Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z Serwerem

michalp1011

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dziś wykupiłem serwer Rust na hostingu i pojawiły się pewne problemy.

1. Nie wiem jak znaleźć mój serwer na liście serwerów w grze, połączyć się mogę tylko przez konsole.

2. Nie wiem dlaczego ale nie działają pluginy które wgrałem, niby ma być Oxide lecz u mnie tego nie ma, Folder Plugins znajduje się w : RustDedicted_Data. Zamiast Oxide jes Unity. da sie to zmienić?

Z góry dzięki za pomoc :)

Opublikowano

Przede wszystkim polecałbym kontakt z hostingiem na którym wykupiłeś serwer, oni prawdopodobnie pomogą Ci bardziej fachowo.
Jednakże jeśli chodzi o sprawdzenie serwera czy jest dostepny publicznie polecałbym wejść na niego przez konsole a następnie po zalogowaniu sie na serwer sprawdzenie zakładki historia, tam powinien się pojawić Twój serwer.
Jeśli to nie zadziała, to poszukaj go we wszystkich kategoriach, tj. zmodyfikowane, niemodyfikowane, możliwe, że serwer załapało do wanilli.
Do obsługi serwera polecam Ci również Rustytool, taki fajny mały pogramik, którym logujesz się do serwera i mozesz wiekszość rzeczy zmieniać ręcznie w formie zobrazowanej zamiast konsolowych komend.

Ah! i jeszcze jedno, czy twój serwer jest z crackiem w celu umożliwienia pirackim kopią gry na wejście? Posiadasz orginalną kopie Rusta, czy pirata? Bo jesli jest to serwer z crackiem, to slyszalem, że nie da sie takiego serwera wyszukać w przegladarce serwerów w grze, co wiecej, jesli ty masz piracką kopie rusta, to nie licz na to, że zobaczysz ją w przeglądarce serwerów, bo tak się nigdy nie stanie.

mqdefault.jpg
Rest in Peace
Big Up!

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngWolfTheFive Ja mam Rusta zakupionego na Steam, a serwer jest normalnie postawiony na hostinu pukawka.pl

Próbowałem wgrywać Oxide do plików serwera lecz to też nie działa :(

A po wyjściu z serwera nie jest on wyświetlany w zakładce Historia

PS: Nie wiem dlaczego ale program Rustytool nie działa mi :( Wyskakuje brak odpowiedzi i się wyłącza.

PS2: A jak mam go znaleźć w innych zakładkach? Nawet nie wiem jak wpisać bo gdy wpisuje po nazwie to nie wyszukuje. A i jeszcze jedno jak zrobić takie coś jak mają inne serwery typu w wyszukiwarce: Nazwa [TPR][NEW] i tego typu rzeczy w nazwie?

Opublikowano

Przede wszystkim polecałbym kontakt z hostingiem na którym wykupiłeś serwer, oni prawdopodobnie pomogą Ci bardziej fachowo.

Jednakże jeśli chodzi o sprawdzenie serwera czy jest dostepny publicznie polecałbym wejść na niego przez konsole a następnie po zalogowaniu sie na serwer sprawdzenie zakładki historia, tam powinien się pojawić Twój serwer.

Jeśli to nie zadziała, to poszukaj go we wszystkich kategoriach, tj. zmodyfikowane, niemodyfikowane, możliwe, że serwer załapało do wanilli.

Do obsługi serwera polecam Ci również Rustytool, taki fajny mały pogramik, którym logujesz się do serwera i mozesz wiekszość rzeczy zmieniać ręcznie w formie zobrazowanej zamiast konsolowych komend.

Ah! i jeszcze jedno, czy twój serwer jest z crackiem w celu umożliwienia pirackim kopią gry na wejście? Posiadasz orginalną kopie Rusta, czy pirata? Bo jesli jest to serwer z crackiem, to slyszalem, że nie da sie takiego serwera wyszukać w przegladarce serwerów w grze, co wiecej, jesli ty masz piracką kopie rusta, to nie licz na to, że zobaczysz ją w przeglądarce serwerów, bo tak się nigdy nie stanie.

Chyba nie do końca rozumiem co masz na myśli..

Tak czy inaczej, generalnie serwer na samym Oxide to nie zupełnie wszystko, jeśli zainstalujesz Oxide, to praktycznie nic na serwerze się nie zmieni z racji, że jest to podstawka do działania pluginów.

Pluginy wgrywasz na serwer stojący na Oxide, Magma i innych podobnych modach, lecz w zależności od tego czy wybierzesz mod Oxide czy jakiś inny, to musisz zainstalować pluginy wyłącznie pod niego stworzone, tzn. Oxide działa wyłącznie z pluginami zrobionymi pod Oxide, pluginy magmy wykrzaczą go.

