Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komenda - archiwizacja danych

vstation001

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam takie małe pytanie odnośnie archiwizacji danych na Linux. Chciałbym komendę, która wykorzystuje najprostszy program tar, ale w nazwie pliku chciałbym, żeby dodawało datę lub godzinę. Np tworzenie kopii z komendy, i żeby nie tworzyło i zastąpiło ten sam plik o nazwie KOPIA.tar.gz to żeby dodawało datę powiedzmy KOPIA10-08-2015.tar.gz. Proszę o pomoc.

Opublikowano

Chodzi o prostą komendę np tar -cf /home/kopia /home/ts3 kopia.tar.gz

Gdzie robi kopię do katalogu kopia z katalogu źródłowego ts3 gdzie plik nazywa z aktualną datą tzn kopia10-08-2015.tar.gz

Opublikowano

Troszkę źle napisałem wyżej komende, ale użyłem tego i pokazuje mi plik o nazwie kopia+%d/%m/%Y %H:%M:%S+.tar.gz i nie wiem czy to ten system jest jakiś upośledzony a może za mało przy nim siedzę :x

Jak coś to debian 7 x86

@Edit. Okej znalazłem rozwiązanie. Trzeba mniej więcej wpisać taką komendę: tar -cvf /home/kopia/kopia$( date +%y-%m-%d_%H:%M:%S ).tar.gz /home/ts3

Dzieki za pomoc. :)

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...