Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Multiplayer do gry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień doby, napisałem nie skomplikowaną grę w której się chodzi i strzela i chciałbym do niej zrobić multiplayer. Na początku chciałem to zrobić używając TCP+Hamachi, ale stwierdziłem że hamachi to zbyt duże ograniczenie i przerzuciłem się na ftp, ale teraz uznałem że jest to widocznie wolniejsze od TCP i cała gra by miała spore opóźnienie. 

I pytanie brzmi czego użyć żeby gra działała dość szybko i nie wymagała zewnętrznych programów (np. hamachi) ?

Opublikowano

Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że przy tpc nie musisz używać hamiach jak masz zewnętrzne ip. 

linki w górę

Opublikowano

Gra multi poprzez FTP o_O

@eXnR każdy ma zewnętrzne IP, problem sie pojawia kiedy się zmienia (po każdym resecie routera/po wygaśnięciu dzierżawy).

Jak piszesz multi to najlepiej testuj szybkość działania na swojej domowej sieci, wtedy masz wykluczone opóźnienia łącza i możesz sprawdzić czy gra działa optymalnie.

Jak chcesz stawiać serwer gry to niestety musisz zainwestować w VPS'a, albo w jakąś domenę (jeśli masz szybkie łącze domowe w obie strony) i przekierujesz sobie porty.

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

­https://www.whatismyip.com/

(jeszcze) nie wiem dokładnie jak to działa, ale musisz mieć jakieś zewnętrzne IP żeby serwery wiedziały gdzie wysyłać dane.

Przyjdź do mnie za dwa lata to ci powiem jak to dokładnie działa xD

Inna sprawa tylko czy masz je publiczne czy nie

Tyle że w 90% przypadków to ip kieruje nas do NAT'a który dopiero przekierowuje nas do danego urządzenia

https://en.wikipedia.org/wiki/Network_address_translation

Opublikowano

Kiepsko ogarniam teorię :P

Czyli używając zewnętrznego ip w TCP mogę się łączyć nie lokalnie?

Opublikowano

Tak. Jeśli masz dostęp do zewnętrznego IP (tj. nie masz dynamicznego wewnętrznego, który często jest przydzielany przy mobilnym), to możesz ustawić przekierowywanie portu na routerze.

708121422388637873334.png

Opublikowano

A czy na komputerze klienta trzeba coś kombinować, czy wystarczy się podłączyć przez TCP ?

Opublikowano

@Turtlix Nie słuchaj jacy bo on nie wie co mówi xD

Być może nie przedstawiłem tego obrazowo. Twój komputer w sieci WAN wygląda tak:

[internet] -> [serwer twojego ISP wraz z NAT'em]­ -> [Twój router] -> [Twój komputer]

Dynamicznie przydzielane wewnętrzne IP masz zawsze, chyba że sam sobie świadczysz usługi internetowe.

Jak inne serwery i komputery się do ciebie dostają?

Nie odnoszą się bezpośrednio do twojego IP (np. 192.168.1.2), gdyż jest to twój adres w sieci twojego domowego routera. Serwery kierują pakiety które mają trafić do ciebie do serwera ISP który jest dostępny pod jakąśtam domeną, a on kieruje pakiety na danych portach do twojego routera, skąd trafiają do komputera.

Więc, żeby postawić jakikolwiek serwer na swoim domowym pececie w taki sposób, żeby był widoczny dla całego internetu, musisz przekierować sobie porty z których korzystasz na routerze oraz dobrze by było mieć jakiegoś DNS'a pod którym byłbyś dostępny.

I tutaj z pomocą przychodzi serwis noip.com (lub no-ip.pl), które oferują utrzymanie twojego adresu IP pod jakąśtam domeną.

Poza tym, polecam przeczytać parę artykułów na ten temat:

http://mehtadhaval.blogspot.com/2012/03/turn-your-pc-into-web-server-and-host.html

http://superuser.com/questions/21931/how-can-i-make-my-home-pc-a-web-server

Pamiętaj żeby zabezpieczyć swój router, bo kiedy zaczynasz hostować cokolwiek w internecie i jesteś w nim widoczny, ktoś ciekawski może cię zauważyć i spróbować ci wbić na router, bądź zdosować go.

Opublikowano

1. Co do przekierowywania portów to wystarczy zalogować się do routera i pokombinować czy coś więcej, jest to dozwolone, czy dostawca internetu może się burzyć ? I co jak przekierować, tj. z jakiego portu na jaki ?

2. Zakładając że posiadam własną domenę i mam przekierowane porty na routerze, co dalej ? Tworzę serwer TCP z nazwą mojej domeny zamiast lokalnego ip i portem (nwm jakim). Na kliencie łącze się do mojej domeny i ustalonego portu i tyle ?

Opublikowano

­

1. Co do przekierowywania portów to wystarczy zalogować się do routera i pokombinować czy coś więcej, jest to dozwolone, czy dostawca internetu może się burzyć ? I co jak przekierować, tj. z jakiego portu na jaki ?