Kolejna sprawa jest taka, że jeśli chcesz dodać [TPR] itp. to to są wlasnie spisy pluginów działających na serwerze(jesli dodasz te pluginy na serwer, wtedy mozesz dodac je do nazwy poprzez zwyczajną edycję nazwy serwera), tpr to plugin do teleportacji, znajdź go na stronie Oxide.

Po sciągnięciu możesz je wgrać do folderu Plugins(o ile dobrze pamiętam ^.^), to samo zrób z innymi pluginami, następnie zrestartuj serwer i powinno działać. Problem jednak w tym, że każdy z pluginów trzeba odpowiednio skonfigurować w zależności od tego jak chcesz by działał na twoim serwie, np. plugin Gather do zmiany ilosci pozyskiwanych przedmiotów w trakcie uderzania kamieniem w drzewo czy skałe zależy od wartości jaką w nim ustawisz, domyslnie jest to x1 = 1 uderzenie z kamienia zapewni ci 10 drewna, każdą kolejną wartość liczysz 10 razy tyle ile wpisałeś, tzn przykładowo gather x3 liczysz tak -  10x3 co równe jest 30 i w ten sposób za jedno uderzenie z kamienia uzyskasz 30 drewna. Oczywiście nie musisz edytować pluginów, nie jest to wymagane, ale wtedy będą one działały domyslnie, czyli często będzie to niewygodne. Do samej w sobie edycji potrzebujesz programu który odczyta pliki zapisane w konkretnym formacie. Gdyż nie wszystkie będziesz w stanie edytować w wordzie czy innym podobnym programie(znajomość języków programowania również mile widziana).

Czemu nie widzisz swojego serwera? tego nie jestem w zupełności pewien, może nie stoi on na publicznym zewnętrznym adresie? Czy Twój serwer aby nie jest postawiony na hamachi czy czmyś podobnym?

Wtedy nie masz szansy na zauważenie go w serwerach publicznych, najwyżej w zakładce serwerów lokalnych(o ile taka jest w ruscie, nie mogę teraz sprawdzić ^.^)

Niestety nigdy nie stawiałem serwera z hostingu, tylko na własna rękę, więc nie do końca wiem jak to działa, dlatego też, raz jeszcze polecałbym skontaktowanie się z hostingiem w celu uzyskania porady/informacji jak poprawnie z tym serwerem się zachować.

W kwestii oxide, to sprawa jeszcze wygląda tak, jesli serwer jest czysty to wrzucasz najnowszą wersje Oxide do folderu serwera (nie rób tego jednak bezmyslnie, sprawdź na yt, albo poczytaj poradnik jak poprawnie zainstalować oxide na serwer) nastepnie po instalacji oxide zrestartuj/włącz serwer i sprawdź czy w konsoli załadowało poprawnie, po czym dodaj pluginy i ponownie zrestartuj serwer. To tak po krótce.

Na koniec podam Ci jeszcze kilka przydatnych pluginów do działania serwera:

- Notifier (pokazuje wszystkie niezbędne informacje na serwerze, tzn spis pluginów, /help i inne przydatne informacje

- MPCforums (informacje o śmierci innych graczy)

- Teleportation and Homes system (mozliwosc wysłania zapytania o teleportacje do kogoś, zapisanie miejsca jako domu)

- Gather (edycja rate serwera)

- BetterLoot (zwiększenie dropu rare itemów - w przypadku serwera pvp)

- ! Rustytool (tyle, że to już nie plugin, tak jak wspomniałem wyżej, jest to program do obslugi serwera, jesli Ci nie działa możesz skorzystać z innego narzędzia o podobnym działaniu, jest ich kilka)

Mam nadzieję, że chociaż odrobinę Ci pomogłem ;)

mqdefault.jpg
Rest in Peace
Big Up!

Opublikowano

@WolfTheFire Jeszcze taka jedna kwestia, załączam tutaj ss, z moich plików na serwerze i może będziesz wiedział dlaczego nie działają pluginy.

1.http://scr.hu/1hv4/19crh

3.RustDieced_Data: http://scr.hu/1hv4/kmv9a
Manged:

Plugins:

Skontaktowałem się z Administratorem i odpisał mi że mają serwery bezpośrednio od twórców i wszystkie rzeczy muszę sam wgrywać poprzez FTP.

