Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kalistenika

Kodexior

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ktoś uprawia? Jak wrażenia i efekty?

Jestem totalnym laikiem, jeżeli chodzi o kalistenikę. Narazie się uczę z tej strony.

Powiem szczerze, że po pierwszym treningu, byłem tak wykończony, że ledwo oddychałem. Wróciłem do normy po godzinie dopiero.

Nie chce się tutaj spierać czy ćwiczenia czysto siłowe są lepsze czy kalistenika.

Jeżeli jest tu ktoś z jakimś doświadczeniem w tym zakresie, opisz swoje efekty i wrażenia (staż etc.).

Pozdrawiam :)

Opublikowano

­Zabawne, na początku myślałem że to jakiś specjalny sport, to teraz zwykłe ćwiczenie w domu ma taką profesjonalną nazwę? xD

Jest to bardzo fajne rozwijanie całego ciała i jego umiejętności, pozwala na efekty w walce jak na filmach z Jackie Chanem :D

Trening z czasem staje się fajniejszy bo widzi się że jest więcej ciekawych możliwości ćwiczenia dzięki czemu nawet mniej się męczy. 

Opublikowano

To są ćwiczenia które rozwiną Cię wszechstronnie. Z czasem zyskasz siłę, na pewno jest to dość dobre dla zdrowia (jak prawie każdy sport). Najważniejsze żebyś starał się poprawiać technikę a nie ilość powtórzeń czy coraz to trudniejsze ćwiczenia. Sam ostatnio nie ćwiczę bo muszę rozwiązać problem z biodrem, prawdopodobnie mam jakieś zwyrodnienie głowy kości udowej, ale mogę powiedzieć że drążek to cudo. Szeroki nachwyt jak i wąski podchwyt, plecy i bicepsy pękają :DD

4008f620557c76b9gen.jpg
Opublikowano

Różnica między kalisteniką, a zwykłą siłownią jest taka, że rozwijasz każdy mięsień, dosłownie każdy.

Już nie wspominając o tym, że jest to świetna zabawa.

Co do treningów możesz poszukać trochę od Bar Brothers, od początkującego do zaawansowanego.

Opublikowano

­Zabawne, na początku myślałem że to jakiś specjalny sport, to teraz zwykłe ćwiczenie w domu ma taką profesjonalną nazwę? xD

Jest to bardzo fajne rozwijanie całego ciała i jego umiejętności, pozwala na efekty w walce jak na filmach z Jackie Chanem :D

Trening z czasem staje się fajniejszy bo widzi się że jest więcej ciekawych możliwości ćwiczenia dzięki czemu nawet mniej się męczy.

Lepszy sport to

Street Workout
Opublikowano

Szczerze powiem, że kalistenika jest lepsza przy redukcji tkanki tłuszczowej, ale jest parę wyjątków (pompki na poręczy, podciąganie się), które pomagają w robieniu siły i masy. No i oczywiście musimy pamiętać, że samymi pompkami klatki nie zbudujemy, bo to tak jakbyśmy tylko wyciskali sztangę...

Dbmy4Vg.png?1

Opublikowano

Jeśli nie zależy Ci na dużych mięśniach tylko chcesz je raczej wyrobić to jak najbardziej :) Łącz to z jakimś street workout'em.  ALE moim zdaniem lepiej śmigać na siłownie, bo będziesz miał problemy zwłaszcza jeśli chodzi o wyrobienie sobie nóg, przysiady z obciążeniem jakim jest Twoje ciało będą dawać coś ale tylko na początku, chyba że będziesz potem robił tak po 400-600 powtórzeń :D Tak czy siak od czegoś trzeba zacząć i kal. jest dobrym wyborem. 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

wielkiej masy na tym nie zrobisz, ale jesli jestes endo to jest to cos dla Ciebie.

Regularność, odżywianie i z czasem wyglądasz coraz lepiej.

Skutek uboczny? SIŁA.

Jeśli odpowiadasz mi, bądź masz do mnie pytanie, oznacz mnie. Wtedy masz pewność, że Ci odpowiem.

7ltRHSP.png

Mentoruje w zarabianu przez internet: subsms, ppa, ppi, ppd, skracanie

Opublikowano

Widzę że sami specjaliści się tutaj wypowiadają. Kiedyś się podciągało i robiło pompki, teraz uprawia się "strit łorkołt"... Brak słów. "Samymi pompkami klatki nie zbudujemy", jebłem. Są różne rodzaje ćwiczeń na daną grupę mięśni po to aby urozmaicać trening i dać lepsze efekty, co nie oznacza że robienie jednego ćwiczenia nic nie daje. Niedługo zaczniecie wypisywać żeby sobie krete kupił bo bez tego nawet kilograma mięśni nie zrobi. Tak samo śmieszą mnie ludzie układający dietkę co do 1%. Jeszcze zrozumiem jeżeli jest się kulturystą i ma się z tego pieniądze, ale ćwicząc dla siebie jest to czysty idiotyzm.

