Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nauka Javy a pisanie pluginów.

hjrhombre

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Planuje zacząć naukę Javy, głównie z myślą o pisaniu pluginów. Słyszałem, że do pisania pluginów wystarczą podstawy Javy, a reszta to jakaś dokumentacja czy coś (jestem kompletnie zielony). Od czego najlepiej zacząć naukę? Co musze umieć żeby pisać pluginy? Co to ta dokumentacja i gdzie ją znajdę? Prosiłbym także o polecenie jakichś kursów/poradników na temat Javy.

Opublikowano

Do nauki Javy nie wystarcza tylko nauka. Do Javy potrzebny jest też Talent Wrodzony. Jeżeli masz zamiar nauczyć się Javy to proponuję od Podstaw czyli Obiekty, Reflekcje, Pętle i tak dalej...

Opublikowano

Poczytać możesz sobie również to: http://naukajavy.pl/kurs-jezyka-java
Tutaj masz link do dokumentacji do api bukkita 1.8.8 i 1.7.10:
https://hub.spigotmc.org/javadocs/bukkit/
http://www.javaminecraft.com/bukkitapi/
Odnośnie tworzenie pluginów możesz również zapoznać się z poradnikami Kamilkime na youtube jednak część osób ich nie poleca.

Opublikowano

Poczytać możesz sobie również to: http://naukajavy.pl/kurs-jezyka-java

Tutaj masz link do dokumentacji do api bukkita 1.8.8 i 1.7.10:

https://hub.spigotmc.org/javadocs/bukkit/

http://www.javaminecraft.com/bukkitapi/

Odnośnie tworzenie pluginów możesz również zapoznać się z poradnikami Kamilkime na youtube jednak część osób ich nie poleca.

Na youtube warte uwagi są tylko i wyłącznie filmiki zagranicznych ytberów.

@AntyWarn

Możesz też kupić jakieś książki dotyczące javy, jednakże najbardziej polecam javastart i czytanie dokumwntacji bukkita.

6770714055827651007269.jpeg
Opublikowano

@hjrhombre

Chciałbym abyś przeczytał uważnie to co napiszę i wziął to do serca ;)

Programowanie z użyciem bukkit api idzie w dół, jeżeli chcesz robić to TYLKO dla serverów minecraft to sobie odpuść ;) (no ale nie mogę podejmować decyzji za ciebie)

programowanie musi być dla ciebie czymś co robisz z pasji, co robisz z zaciekawieniem i uśmiechem na twarzy :)

polskie społeczeństwo jest dość dziwne... twoje pluginy jeżeli będą źle zabezpieczone będą krążyć po necie a ty jedyne co będziesz mógł z tym zrobić to.... nic ;/

musisz bardzo często jako technik podejmować trudne decyzje ... wiem to z mojego stażu i doświadczenia...

tak jak mówiłem... musi dawać ci to przyjemność

No i teraz dwie drogi, którą podejmiesz to twoja decyzja ;) wszystkie ci szczegółowo opowiem

Droga dla osób które programowanie biorą jako ulepszenie servera do majnkraft:

• Oglądaj poradniki na yt takich osób jak: PogoStick29dev, TheBcBroz, SteeZyy i jakieś tam inne ;) a jeżeli chodzi o polskie to polecam pana Kamilkime, jeżeli chodzi o podstawy :0
  • Wchodź na forum bukkita i tu na mpc - czytaj problemy i rozwiązuj je sobie w głowie (dużo to daje)
  • Czytaj dokumentacje bukkita
  • Oczywiście zainstaluj środowisko do pisania ;X
  • Fell Free, od teraz po czasie przyjdą ci umiejętności a ty będziesz mógł się chwalić jak ty to wyborny programista ;/
  • (Opcjonalne) Naucz się kontrolowania oraz wysyłania zapytań do relatywnych baz danych typu: MySql

Droga dla osób zainteresowanych programowaniem:

• Daj sobie czas z bukkitem, powrócisz do niego tylko dla "relaksu"
  • Zacznij od programowania c++ 

Dlaczego c++? Przecież mc jest tworzony w javie ... co ty Matrzak ćpałeś ...