PS: A może ty mógłbyś mi to pomóc wgrać? Żeby pluginy zaczęły działać

Opublikowano

W takim układzie widze, że wszystko masz zrobione należycie, nie powinno być problemu z czymkolwiek i w tym cała zagwozdka.
Jedynie co może być przyczyną komplikacji, to nieaktualna wersja Oxide, być może zainstalowałeś starszą wersje?
To jest najczestrzy problem nie działających pluginów w Ruscie na serwerze chwile po nowym update, zawsze wtedy trzeba czekać na najnowszą aktualizacje oxide.

Btw. mógłbyś wrzucić mi screen z konsoli serwerowej po uruchomieniu? Mam na myśli to czy czyta Ci Oxide czy nie.

Pomóc nie bardzo miałbym jak, ponieważ nie ma mnie w chwili obecnej w domu, w związku z czym mogę najwyżej pomóc Ci słowem pisanym ;D

+ link do filmiku w którym koleś objaśnia wszystko w kwestii serwera krok po kroku włącznie z instalacją Oxide i pluginów.

mqdefault.jpg
Rest in Peace
Big Up!

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngWolfTheFive Wszystko niby jest aktualne, więc nie wiem :/

To są ss z konsoli po wgraniu Oxide: http://scr.hu/1hv4/7ob79

A to są po wgraniu pluginów:

Mono path[0] = 'D:/cygwin/data/unikalnyy/469514.rust/RustDedicated_Data/Managed'
Mono path[1] = 'D:/cygwin/data/unikalnyy/469514.rust/RustDedicated_Data/Mono'
Mono config path = 'D:/cygwin/data/unikalnyy/469514.rust/RustDedicated_Data/Mono/etc'
Initialize engine version: 5.1.2p2 (207c2b8718a4)
Forcing GfxDevice: 4
NullGfxDevice:
Version: NULL 1.0 [1.0]
Renderer: Null Device
Vendor: Unity Technologies
Begin MonoManager ReloadAssembly
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\UnityEngine.dll (this message is harmless)
Loading D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\UnityEngine.dll into Unity Child Domain
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\I18N.dll (this message is harmless)
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\I18N.West.dll (this message is harmless)
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\Assembly-CSharp-firstpass.dll (this message is harmless)
Loading D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\Assembly-CSharp-firstpass.dll into Unity Child Domain
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\Assembly-CSharp.dll (this message is harmless)
Loading D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\Assembly-CSharp.dll into Unity Child Domain
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\UnityEngine.UI.dll (this message is harmless)
Loading D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\UnityEngine.UI.dll into Unity Child Domain
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\UnityEngine.Networking.dll (this message is harmless)
Loading D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\UnityEngine.Networking.dll into Unity Child Domain
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\UnityEngine.Analytics.dll (this message is harmless)
Loading D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\UnityEngine.Analytics.dll into Unity Child Domain
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\ConvexHull.dll (this message is harmless)
Loading D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\ConvexHull.dll into Unity Child Domain
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\I18N.CJK.dll (this message is harmless)
Loading D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\I18N.CJK.dll into Unity Child Domain
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\I18N.dll (this message is harmless)
Loading D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\I18N.dll into Unity Child Domain
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\I18N.MidEast.dll (this message is harmless)
Loading D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\I18N.MidEast.dll into Unity Child Domain
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\I18N.Other.dll (this message is harmless)
Loading D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\I18N.Other.dll into Unity Child Domain
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\I18N.Rare.dll (this message is harmless)
Loading D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\I18N.Rare.dll into Unity Child Domain
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\I18N.West.dll (this message is harmless)
Loading D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\I18N.West.dll into Unity Child Domain
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\Ionic.Zip.Reduced.dll (this message is harmless)
Loading D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\Ionic.Zip.Reduced.dll into Unity Child Domain
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\LZ4n.dll (this message is harmless)
Loading D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\LZ4n.dll into Unity Child Domain
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\Newtonsoft.Json.dll (this message is harmless)
Loading D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\Newtonsoft.Json.dll into Unity Child Domain