4008f620557c76b9gen.jpg
Opublikowano

Widzę że sami specjaliści się tutaj wypowiadają. Kiedyś się podciągało i robiło pompki, teraz uprawia się "strit łorkołt"... Brak słów. "Samymi pompkami klatki nie zbudujemy", jebłem. Są różne rodzaje ćwiczeń na daną grupę mięśni po to aby urozmaicać trening i dać lepsze efekty, co nie oznacza że robienie jednego ćwiczenia nic nie daje. Niedługo zaczniecie wypisywać żeby sobie krete kupił bo bez tego nawet kilograma mięśni nie zrobi. Tak samo śmieszą mnie ludzie układający dietkę co do 1%. Jeszcze zrozumiem jeżeli jest się kulturystą i ma się z tego pieniądze, ale ćwicząc dla siebie jest to czysty idiotyzm.

Odezwał się specjalista, normalnie alfa i omega. Widać, że czytać nie umiesz. Nie napisałem, że pompki nic nie dadzą, tylko napisałem, iż nimi samymi nie zbudujemy dobrze klatki piersiowej. Bynajmniej, jeśli dla Ciebie rozpiętki są tym samym co wyciskanie sztangi, bądź hantelek to nie mamy o czym rozmawiać.

Dbmy4Vg.png?1

Opublikowano

Odezwał się specjalista, normalnie alfa i omega. Widać, że czytać nie umiesz. Nie napisałem, że pompki nic nie dadzą, tylko napisałem, iż nimi samymi nie zbudujemy dobrze klatki piersiowej. Bynajmniej, jeśli dla Ciebie rozpiętki są tym samym co wyciskanie sztangi, bądź hantelek to nie mamy o czym rozmawiać.

Nie unoś się już tak, nie odnosiłem się tylko do Ciebie. Dokładnie tak brzmialo twoje zdanie: samymi pompkami klatki nie zbudujemy. Czy ja wspominałem coś o rozpiętkach? Chdziło mi o pompki ;) Co do rozpiętek, jest to fajne ćwiczenie które przede wszystkim rozciąga mięśnie a nie ma za zadanie ich budować, więc skąd te porównanie? Specjalistą może i nie jestem ale piszę z własnego doświadczenia. Bez diety, po prostu jadłem dość pożywnie i dużo, bardzo prostym planem treningowym przy użyciu hantelek, drążka i podłogi po 2 miesiącach zrobiłem formę jak nigdy. Nie chcę tu nikomu wciskać jakie to proste budowanie mięśni i siły, lecz uświadomić że sama aktywność fizyczna w postaci kilku mocnych ćwiczeń dają naprawdę dobre efekty, a dodatki w stylu modlitewnika na biceps, prasy do nóg czy robienie rozpiętek też są dobre, lecz niezbyt konieczne. Sam biceps rośnie od drążka a triceps od pompeczek tak dla przykładu ;)
4008f620557c76b9gen.jpg
Opublikowano

Jeśli chodzi o kalistenike polecam Ci książkę skazany na trening ;) poradnik byłego więźnia mistrza w tej dziedzinie

1366981151-U331881.png
By Vanosz

|Ex Moderator League of Legends | Ex Moderator Duel of Champions | MPC Gold Member |

Opublikowano

Dokładnie tak brzmialo twoje zdanie: samymi pompkami klatki nie zbudujemy. Czy ja wspominałem coś o rozpiętkach? Chdziło mi o pompki ;) Co do rozpiętek, jest to fajne ćwiczenie które przede wszystkim rozciąga mięśnie a nie ma za zadanie ich budować, więc skąd te porównanie? 

Odpowiedź:

"Samymi pompkami klatki nie zbudujemy", jebłem. Są różne rodzaje ćwiczeń na daną grupę mięśni po to aby urozmaicać trening i dać lepsze efekty, co nie oznacza że robienie jednego ćwiczenia nic nie daje.

Jasne, że robienie jednego ćwiczenia zawsze coś da, ale nie mów mi, że będę miał na ten przykład dobrze rozwiniętą klatkę piersiową robiąc same pompki, bo to nie prawda.

Dbmy4Vg.png?1

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...