• Otóż widzisz .. jęzki programowania są bardzo podobne ;) sam zaczynałem od tworzenia... gier ;D po czym przechodzę do bukkita a aktualnie interesuje się programowaniem webowym ;DDDD
  • BARDZO polecam przeczytać cały kurs "Od zera do gier kodera" nawet jak tym developerem gier nie chcesz być ;D dowiesz się dużo o różnych zagadnieniach typu: Zmienne,pętle,instrukcje warunkowe itp
  • Później przejdź do obiektowego c++ i tutaj po przeczytaniu całego "Od zera do gier kodera" polecam pana Mirosława Zelenta :) świetny facet wytłumaczy, zaprezentuje, omówi ;) seryjkę z objektowego c++ znajdziesz na jego kanale :)
  • Z dnia na dzień interesuj się tym co dzieje się w twoim kodzie
  • Poznawaj nowe funkcje, metody iiii tak dalej ;D
  • W tym momencie możesz zacząć z bukkit api - ewentualnie nms ale tak jak mówiłem tylko dla relaksu
  • W tej drodze nie oglądaj poradników (Oprócz pana Mirosława ;) ) (oczywiście czasami możesz zerknąć ;D) ... jeżeli chodzi o bukkita musisz się ograniczyć z poradnikami bo właśnie one ograniczają myślenie - robisz to co na filmie i nie rozwiązujesz nowych problemów
  • I teraz... po kilku miesiącach robisz to co ci się podoba, masz hobby i pasje ;) takich ludzi nam brak ;/

Mam nadzieje że zrozumiesz moje "wypociny" ;d

Z całego serca życzę ci dużo sukcesów "młody" ;X

tumblr_mvmbjq2EGs1s3ulybo1_500.gif

Jeśli to czytasz, znaczy to że się opierdalasz :)

Opublikowano

@hjrhombre

Chciałbym abyś przeczytał uważnie to co napiszę i wziął to do serca ;)

Programowanie z użyciem bukkit api idzie w dół, jeżeli chcesz robić to TYLKO dla serverów minecraft to sobie odpuść ;) (no ale nie mogę podejmować decyzji za ciebie)

programowanie musi być dla ciebie czymś co robisz z pasji, co robisz z zaciekawieniem i uśmiechem na twarzy :)

polskie społeczeństwo jest dość dziwne... twoje pluginy jeżeli będą źle zabezpieczone będą krążyć po necie a ty jedyne co będziesz mógł z tym zrobić to.... nic ;/

musisz bardzo często jako technik podejmować trudne decyzje ... wiem to z mojego stażu i doświadczenia...

tak jak mówiłem... musi dawać ci to przyjemność

No i teraz dwie drogi, którą podejmiesz to twoja decyzja ;) wszystkie ci szczegółowo opowiem

Droga dla osób które programowanie biorą jako ulepszenie servera do majnkraft:

• Oglądaj poradniki na yt takich osób jak: PogoStick29dev, TheBcBroz, SteeZyy i jakieś tam inne ;) a jeżeli chodzi o polskie to polecam pana Kamilkime, jeżeli chodzi o podstawy :0
  • Wchodź na forum bukkita i tu na mpc - czytaj problemy i rozwiązuj je sobie w głowie (dużo to daje)
  • Czytaj dokumentacje bukkita
  • Oczywiście zainstaluj środowisko do pisania ;X
  • Fell Free, od teraz po czasie przyjdą ci umiejętności a ty będziesz mógł się chwalić jak ty to wyborny programista ;/
  • (Opcjonalne) Naucz się kontrolowania oraz wysyłania zapytań do relatywnych baz danych typu: MySql
Droga dla osób zainteresowanych programowaniem:
  • Daj sobie czas z bukkitem, powrócisz do niego tylko dla "relaksu"
  • Zacznij od programowania c++ 
Dlaczego c++? Przecież mc jest tworzony w javie ... co ty Matrzak ćpałeś ...
  • Otóż widzisz .. jęzki programowania są bardzo podobne ;) sam zaczynałem od tworzenia... gier ;D po czym przechodzę do bukkita a aktualnie interesuje się programowaniem webowym ;DDDD
  • BARDZO polecam przeczytać cały kurs "Od zera do gier kodera" nawet jak tym developerem gier nie chcesz być ;D dowiesz się dużo o różnych zagadnieniach typu: Zmienne,pętle,instrukcje warunkowe itp
  • Później przejdź do obiektowego c++ i tutaj po przeczytaniu całego "Od zera do gier kodera" polecam pana Mirosława Zelenta :) świetny facet wytłumaczy, zaprezentuje, omówi ;) seryjkę z objektowego c++ znajdziesz na jego kanale :)
  • Z dnia na dzień interesuj się tym co dzieje się w twoim kodzie
  • Poznawaj nowe funkcje, metody iiii tak dalej ;D
  • W tym momencie możesz zacząć z bukkit api - ewentualnie nms ale tak jak mówiłem tylko dla relaksu
  • W tej drodze nie oglądaj poradników (Oprócz pana Mirosława ;) ) (oczywiście czasami możesz zerknąć ;D) ... jeżeli chodzi o bukkita musisz się ograniczyć z poradnikami bo właśnie one ograniczają myślenie - robisz to co na filmie i nie rozwiązujesz nowych problemów
  • I teraz... po kilku miesiącach robisz to co ci się podoba, masz hobby i pasje ;) takich ludzi nam brak ;/
Mam nadzieje że zrozumiesz moje "wypociny" ;d