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\Behave.Unity.Assets.dll (this message is harmless)
Loading D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\Behave.Unity.Assets.dll into Unity Child Domain
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\Behave.Unity.Runtime.dll (this message is harmless)
Loading D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\Behave.Unity.Runtime.dll into Unity Child Domain
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\protobuf-net.dll (this message is harmless)
Loading D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\protobuf-net.dll into Unity Child Domain
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\RustBuild.dll (this message is harmless)
Loading D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\RustBuild.dll into Unity Child Domain
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\EasyAntiCheat.Client.dll (this message is harmless)
Loading D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\EasyAntiCheat.Client.dll into Unity Child Domain
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\EasyAntiCheat.Server.dll (this message is harmless)
Loading D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\EasyAntiCheat.Server.dll into Unity Child Domain
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\UnityEngine.CrashLog.dll (this message is harmless)
Loading D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\UnityEngine.CrashLog.dll into Unity Child Domain
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\DestMath.dll (this message is harmless)
Loading D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\DestMath.dll into Unity Child Domain
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\System.Core.dll (this message is harmless)
- Completed reload, in 0.209 seconds
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\System.dll (this message is harmless)
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\Oxide.Core.dll (this message is harmless)
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\System.Runtime.Serialization.dll (this message is harmless)
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\System.Xml.Linq.dll (this message is harmless)
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\System.Xml.dll (this message is harmless)
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\System.Data.dll (this message is harmless)
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\System.Configuration.dll (this message is harmless)
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\Oxide.Ext.CSharp.dll (this message is harmless)
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\Oxide.Ext.JavaScript.dll (this message is harmless)
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\Jint.dll (this message is harmless)
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\Oxide.Ext.Lua.dll (this message is harmless)
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\NLua.dll (this message is harmless)
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\KeraLua.dll (this message is harmless)
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\Oxide.Ext.MySql.dll (this message is harmless)
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\MySql.Data.dll (this message is harmless)
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\Oxide.Ext.Python.dll (this message is harmless)
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\Microsoft.Scripting.dll (this message is harmless)
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\IronPython.dll (this message is harmless)
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\Microsoft.Dynamic.dll (this message is harmless)
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\Microsoft.Scripting.Core.dll (this message is harmless)
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\IronPython.Modules.dll (this message is harmless)
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\Mono.Security.dll (this message is harmless)
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\Oxide.Ext.SQLite.dll (this message is harmless)
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\System.Data.SQLite.dll (this message is harmless)
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\System.Transactions.dll (this message is harmless)
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\Oxide.Ext.Unity.dll (this message is harmless)
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\Oxide.Game.Rust.dll (this message is harmless)
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\System.Configuration.Install.dll (this message is harmless)
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\Mono.Cecil.dll (this message is harmless)
Platform assembly: D:\cygwin\data\unikalnyy\469514.rust\RustDedicated_Data\Managed\Mono.Data.Tds.dll (this message is harmless)
TimeWarning: Serialize.Initialize took 0.05 seconds (57ms)

