Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nauka programowania w assemblerze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od jakiego środowiska zacząć do programowania w assemblerze?

Myślałem o MASMie lub o NASMie, ale zrezygnowałem, gdyż one mają trochę inną składnie + one nie podają instrukcji do procesora + działają w systemie.

Pozdrawiam

Wejdź na moją listę serwerów i zobacz wszystkie serwery minecraft

Opublikowano

­Zapłakałem.

Po pierwsze, nauka asma na przykładzie pisania w nim programów nie ma sensu, bo nikt nie pisze programów w asmie, co najwyżej wstawki do kodu.

Po drugie, jeśli masz na celu reverse engineering to wymagana jest wiedza na temat "co robi dane polecenie".

Najlepszą metodą jest pisanie przykładowych programów w C++, przeczytanie/obejrzenie paru poradników na temat ich struktury (np. bardzo dobry tut Gynvaela Coldwinda) i grzebanie w nich przy pomocy OllyDBG oraz HexRays IDA.

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

Witam, od jakiego środowiska zacząć do programowania w assemblerze?

Myślałem o MASMie lub o NASMie, ale zrezygnowałem, gdyż one mają trochę inną składnie + one nie podają instrukcji do procesora + działają w systemie.

Pozdrawiam

Inną składnię od?

W trybie chronionym wszelkimi przerywaniami zajmuje się system więc, by spełnić swoje oczekiwania obsługi sprzętu bezpośrednio, zacznij od 8086 (16bit, DOS na przykład).

­Zapłakałem.

Po pierwsze, nauka asma na przykładzie pisania w nim programów nie ma sensu, bo nikt nie pisze programów w asmie, co najwyżej wstawki do kodu.

Po drugie, jeśli masz na celu reverse engineering to wymagana jest wiedza na temat "co robi dane polecenie".

Najlepszą metodą jest pisanie przykładowych programów w C++, przeczytanie/obejrzenie paru poradników na temat ich struktury (np. bardzo dobry tut Gynvaela Coldwinda) i grzebanie w nich przy pomocy OllyDBG oraz HexRays IDA.

Ludzie piszą i wstawki i programy w assemblerach. Nie ma tu nic bez sensu by uczyć się pisać całe programy bo zawsze to jakaś dodatkowa wiedza nt struktury aplikacji jest. Jeśli chodzi o to jak wygląda program w assemblerze napisany w C++, to istnieje opcja -S dla GCC i /FA dla visuala, która wypluwa kod asm. Jeśli chodzi o punkt drugi, to nie tylko w RE trzba wiedzieć "co robi dane polecenie" ;)

YOU MUST DIE

- Ganon, Koridai

Opublikowano

­@mirraseq okaj miraś, ale kto pisze całe programy w asmie .-.

wiedza n.t. struktury aplikacji - oki, tu się zgodzę

Jeżeli nieskomplikowany program ma zajmować bardzo mało miejsca z  powodu ograniczeń środowiska, to czemu nie? Programy na MBR chyba w asmie się pisze, część mikrokontrolerów jest programowana w assembly.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano
Ja piszę całe programy  w asmie, i jestem pewny że znalazł byś jeszcze dużo takich osób :)

Wiadomo nie jest to może język w którym piszę duże programy ale np odtwarzacz muzyki z prostym okienkiem.

A asm jest ciągle  małych komputerach sterujących próżnymi przebiegami więc asm się przydaje poza domem ;)

Linux pozwoli wycisnąć ostatnią łzę z twojego procesora.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...