Z całego serca życzę ci dużo sukcesów "młody" ;X

Polecasz 2 najbardziej "hejtowane" (krytykowane, nie polecane przez nikogo kto już sam podstawy zdobył) kanały :D

Czytaj dokumentacje bukkita

(PS: używam kodu zamiast cytatu bo te nie znikają podczas cytowania itd)

Rozumiem że mam rano i wieczorem czytac ot-tak, losowe fragmenty? :P

A moje zdanie, szczególnie o tym co napisałeś o c++

spotkałem się kiedyś z tym kursem Od zera do gier kodera i po za zmarnowanym czasem nic mi nie dał, uczył nudnych podstaw, którymi nic nie osiągniesz, podstawy są potrzebne, ale tak się ich ucząć... jedni coś zapamiętają, a innym prawie wszystko zniknie z pamięci, bo nie wszystkich ciekawi pisanie kalkulatora w cpp i cieszenie się że on dodaje.

Jak ktoś nie chce się uczyć c++, to niech się nie uczy.

Nigdy nie znalazłem poradnika do c++ który by mnie nie znudził w 2 pierwszych rozdziałach, (kiedy uczyłem się cpp, już dawno znałem sporo javy) w końcu się wkurzyłem, odpaliłem losowy poradnik "dla zaawansowanych" o używaniu DirectX/OpenGL i w końcu udało mi się zrozumieć jakieś podstawy! Bo w końcu nie ograniczała mnie ta nudna konsola i poradnik. I tak samo z Javą było.

Nie wiem, po prostu nie umiem się uczyć od podstaw, podstawy to ja czytam potem, by uzupełnić to co wykombinowałem sam.

Co do zabezpieczania pluginów, sprawa prosta:

Nie robisz tego, tylko wybierasz sensownych ludzi, którzy dobrze płacą, i piszesz prawdziwe "autorskie" pluginy, czyli nie kopiujesz poprzedniego projektu i nie zmieniasz 3 literek, jak tak robisz i sprzedajesz jako pluginy dla jednego serwera, to jetses oszustem i niech te twoje pluginy wyciekną.

Zlecenia przyjmuje się tylko od sensownych ludzi, a to widać od razu, jak zaczynają rozmowę od "Taki plugin jak na..." wyłączasz rozmowę, nie marnujesz czasu, jak w pierwszych 10 wiadomościach nie pada link do pełnego opisu pluginu do wykonania, wyłączam rozmowe, proste i skuteczne :P

A jak komuś wycieknie, to nie moja sprawa, gość kupił, zapłacił, miał własne, jak mu wyciekło, to tylko on stracił.

1438614356923701010629.png

Opublikowano

książki do javy są bardzo nudne i szczegółowe 

na javastart masz ciekawe zwięzłe lekcje po których jest zadanie do wykonania

no i oczywiście język angielski najlepiej jakbyś dobrze znał

Opublikowano

Panie @GotoFinal

Z zabezpieczeniami całkowicie się zgadzam ale co do kursu "Od zera do gier kodera" i innych kursów

Dał mi on  naprawdę dużo, przynajmniej w podstawie lecz... tak jest to prawda że kurs jest trochę nudzący ale jeżeli chcesz osiągnąć sukces czasami musisz się przyłożyć 

Osobiście jeżeli chodzi o ten kurs to polecam podstawowe zagadnienia ... nie zagłębiajcie się dalej ... jeżeli chodzi wam tylko o programowanie javy ;/ 

Jeżeli chodzi o youtuberów:

Wiem że kamilkime jest hejtowany ale jak już napisałem .. chodzi o całkowite podstawy

a potrafi on zarejestrować listener lub komendę ... albo obsługiwać się eventami ;)

A to chłopakowi się przyda

Wiedza to wiedza .. to że dowiesz się czym jest zmienna w środowisku czarnego shella i kalkulatora nie różni się niczym kiedy uczysz się tego w javie...

bukkit api... jest to angielski - taka prawda, bukkit api mocno bazuje na języku angielskim a praktycznie w 99% ;) + dochodzi czysta java co trochę komplikuje sytuacje ale z czasem staje się to proste

Jaki morał?