(Filename: C:/buildslave/unity/build/artifacts/generated/common/runtime/UnityEngineDebugBindings.gen.cpp Line: 65)

server.port: "28055"

(Filename: C:/buildslave/unity/build/artifacts/generated/common/runtime/UnityEngineDebugBindings.gen.cpp Line: 65)

server.maxplayers: "50"

Server Config Loaded

Loading Items Took: 0.221 seconds

Building Items Took: 0.254 seconds / Items: 196 / Blueprints: 136

[Oxide] 9:42 PM [info] Loading Oxide core v2.0.1268...
[Oxide] 9:42 PM [info] Loading extensions...
[Oxide] 9:42 PM [info] Loaded extension CSharp v1.0.1268 by Oxide Team
[Oxide] 9:42 PM [info] Loaded extension JavaScript v1.0.1268 by Oxide Team
[Oxide] 9:42 PM [info] Loaded extension Lua v1.0.1268 by Oxide Team
[Oxide] 9:42 PM [info] Loaded extension MySql v1.0.1268 by Oxide Team
[Oxide] 9:42 PM [info] Loaded extension Python v1.0.1268 by Oxide Team
[Oxide] 9:42 PM [info] Loaded extension SQLite v1.0.1268 by Oxide Team
[Oxide] 9:42 PM [info] Loaded extension Unity v1.0.1268 by Oxide Team
[Oxide] 9:42 PM [info] Loaded extension Rust v1.0.1268 by Oxide Team
[Oxide] 9:42 PM [info] Using Covalence provider for game 'Rust'
[Oxide] 9:42 PM [info] Loading plugins...
[Oxide] 9:42 PM [info] Loaded plugin Unity Core v1.0.0 by Oxide Team
[Oxide] 9:42 PM [info] Loaded plugin Rust Core v1.0.0 by Oxide Team
Generating terrain of size 4000 with seed 3006952008
PROCEDURAL OBJECTS took 00:00:00.1573798
HEIGHT MAP took 00:00:05.1487701
MOUNTAINS took 00:00:01.0614444
BIOME MAP took 00:00:00.3410478
TOPOLOGY MAP took 00:00:02.2147619
SPLAT MAP took 00:00:00.9860005
RIVER LAYOUT took 00:00:04.7220277
AIRFIELDS took 00:00:00.6853612
PRODUCTION MONUMENTS took 00:00:00.5853246
MINING MONUMENTS took 00:00:00.2841400
RADTOWNS took 00:00:01.3583844
ROAD LAYOUT took 00:00:08.1439756
POWERLINE LAYOUT took 00:00:00.7343187
POWERLINE OBJECTS took 00:00:00.9722338
CAVES took 00:00:00.0574309
FIELD ROCKS took 00:00:01.6096010
CLIFFS took 00:00:00.3115993
MICRO CLIFFS took 00:00:00.8865864
LIGHTHOUSES took 00:00:00.1276689
BEACHSIDE ROCKS took 00:00:00.2624832
WATERSIDE ROCKS took 00:00:00.1661520
OVERHANGS took 00:00:00.0149036
ICEBERGS took 00:00:00.0175715
TERRAIN MESH took 00:00:05.8648036
RIVER OBJECTS took 00:00:00.4857434
ROAD OBJECTS took 00:00:04.0878747
ARID FIELD OBJECTS took 00:00:00.0679173
TEMPERATE FIELD OBJECTS took 00:00:00.0669311
TUNDRA FIELD OBJECTS took 00:00:00.0513033
ARCTIC FIELD OBJECTS took 00:00:00.0544197
ARID FOREST OBJECTS took 00:00:00.0960817
TEMPERATE FOREST OBJECTS took 00:00:00.1236077
TUNDRA FOREST OBJECTS took 00:00:00.0696973
ARCTIC FOREST OBJECTS took 00:00:00.0782061
ARID BEACH OBJECTS took 00:00:00.0407189
TEMPERATE BEACH OBJECTS took 00:00:00.0407789
TUNDRA BEACH OBJECTS took 00:00:00.0430592
ARCTIC BEACH OBJECTS took 00:00:00.0409720
SHORE OBJECTS took 00:00:00.1981219
PROCEDURAL OBJECTS took 00:00:06.6072004
CLIFF TOPOLOGY took 00:00:01.3994055
TERRAIN TEXTURES took 00:00:00.0001103
Procedural Generation took 00:00:50.7875220
Loaded database server/my_server_identity/UserPersistence.db (0 entries)
Couldn't load server/my_server_identity/save/Procedural Map_4000_3006952008/0.sav - file doesn't exist
Map Spawned 14967 entities
Connected to Steam
d Terrain' - All passes removed
WARNING: Shader Unsupported: 'Rust/Standard Terrain' - All passes removed
WARNING: Shader Unsupported: 'Rust/Standard Terrain' - All passes removed
WARNING: Shader Unsupported: 'Nature/Water/Ocean' - Setting to default shader.
WARNING: Shader Unsupported: 'Nature/River' - Setting to default shader.
UnloadTime: 7.104223 ms
HDR RenderTexture format is not supported on this platform. This camera will render without HDR buffers.

(Filename: Line: 2774)

Generating terrain of size 4000 with seed 3006952008

Unloading 40 unused Assets to reduce memory usage. Loaded Objects now: 5157.
Total: 85.542374 ms (FindLiveObjects: 0.335872 ms CreateObjectMapping: 0.458167 ms MarkObjects: 84.628372 ms DeleteObjects: 0.117906 ms)

The image effect effect - Radiation (UnityStandardAssets.ImageEffects.NoiseAndGrain) has been disabled as it's not supported on the current platform.

The image effect effect - Radiation (UnityStandardAssets.ImageEffects.ColorCorrectionCurves) has been disabled as it's not supported on the current platform.

