Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Odżywianie

matiziom12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Yo, chciałbym coś w sobie zmienić i na razie jest to odżywianie. Chciałbym aby ktoś mi polecił co mógłbym jeść na śniadanie, obiad, kolacje i między posiłkami, chciałbym coś lekkiego, ponieważ mam troszkę tłuszczyku w dolnej części brzucha. Mięso jem normalnie, ale pewnie będę musiał ograniczyć, obecnie pracuje od 6-14 więc co mógłbym jeść na śniadanie w domu i w pracy? przerwe mam po 4h czyli o 10. Ogólnie chodzę na treningi piłki nożnej 2x w tyg, nie raz basen i na weekend mecze, również nie raz sobie popije lub zażyję jakiś używek, czy to duży kłopot jeśli chodzi o odżywianie się?

Proszę również zadawać pytania, i z góry dziękuje za pomoc

Brak 10 postów [ ]
Brak 50 postów [ ]
Brak 100 postów [x]
Brak 150 postów [x]
Brak 200 postów [x]
Brak 250 postów [x]

Opublikowano

­Myślę, że z układaniem diety to bardziej do dietetyka, bo każdy ma inny metabolizm, jedni pracują ciężej, drudzy lżej, więc zbyt mała ilość kalorii jak i zbyt duża może zaszkodzić.

Najbardziej uniwersalne śniadanie to chyba płatki owsiane z jogurtem naturalnym, a na drugie jakiś chleb razowy z chudą szynką ;)

Opublikowano

­Myślę, że z układaniem diety to bardziej do dietetyka, bo każdy ma inny metabolizm, jedni pracują ciężej, drudzy lżej, więc zbyt mała ilość kalorii jak i zbyt duża może zaszkodzić.

Najbardziej uniwersalne śniadanie to chyba płatki owsiane z jogurtem naturalnym, a na drugie jakiś chleb razowy z chudą szynką ;)

Nie.

Po pierwsze to nie musisz ograniczać mięsa. Jest to bogate źródło białka. Po prostu patrz co jesz. Jedz produkty jak najmniej przetworzone z minimalną(!) zawartością węglowodanów. Tłuszcze tez możesz jeść, bo tłuszcz jest groźny tylko z węglowodanami. Oczywiście węglowodanów nie ograniczaj do 0. Nie jedz pustych węglowodanów jakie są w batonach np. Dobre węgle masz w owocach. 

Także patrz na etykiety. Jedz ryby, w ogóle mięso, warzywa i jeżeli czujesz. Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego to zjedz jakiegoś pomarańcza, jabłko, banana etc. :)

Polecam kupić sobie wagę kuchenną i obliczać ile 1g tłuszczu posiada kalorii ( 7 lub 9kcal już nie pamiętam) i obliczyć swoje dzienne zapotrzebowanie.

Opublikowano

Takie rzeczy to bardziej dla dietetyka. Ale możesz też online to zrobić, o ile masz pieniadze - wtedy dobrą dietę dostaniesz dzięki tzw. diecie oxy. Co prawda kosztuje trochę, ale efekty dzięki niej są niesamowite. Ewentualnie jeśli nie chcesz wydawać na to kasy to po prostu zamieniaj np. jasne pieczywo na ciemne, dodatkowo jedz dużo warzyw, owoców, mało tłustego. Na początku możesz też oczyścić swój organizm jedząc przez np, 2 tygodnie sam ryż i z nim same zdrowe rzeczy, nic innego. Mi to bardzo dobrze oczyściło organizm, a sama później też przez 2 tygodnie nie jadłam chleba tylko sam nabiał, ryby i warzywa/owoce. W małych ilościach, co też fajnie zadziałało na mój organizm, więc i Tobie polecam. A później systematycznie i delikatnie zwiększać ilość tego jedzenia jak i go urozmaicać. :)

