piszę, że żółwie są cholernie dziwne. Nie mają chyba jakiegoś instynktu przetrwania, bo mojemu koledze wszedł pod regał i stwierdził p*******, nie wychodzę i tam zdechł. 

Opublikowano

Mój brat ma żółwia od wielu lat - jeśli chodzi o jedzenie to daje mu rybki do jakiejś miski z wodą, wsadza go tam i on wszystko to zjada, opłukuje go później ostrożnie i wsadza do akwarium. Od czasu do czasu go wypuszcza żeby sobie pochodził.­ Uważaj tylko by Cie nie ugryzł. Najlepiej też mieć filtrowaną wodę w akwarium, jakąś lampkę nad akwarium zamontować jeśli nie masz, jakiś podest możesz mu w akwarium zrobić.

­VeIMQWU.png

Opublikowano

200L to raczej za mało na jakiegoś dorosłego żółwia.. Wiem bo sam mam dłuugo akwarium i interesuje się akwarystyką, ale mam tam rybki a nie żółwia (zbyt nudny i za duże akwarium na niego).

2whgg21.png

by @Ziółko.

Opublikowano

@Rorschach teraz to przesadziłeś. My nie mówimy o żółwiu słoniowym, a o takim maluszku (żółw żółtolicy):

800f90ca41c94620.jpg

lub takim (żółw czerwonolicy):

zolw_1.jpg

Dbmy4Vg.png?1

Opublikowano

Piszą, że ogólnie akwarium powinno mieć 200l czyli jak najbardziej będzie w porządku

@Rorschach teraz to przesadziłeś. My nie mówimy o żółwiu słoniowym, a o takim maluszku (żółw żółtolicy):

800f90ca41c94620.jpg

lub takim (żółw czerwonolicy):

zolw_1.jpg

No tak wy mówicie, a autor nie zdecydował się poza tym ma rację, że będzie za małe, ale jeśli mówimy ogólnie o żółwiu... to wypadałoby jakiś gatunek żeby autor rzucił

Opublikowano

Jesli chodzi o gatunek to bede kupywal zolwia Zoltolicowego. Akwarium 100cm na 50cm na 50cm. Zolwia bede kupywal malego, mlodego :) Dzisiaj bylem w zoologicznym i byly tam zolwie 4  centymetrowe (na oko). Pani w sklepie powiedziala mi ze lampa UVB nie jest do konca niezbedna, to prawda? Wyspe mam zamiar zrobic z kamienia na przyssawki. Czy piaek na podloze bedzie dobrym pomyslem? Jakie zyjatka moge dokupic do Zolwia? Rosliny? itd. Czy na dwa 4cm zolwie starczy miejsca? W razie potrzeb akwarium bedzie powiekszane (nie mam jak narazie zamiaru rezygnowac z zolwi). 

Pozdrawiam

61093c6efb.png

Opublikowano

Miałem kiedyś właśnie takiego wodno-lądowego żółwia. Nie polecam karmić go szynką. Trochę spuchł, i tak jakby pękł [*]

Ogólnie zmulone zwierzątko, robił coś tylko jak go na ziemie wyciągnąłem. Może dlatego że piesek się z nim bawił  :rolleyes:

4008f620557c76b9gen.jpg
Opublikowano

Miałem kiedyś właśnie takiego wodno-lądowego żółwia. Nie polecam karmić go szynką. Trochę spuchł, i tak jakby pękł [*]

Ogólnie zmulone zwierzątko, robił coś tylko jak go na ziemie wyciągnąłem. Może dlatego że piesek się z nim bawił  :rolleyes:

o.O Szynka nie karmi sie zolwi, wiem o tym. Zamulone moze bylo po tej szynce ... nie dziwne bo to nie jest pozywienie dla niego. A byl ruchliwy bo mogl czuc sie zagrozony 

@Temat do zamkniecia, znalazlem forum o tej tematyce i tam kieruje swoje problemy  ^_^

61093c6efb.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...