PROCEDURAL OBJECTS took 00:00:00.1573798

HEIGHT MAP took 00:00:05.1487701

MOUNTAINS took 00:00:01.0614444

BIOME MAP took 00:00:00.3410478

TOPOLOGY MAP took 00:00:02.2147619

SPLAT MAP took 00:00:00.9860005

RIVER LAYOUT took 00:00:04.7220277

AIRFIELDS took 00:00:00.6853612

PRODUCTION MONUMENTS took 00:00:00.5853246

MINING MONUMENTS took 00:00:00.2841400

RADTOWNS took 00:00:01.3583844

ROAD LAYOUT took 00:00:08.1439756

POWERLINE LAYOUT took 00:00:00.7343187

POWERLINE OBJECTS took 00:00:00.9722338

CAVES took 00:00:00.0574309

FIELD ROCKS took 00:00:01.6096010

CLIFFS took 00:00:00.3115993

MICRO CLIFFS took 00:00:00.8865864

LIGHTHOUSES took 00:00:00.1276689

BEACHSIDE ROCKS took 00:00:00.2624832

WATERSIDE ROCKS took 00:00:00.1661520

OVERHANGS took 00:00:00.0149036

ICEBERGS took 00:00:00.0175715

TERRAIN MESH took 00:00:05.8648036

RIVER OBJECTS took 00:00:00.4857434

ROAD OBJECTS took 00:00:04.0878747

ARID FIELD OBJECTS took 00:00:00.0679173

TEMPERATE FIELD OBJECTS took 00:00:00.0669311

TUNDRA FIELD OBJECTS took 00:00:00.0513033

ARCTIC FIELD OBJECTS took 00:00:00.0544197

ARID FOREST OBJECTS took 00:00:00.0960817

TEMPERATE FOREST OBJECTS took 00:00:00.1236077

TUNDRA FOREST OBJECTS took 00:00:00.0696973

ARCTIC FOREST OBJECTS took 00:00:00.0782061

ARID BEACH OBJECTS took 00:00:00.0407189

TEMPERATE BEACH OBJECTS took 00:00:00.0407789

TUNDRA BEACH OBJECTS took 00:00:00.0430592

ARCTIC BEACH OBJECTS took 00:00:00.0409720

SHORE OBJECTS took 00:00:00.1981219

PROCEDURAL OBJECTS took 00:00:06.6072004

CLIFF TOPOLOGY took 00:00:01.3994055

TERRAIN TEXTURES took 00:00:00.0001103

Procedural Generation took 00:00:50.7875220

Loaded database server/my_server_identity/UserPersistence.db (0 entries)

Unloading 3 Unused Serialized files (Serialized files now loaded: 48)
Couldn't load server/my_server_identity/save/Procedural Map_4000_3006952008/0.sav - file doesn't exist

AngryAnt Behave version 2.5 (d859964) - Copyright © Emil Johansen - AngryAnt 2015

Map Spawned 14967 entities

Connected to Steam

Unloading 27 unused Assets to reduce memory usage. Loaded Objects now: 233496.
Total: 263.266998 ms (FindLiveObjects: 28.443516 ms CreateObjectMapping: 6.861681 ms MarkObjects: 227.423782 ms DeleteObjects: 0.536576 ms)

Unloading 0 Unused Serialized files (Serialized files now loaded: 48)

Unloading 19 unused Assets to reduce memory usage. Loaded Objects now: 222036.
Total: 237.766769 ms (FindLiveObjects: 22.960724 ms CreateObjectMapping: 4.114434 ms MarkObjects: 210.321808 ms DeleteObjects: 0.368055 ms)

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngWolfTheFive

PS: Nie wiem dlaczego ale ja u siebie nie mam takich folderów jak oxide, save itp.

W takim układzie spróbuj dograć oxide raz jeszcze (oczywiscie do nowej kopii serwera, bo mam nadzieję, że zrobiles backup?), tyle, że Oxide działa bez zarzutu, według konsoli wszystko smiga, jedynie co to nie zauważyłem tam aby pluginy się gdzieś pojawiły(nie wykluczone, że je przeoczyłem), znaczy się, że coś ich nie czyta. Folder save występował o ile dobrze pamiętam głównie w serwerach na Rust Legacy, a na Experimental oxide go gdzieś zastąpił, albo ukrył w innym miejscu, a ty zdaje się robisz serwer pod Experimental?

Ja już też do końca nie pamiętam jak to dokładnie było z tym stawianiem serwa, bo robiłem to ostatni raz jakoś w granicach 40 devbloga, więc trochę się pozmieniało od tamtego czasu.

Moja porada jest taka, wyczekaj jutrzejszej aktualizacji Rusta, bo wchodzi nowy devblog (ok. 20:00 naszego czasu w każdy czwartek), z racji, że po aktualizacji wszystko i tak się rozleci z Twoim serwerem, gdyż będziesz potrzebował nowej wersji oxide. Dlatego tez, nie ma sensu się męczyć z tym do tego czasu, a na nowej wersji może wszystko będzie mykać aż miło (miejmy taką nadzieję :D).

Tylko nie spodziewaj się jutro nowej wersji Oxide od razu po ukazaniu się update'a, to może potrwać kilka godzin, tak to zazwyczaj bywa. ;)

mqdefault.jpg
Rest in Peace
Big Up!

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngWolfTheFive Pluginy już działają ale teraz mam kolejny problem :P
Mianowicie komendy z konsoli nie działają, typu: ownerid <steamid64> "player name" "reason"  czy nawet SAY

czy wiesz co może być tego przyczyną?

