Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Windows 10 - kopia zapasowa

Totmes

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Planuję zrobić format systemu i zainstalować Windowsa 10. Miałem zarezerwowane, wiec to chyba nie będzie problem. Ale problemy zaczynają się dalej. 

Pytanie 1: Rozumiem, że instalacja Windowsa 10 to po prostu format, czyszczenie wszystkich dysków i zainstalowanie na jednym systemu. Czy instalacja jest jakaś skomplikowana? Bardziej od tej z Windowsa 8?

Pytanie 2: Pojawia się komunikat o gotowości przystąpienia do instalacji nowego systemu. Czy to znaczy, że nie muszę już nic ściągać manualnie z jakiejś strony i wszystko jest gotowe?

Pytanie 3(najważniejsze): Jak wygląda sprawa z kopią zapasową. Jak zainstaluję nowy system, to czy muszę zrobić jakąś kopię zapasową na DVD lub pendrive systemu? Jak tak to jak to zrobić? Jak nie, to co potem będę musiał zrobić, żeby zrobić ponowny format za jakiś rok na przykład?

Pytanie 5: Jak oceniacie Windows 10? Mam obecnie 8.1 i świetnie się pracuje, ale przydałby się format, dlatego wybrałem 10.

Nie było pytania 4. Proszę o odpowiedź na pytanie, bo dzisiaj szykuje mi się format. :)

Coś może mi się przypomnieć, to napiszę potem.

Pozdrawiam

Opublikowano

1. Korzystając z Windows Update żadne pliki nie zostaną usunięte. Pliki aktualizowanej wersji Windowsa znajdą się w windows.old, a reszta będzie dostępna po uruchomieniu systemu. Pobierając czysty obraz możesz wybrać czystą instalację i sformatować przy niej dyski. Jednak klucz z Twojego Windows 8 nie zadziała przy  czystej instalacji.

2. No Windows Update sam pociągnie aktualizację i ją zainstaluje, to aktualizacja krytyczna z najwyższym priorytetem, w przypadku edycji home (7) i tej nie-pro (core-8.1) aktualizacja sama się prędzej czy później automatycznie zainstaluje. 

3. Możesz wykonać kopię całego dysku po instalacji Windows 10 np. Clonezillą. Możesz też pobrać obraz ISO ze strony Microsoftu lub za pomocą Windows 10 Media Tools czy jak to się tam nazywało. 

5. Zainstalowałem sobie na virtualboxie, ale oczywiście w polskiej wersji językowej i z polskim regionie nie działa wiele rzeczy jak np. Coratana. Zainstalowałem angielską wersję, pobawiłem się chwilkę, ale tak jak napisałem mój klucz z Windows 7 nie jest prawidłowy do aktywacji czystej instalacji z ISO, więc ja sobie zostanę przy linuxie. 

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

@cichy.

Dzięki wielkie za wyczerpującą odpowiedź.

Jednak tutaj narodziło mi się jeszcze jedno pytanie. Jeżeli pobiorę ISO ze strony i zrobię formata, to tak jakbym miał pirata? Bo przecież nie mam klucza, a mówisz że klucz z 8 nie zadziała.

Podsumowując, instalując przez Windows Update, tak jak mam zamiar, nic się nie skasuje (czyli będę mógł wrócić do 8.1?) i będzie działał dalej ten klucz, jakiego używam obecnie, tak? Jestem na dreamsparku i dlatego trochę się cykam. :)

Wiesz, nie jestem z tego pokolenia już, miałem xp - czarno na białym - format to format, a teraz jakieś konta dochodzą logowania, dzikie węże  i ciężko mi to ogarnąć wszystko. 

Opublikowano

Nie pobierzesz iso jak masz pirata , tylko update z systemu 

Na pirackim systemie nie działa klucz więc nie będzie nigdy możliwe by kiedykolwiek działał, update to uaktualnienie poprzedniego systemu a co zostanie z niego to sobie sam wybierzesz 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Klucz bez wcześniejszej aktualizacji nie zadziała, to już potwierdził Microsoft i sam sprawdzałem. Jedyna droga, by system był aktywowany to aktualizacja z poziomu obecnego systemu. Nic, chyba, że wywali Ci prośbę o usunięcie programów niezgodnych z Windows 10, wtedy będziesz musiał je najpierw odinstalować.

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

Część programów jest w sumie zgodna i działa , jak wyżej wystarczy usunąć jak windows marudzi i zainstalować ponownie po instalacji.

Mam nawet przypadki kiedy program jest zgodny i zostaje w systemie, działa dalej normalnie ale nie można go zainstalować na w10  bo okazuje się niezgodny :/ 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...