A taki że jeżeli chcesz pisać pluginy to ucz się tak jak tobie się podoba 

Ja miałem zdanie o cpp, pan @GotoFinal za nim nie przepada ;d i go doskonale rozumiem - każdy ma swoje potrzeby, każdy tworzy sam system edukacji programowania którym się pnie w górę 

to jak ty zrobisz zostawiam na twoje rozważania 

Pozdrawiam

tumblr_mvmbjq2EGs1s3ulybo1_500.gif

Jeśli to czytasz, znaczy to że się opierdalasz :)

Opublikowano

Panie @GotoFinal

Z zabezpieczeniami całkowicie się zgadzam ale co do kursu "Od zera do gier kodera" i innych kursów

Dał mi on  naprawdę dużo, przynajmniej w podstawie lecz... tak jest to prawda że kurs jest trochę nudzący ale jeżeli chcesz osiągnąć sukces czasami musisz się przyłożyć 

Osobiście jeżeli chodzi o ten kurs to polecam podstawowe zagadnienia ... nie zagłębiajcie się dalej ... jeżeli chodzi wam tylko o programowanie javy ;/ 

Jeżeli chodzi o youtuberów:

Wiem że kamilkime jest hejtowany ale jak już napisałem .. chodzi o całkowite podstawy

a potrafi on zarejestrować listener lub komendę ... albo obsługiwać się eventami ;)

A to chłopakowi się przyda

Wiedza to wiedza .. to że dowiesz się czym jest zmienna w środowisku czarnego shella i kalkulatora nie różni się niczym kiedy uczysz się tego w javie...

bukkit api... jest to angielski - taka prawda, bukkit api mocno bazuje na języku angielskim a praktycznie w 99% ;) + dochodzi czysta java co trochę komplikuje sytuacje ale z czasem staje się to proste

Jaki morał?

A taki że jeżeli chcesz pisać pluginy to ucz się tak jak tobie się podoba 

Ja miałem zdanie o cpp, pan @GotoFinal za nim nie przepada ;d i go doskonale rozumiem - każdy ma swoje potrzeby, każdy tworzy sam system edukacji programowania którym się pnie w górę 

to jak ty zrobisz zostawiam na twoje rozważania 

Pozdrawiam

To nie chodzi o to że za nim nie przepadam, prawdą to też jest, ma możliwosci, ma wszystko, ale jak widzę składnie to mnie na wymioty bierze. 

PS: drugim krytykowanym jest pogo stick.

Ale ucząć się tego (nie koniecznie tym co jest zmienna, ale dajmy na to obsługi mapki w javie, czy templates w cpp) w szelu zapomnę po 3 dniach po co m to było, bo użyje tego do napisania np modelu Szefa i pracownika, coś wałkowanego po 4000 razy w każdym poradniku i kompletnie nie potrzebnego, nie dającego żadnego ciekawego wyniku.

Ale ucząc się tego pisząć własną aplikacje, która robi dokładnie to co chce, np małą grę w 2d pod OpenGL, i będę potrzebował czegoś do przechowywania wartości klucz-wartość, znajdę tę mapkę w google, zobacze jak się tego używa, zrozumiem i zapamiętam, potem z ciekawości dowiem się nawet jak działa od środka i czym można ją zastąpić dla lepszej wydajności w danych sytuacjach.

Co do bukkit API i angielskim, całą javę można uprościć do prostego angielskiego, dlatego jej nauka jest prosta.

W c++ jest już gorzej, chcesz pisać pod API windowsa, i dostajesz metode setWinN(LBGTRULES lbgt, RHJXHME fshst) i szukasz po dokumentacji co to znaczy "LBGTRULES" i po 3 godzinach szukania, dowiadujesz się że ktoś po prostu zdefiniował tak nazwę dla tablicy znaków.

(tym samym używanie OpenGL w javie jest trudniejsze, bo tam znowu lądujesz z pięknymi nazwami)

1438614356923701010629.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...