Opublikowano

Zależy w jaki sposób próbujesz je wywołać, robisz to przez konsole w Rusty? Czy przez konsole serwera?
Bo problem polega na tym, że do konsoli serwerowej musisz zalogować się jako admin aby móc z niej w ogołe korzystać, a z doświadczenia wiem, że nie udało mi się tego zrobić ani jeden raz, zawsze występował jakiś problem z logowaniem się w konsoli, nigdy nie akceptował komendy na hasło ani na login(stare czasy, mogło się pozmieniać), po prostu komenda nie istniała. Dlatego też tak bardzo polecam Ci ten RustyTool czy inny podobnie działający programik, dzieki niemu mozesz konsole serwerową olać ciepłym moczem i wykonywać wszystkie komendy bezpośrednio w programie.
Pamietaj jednak, że w Rustym masz kilka konsol w pierwszej zakładce, jedna służy do "SAY" a druga do komend i to w tej do komend masz wpisywać moderator itp itd.(thank u cpt. obvious ;D)

Co do samego ownera.. z nim zawsze był problem, spróbuj najpierw nadać sobie moderatora(u mnie zawsze działało to w ten sposób, najpierw moderator, później owner), najlepiej jesli udaloby Ci się zrobić to przez Rusty (tak, po raz kolejny ten nieszczęsny Rusty ^.^) za pomocą komendy "moderatorid (STEAMID) (nick) (powód) i ten powód polecam pominąć, ja nigdy tego nie wpisywałem, zawsze był przez to problem, po prostu to olej a i tak powinno zadziałać bez tego.
Zatem według schematu powinno to wyglądać mniej więcej tak:

moderatorid 123123423423423453452 BlaBla

Nastepnie jeśli udało Ci się z moderatorem, to spróbuj dodać sobie ownera w ten sam sposób:

ownerid 123234234234234234 BlaBla

Jeśli żadna z komend nie działa w dalszym ciągu, wtedy spróbuj jeszcze z samym steamid, pomin nick, pomin powód, po prostu 

ownerid steamid

i tyle.

@Edit1

Przeoczyłem podczas pisania postu informacje o pluginach ^.^
Cieszę się, że wreszcie działają, zapewne powodem była starsza wersja oxide, chyba, że coś innego sprawiło, że zadziałały? ;D

@Edit2

Podsyłam Ci jeszcze kilka zamienników RustyTool'a, które znalazłem w sieci, zaznaczam jednak, że nie testowałem ich, więc nie wiem jak się zachowają:
- Rusted (kompatybilny z Windows/Linux)
- RustAdmin

mqdefault.jpg
Rest in Peace
Big Up!

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngWolfTheFive Pluginy zadziałały po zainstalowaniu nowej wersji Oxide, tak jak polecałeś. Zaraz idę testować ten program gdzie jest w nim konsola.

EDIT: Mógłbyś mi objaśnij jakbym mógł do tego się zalogować?? http://scr.hu/1hv4/dma91

Więc tak..

IP : adres ip twojego serwera, ew. jesli adres nie zadziała wpisz po prostu localhost

Server port:  domyslnie jest to 28015/28016, chyba, że go zmieniałeś, to podaj taki jaki ustawiłeś sam

Querry port: pomiń, zostaw wartość 0, ew. jesli bez tego nie pyknie wpisz 28106, ale program nie powinien się o to pluć

Password: twoje hasło, które ustawiłeś w trakcie tworzenia serwera jako "RCON Password"

Reszty ustawiać nie musisz na chwilę obecną, włącz sobie funkcje "Auto connect at startup" żebyś nie musiał później ponownie tego wpisywać.

Pamiętaj też, że nie zalogujesz się do serwera poprzez ten program jeśli serwer nie jest uruchomiony.

mqdefault.jpg
Rest in Peace
Big Up!

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngWolfTheFive  Ja żadnego hasła RCON nie ustawiałem :/

W takim układzie dodaj do ścieżki pliku "RustDedicated"  batchmode

Robi się to tak, prawy przycisk na RustDedicated.exe..

..właściwości -> Element docelowy   

i tutaj znajduje się ścieżka pliku.

Po edycji ma to domyslnie wyglądać tak:

"C:\Program Files\Serwer\RustDedicated.exe -batchmode"

Nastepnie uruchom plik i edytuj wedle uznania, przede wszystkim zmien pod siebie "rcon password"

@Edit1

Edycja serwera na tym etapie to całkowita podstawa, myślałem, że zrobiłeś już takie rzeczy.