Powodzenia.­

­VeIMQWU.png

Opublikowano

Takie rzeczy to bardziej dla dietetyka. Ale możesz też online to zrobić, o ile masz pieniadze - wtedy dobrą dietę dostaniesz dzięki tzw. diecie oxy. Co prawda kosztuje trochę, ale efekty dzięki niej są niesamowite. Ewentualnie jeśli nie chcesz wydawać na to kasy to po prostu zamieniaj np. jasne pieczywo na ciemne, dodatkowo jedz dużo warzyw, owoców, mało tłustego. Na początku możesz też oczyścić swój organizm jedząc przez np, 2 tygodnie sam ryż i z nim same zdrowe rzeczy, nic innego. Mi to bardzo dobrze oczyściło organizm, a sama później też przez 2 tygodnie nie jadłam chleba tylko sam nabiał, ryby i warzywa/owoce. W małych ilościach, co też fajnie zadziałało na mój organizm, więc i Tobie polecam. A później systematycznie i delikatnie zwiększać ilość tego jedzenia jak i go urozmaicać. :)

Powodzenia.­

Nie prawda. Dietetyk będzie kazał mu jeść jakieś orzechy malezyjskie, czy inne cuda na kiju. Wystarczy mieć podstawową wiedzę na temat makroskładników i samemu o wiele taniej można stworzyć coś fajnego. ;)

Opublikowano

Nie prawda. Dietetyk będzie kazał mu jeść jakieś orzechy malezyjskie, czy inne cuda na kiju. Wystarczy mieć podstawową wiedzę na temat makroskładników i samemu o wiele taniej można stworzyć coś fajnego. ;)

Wybacz, ale ja jakoś na dobrych dietetyków trafiałam. Swoją drogą orzechy też są ważne, dobrze działają na umysł, co myśle że w sporcie też się przydaje.

Jednak po cos Ci dietetycy są, więc już nie przesadzaj, że wszystkiemu zaprzeczasz. Ostateczna decyzja należy do autora tematu.

­

­VeIMQWU.png

Opublikowano

Wybacz, ale ja jakoś na dobrych dietetyków trafiałam. Swoją drogą orzechy też są ważne, dobrze działają na umysł, co myśle że w sporcie też się przydaje.

Jednak po cos Ci dietetycy są, więc już nie przesadzaj, że wszystkiemu zaprzeczasz. Ostateczna decyzja należy do autora tematu.

­

Są po to aby pobierać hajs i wciskać jakieś gówna. Wiem, że orzechy są ważne, ale po co mam szukać tych rzeczy co poleci mi dietetyk po 500 sklepach w Polsce?

Jak powiedziałem - wystarczy minimalna wiedza na temat makroskładników i innych tego typu rzeczy i dietetyk ani inne tego typu cuda są nam nie potrzebne. 

Opublikowano

Są po to aby pobierać hajs i wciskać jakieś gówna. Wiem, że orzechy są ważne, ale po co mam szukać tych rzeczy co poleci mi dietetyk po 500 sklepach w Polsce?

Jak powiedziałem - wystarczy minimalna wiedza na temat makroskładników i innych tego typu rzeczy i dietetyk ani inne tego typu cuda są nam nie potrzebne. 

Rozumiem to, jednak nie jest koniecznością szukanie nie wiadomo jakich produktów, we wcześniejszych postach tutaj pisałam o np. rybach, owocach, warzywach, zmianie na przykład jasnego pieczywa na ciemny - co raczej w sklepach sie znajdzie takie rzeczy. Ja sama nie jadłam nie wiadomo czego, a korzystałam wtedy też z rad dietetyka i nie narzekam. Kupowałam rzeczy, które były powszechnie dostępne w sklepach, także to już zależy od dietetyka, ważne by potrafił zrozumieć że nie każdy ma na wszystko kasę i nie każdy ma gdzie kupic dane produkty. ;p

Wracając do tematu i przy okazji zahaczając o te tematy to w diecie oxy można znaleźć różne "dziwne" produkty lub mało dostępne np. dynie czy inne rzeczy, ale z tego co wiem to dają też zwykłe, normalne i proste do przygotowania rzeczy. Zresztą, co ja tam będę się rozpisywać, autor tematu sam może też poczytać trochę o tym, ja generalnie polecam właśnie diete oxy lub też samemu pozamieniać różne produkty (generalnie to co pisałam w pierwszym poście), a ja już kończe tu swoje dyskusje i życzę powodzenia. :))

­

­VeIMQWU.png

Opublikowano

dziękuje bardzo za pomoc, bardzo mi się to przyda ! :)

Brak 10 postów [ ]
Brak 50 postów [ ]
Brak 100 postów [x]
Brak 150 postów [x]
Brak 200 postów [x]
Brak 250 postów [x]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...