Raczej nie powinien, po prostu przekierowujesz sobie ruch z jakiegośtam portu na swój komputer. To z jakiego portu zależy od tego na jakim porcie będzie działał serwer. Pamiętaj tylko że porty od 0 do 1023 są tak zwane "powszechnie znane" i wykorzystywane przez podstawowe usługi sieciowe, więc pozostaje ci jedynie 48128 portów do wyboru.

2. Zakładając że posiadam własną domenę i mam przekierowane porty na routerze, co dalej ? Tworzę serwer TCP z nazwą mojej domeny zamiast lokalnego ip i portem (nwm jakim). Na kliencie łącze się do mojej domeny i ustalonego portu i tyle ?

Yep.

@Jaca777 Jedyną osobą piszącą tutaj (i nie tylko tutaj) głupoty jesteś ty, co przed chwilą udowodniłeś, więc siedź cicho xDD.

btw; error z twojego linku ładnie wygląda

"jak masz wewnętrzne ip od isp i brak możliwości fowardingu to nie da się postawić publicznego serwera"

1. no sh*t sherlock

2. jak nie możesz u siebie na routerze to możesz u ISP załatwić przekierowanie portu, suma sumarum zawsze możesz to zrobić, chyba że twój ISP jest dziwny albo masz dziwną umowę.

Niby kiedy pisałem coś innego, wytknąłem ci że błędem jest napisanie że wew. adres IP dzięki któremu ISP wie gdzie kierować dane jest "często" przydzielany, bo przydzielany jest zawsze. I nie wiem skąd ty bierzesz swoje informacje (z dupy?) ale są błędne.

Weź spadaj stąd, nie lubię się kłócić z idiotami bo zaraz mi się coś w głowie zrobi.

http://screenshot.sh/m7OBjE4DACFPP<- to tylko potwierdza moje słowa że zawsze da się port fowarding ustawić? I musiałbyś mieć dziwnego ISP żeby ci nie dawał tej opcji.

http://www.mpcforum.pl/s/3f3ef3c<- wskaż mi zdanie w którym jest napisane "ISP nie zawsze przydziela IP klientowi". Bo jedyną sytuacją jest posiadanie własnego NAT'a, co wiąże się z zupełnie inną sytuacją...

Jeśli nie posiadasz żadnej własnej wiedzy to dlaczego się w ogóle odzywasz?

Opublikowano

@Phoenix_PL Kek? Jak masz wewnętrzne ip od isp i brak możliwości forwardingu to nie da się postawić publicznego serwera (chyba że jakoś załatwisz to z isp). Jakiś post o tym:  http://forums.pcwintech.com/index.php?topic=1432.0 faceta który chyba się dobrze na tym zna. Nie chcę mówić kto tu pisze głupoty :D
@Phoenix_PL Bo router w tej szczególnej sytuacji nie ma nic do rzeczy! xD Ofc. normalnie ma, ale jak masz prywatne, to nic nie zmieni. I dokładnie to na gg napisałem.
@Phoenix_PL Na gg pisałeś coś innego :Dhttp://screenshot.sh/m7OBjE4DACFPP A jeśli isp nie przewiduje forwardingu dla klientów, to może być to trudne do załatwienia. Może nawet niemożliwe.
@Phoenix_PL http://askubuntu.com/questions/611870/can-private-ip-address-be-the-same-as-public-ip-address Nie, nie jest przydzielany zawsze

Lol, ISP zawsze przydziela IP xD. Jedyna kwestia to to, czy w ramach pdn. Miejsce? "That is the case if you are using NAT (or some other way of communicating to the outside world, like proxies). It is not necessary that your ISP uses a NAT, and therefore certainly not necessary that you be in a private network, and so even have a "private" IP." Dlaczego cytuję? Bo inaczej byś wciąż twierdził, że jest inaczej. Przecież pisałem już to samo bez cytowania.

Opublikowano

Zastanawiam sie czy nie prościej byłoby, kupić VPS. Bo wkońcu multiplayer w grze działało by tylko gdy mój komputer by chodził ;S

Ale nie mam pojęcia jakby wyglądały wtedy te przekierowania itp. (czy bym się tym wogóle musiał bawić) I czy gdybym miał VPS potrzebna by była domena ?

Opublikowano

Ale nie mam pojęcia jakby wyglądały wtedy te przekierowania itp. (czy bym się tym wogóle musiał bawić)

Nie, nie musiałbyś.

I czy gdybym miał VPS potrzebna by była domena ?

Zależy czy chciałbyś używać domeny czy ip do łączenia z serwerem.

Opublikowano

To bez różnicy dla mnie, a jeśli dobrze rozumiem to mając VPS mam już publiczne IP ?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Problemy możesz mieć jedynie na drodze portów tzn. jeśli gracz który ma twoją grę będzie miał zajęty port przez inny program lub zablokowany przez router z jakiś przyczyn może go nie połączyć z serwerem. Tak samo działa z vps jeśli twój hoster domyślnie zablokował jakieś porty a ty będziesz chciał go używać może się wydarzyć coś takiego iż gracz będzie widział serwer ale nie będzie mógł dostać żadnego sygnału od serwera co zakończy się nie powodzenie przy próbie połączenia.

In your dream.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...