Tak czy inaczej, w edycji tego pliku będziesz mógł zmienić takie wartości jak:

- nazwa serwera

- hasło admina

- wygląd mapy (seed)

- wielkość mapy (od 2500 do 8000 bodajże)

- adres IP / port serwera

Po dodaniu -batchmode tak jak wspomniałem, będziesz mógł edytować serwer, jednakże nie będziesz mógł go uruchomić starym sposobem, w tym celu po edycji serwera zapisz zmiany i usuń -batchmode ze ścieżki pliku.

Możesz sobie również stworzyć serversetup.bat aby nie dodawać tego "-batchmode" do pliku za każdym razem kiedy będziesz chciał coś zedytować, ale w tym celu polecam poczytać poradnik jak robi się taki plik pod serwer Rusta, jest tego wiele w necie.

mqdefault.jpg
Rest in Peace
Big Up!

Opublikowano

W takim układzie robisz tak, otwierasz notatnik, po czym wklejasz to:

RustDedicated.exe -batchmode +server.hostname "hostname" -load +server.port 28015 +server.identity "username" +server.seed 6738 +rcon.port 5678 +rcon.password "testing" -server.worldsize 2000 -autoupdate

Następnie zapisujesz plik pod nazwą jaką chcesz w formacie .bat
Dla przykładu będzie to:

serwer.bat

Zanim zapiszesz, należy zedytować poszczególne elementy tego kodu, a prezentuje się to tak:
1. +server.hostname "twoja nazwa serwera"
2. +server.port 28015 - tego nie zmieniaj, niech pozostanie tak jak jest
3. +server.indetity "wpisz nazwę jaką chcesz" - będzie to  nazwa twojego folderu serwerowego wyłącznie do twojej dyspozycji, nikt inny nie ma do tego wglądu, więc mozesz tutaj wpisać nawet swoje imie czy nick steam
4. +server.seed 6738 - zamien 6738 na dowolną wartość, bądź pozostaw taką jaka jest, w zależności od tego jaką wartość wpiszesz taka mapa Ci się wygeneruje, kwestia gustu
5. rcon port "5678" - zmień wartość 5678 na 28016, w razie jakby coś nie zadziałało, to wróć do tej wartości
6. rcon password "twoje hasło" - no i to jest to nieszczęsne hasło, które musisz ustawić abo móc zrobić coś więcej niż samo uruchomienie serwera ;D
7. -server.worldsize "2000" - jest to wielkość mapy, ustal wedle uzniania, domyslnie serwery stoją na wartości 4000, chyba, że przewidujesz serwer dla małej ilośći osób (np. dla 20) to ustaw na 3000 powinno być w sam raz

Po zapisaniu pliku w formacie .bat wrzuć go do głównego folderu serwera, po czym zrób sobie skrót na pulpicie aby było Ci łatwiej to odpalać, z racji, że teraz z tego pliku musisz uruchamiać serwer.

Czekam na rezultat, dodatkowo zapodaję Ci link do poradnika na YT.

mqdefault.jpg
Rest in Peace
Big Up!

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngWolfTheFive a jak mam zrobić skrót do tego pliku jak on będzie znajdował się na stronie hostingu a ja go mogę przeglądać tylko za pomocą FTP?

W takim układzie nie rób skrótu(to tylko dodatek ułatwiający), po prostu wrzuć ten plik .bat zedytowany do folderu FTP i tam uruchamiaj nim serwer.

@edit1

Musisz mi wybaczyć, ciągle kieruję się przeświadczeniem, że to serwer "domowy" ;)

mqdefault.jpg
Rest in Peace
Big Up!

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngWolfTheFive coś nie mogę go uruchomić, jak klikam na niego 2razy to tylko się otwiera w notatniku a nie .bat (Już wrzuciłem przez ftp)

Czy wiesz jak zmienić format plików?

Najpierw musisz w ogóle odkryć rozszerzenia plików:

Panel Sterowania -> foldery -> widok -> odznacz opcje "ukryj rozszerzenia znanych typów plików"

Nastepnie tak jak pisałem, wklej w notatniku ten cały kod, zedytuj go i zapisz, po czym zmień nazwę pliku z domyslnie "server.txt" na "server.bat" po prostu zmień .txt na .bat, wtedy wyskoczy ci zapytanie o zmiane, kliknij tak i masz plik z rozszerzeniem .bat

Jeśli tego nie uda Ci się zrobić, to wybacz mi, ale chyba nie jestem w stanie Ci pomóc z tworzeniem serwera.

mqdefault.jpg
Rest in Peace
Big Up!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...