Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wysokie temperatury podczas grania

DaN1o2pL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, w grudniu ubiegłego roku zakupiłem pc pod gry. Lecz od niedawna mam problemy z temperaturą ogólną mojego zestawu, mianowicie po 1 godzinie grania cała obudowa aż parzy od wysokiej temperatury a dodatkowo jedyne chłodzenie jakie posiadam to to na karcie graficznej, procesorze oraz zasilaczu.  Czy to normalne, biorąc pod uwagę wysoką temperaturę na zewnątrz ? 

Polecacie zmienić obudowę na taką z wentylatorami ? Niestety nie znam marki mojej obudowy, lecz jest dosyć mała i dodatkowo jak wspomniałem nie zawiera wentylatorów 

Dodatkowo przeprowadziłem test w 3dmarku i mój pc wypadł dosyć słabo a przecież to miał być sprzęt pod gry :/

68316028459612690524.jpg

Za cały zestaw zapłaciłem niecałe 3 tys. zł

Specyfikacja mojego PC :

Procesor : Intel i5 4440 3,10 GHz
Karta Graficzna : Nvidia GeForce GTX750
Ram: 8 GB DDR3 ballistix sport 
Płyta Główna : Gigabyte H81M-HD3

Opublikowano

Jak najbardziej czynniki zewnętrzne (wysoka temperatura) dobijają komputery, ważny jest właśnie przewiew w obudowie (cyrkulacja powietrza : przód - wessanie zimnego a tyłem odprowadzanie gorącego) dzięki temu komponenty mają o wiele niższą temperaturę, dlatego jeśli Twoja buda nie ma slotów na wentylki to kup nową - gdy zaś posiada to zakup z dwa wiatraki i wmontuj je

Opublikowano

Obudowa nie musi być koniecznie gorąca tak jak powietrze w środku, ale zazwyczaj najcieplejsza jest strona boku na którym jest zamontowana płyta główna

Nagrzewa się najmocniej środek obudowy

Opublikowano

Wymień obudowę, skoro nie ma wentylatorów, to nie ma dobrej cyrkulacji powietrza w środku.

Możesz spróbować otworzyć obudowę i sprawdzić czy będzie lepiej. Zazwyczaj się tego nie zaleca, bo powoduje to pogorszenie sprawności przepływu powietrza, jednak ty to i tak masz słabe, więc warto spróbować.

PS. jeżeli zdecydujesz się na obudowę, to podaj budżet, a coś ci znajdziemy ;)

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

@JacoH Coś w rozsądnej cenie, a co sądzicie o wynikach w 3dmarku ? Wydaje mi się że karta nie daje rady 

Ja mam SilentiumPC Gladius M20 . Obudowa za 120 złotych (jedna z najtańszych, a zarazem porządnych obudów) 

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Ja mam SilentiumPC Gladius M20 . Obudowa za 120 złotych (jedna z najtańszych, a zarazem porządnych obudów) 

Ta obudowa posiada jakieś wentylatory ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...