Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co po WoWie?

Lodski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Gram w WoWa od 2006 r. z przerwami, znam to uniwersum bardzo dobrze, ale czas się gdzieś przenieść. 

Tak więc co polecacie?.

Liznąłem trochę gw2, nie jakoś bardzo szczegółowo. Wbiłem 80 i grałem WvW, ale jakoś nie przypadła mi ta gra do gustu abym chciał przy niej siedzieć długo.

Co mnie interesuję. 

Fabuła gry, w miarę zawiła, by nie wszystko było takie oczywiste/proste. Jako gracz WoWa, wiecie do czego jestem przyzwyczajony.

Może być questownik, może być grindownik (kiedyś spędzałem długi godziny w silkroadzie).

Chciałbym by gra miała, przynajmniej kilka możliwości spędzania w niej czasu (nie tylko exp (raid), pvp, dzięki to wszystko).

Napisze jeszcze, że komputer mam słaby w gw2 w WvW musiałem grać wszystko na low by mieć stałe 30fpsów :p

Dzięki za jakiekolwiek podpowiedzi gdzie się ukierunkować.

P.S.

Interesuję mnie gra na miesiące, lata, a nie na 5min. 

Opublikowano

FF XIV, Grind/Quest, dobra i ciekawa fabuła, endgame jest, wyszedł dodatek, więc gra zdecydowanie na dłużej :)

Jak chce ci sie troche poczekać, to za niedługo będzie obt Tree Of Savior.

Opublikowano

Najlepszym wyborem będzie Final Fantasy XIV, gra posiada ciekawą fabułę i bardzo ciekawe i przyjemne questy. Endgame jest bardzo rozwinięty, w miarę trudny. Gra na pewno cię wciągnie, jednak nie oczekuj tam świetnego PvP, ponieważ tam ono leży.

没我爱

Opublikowano

Age of Wulin, niskie wymagania gra bardzo w porządku

Dragons Prophet również gra z niskimi wymagnia i również bardzo dobra.

Są to tytuły mniej znane, ale bardziej niedocenione ;_) 

IRcBXuaz10l20.gif

Opublikowano

Już ściągam FF14 w wersji trial, później wezmę się za AOW i Dragon Propeth. :)

Dzięki za odpowiedzi

Opublikowano

­Ja jako gracz World of Warcraft  grałem wcześniej w Tera Online.

Chyba najlepszy darmowy odpowiednik bardzo rozbudowanego MMORPG.

Nie dość, że grafika piękna to jeszcze system non-target.

Jest sporo ras i klas, a zadań jest naprawdę od groma.

Dużo graczy i ładnych widoczków.

­"Posiadasz duszę, więc nienawidzisz."

Opublikowano

Po przetestowaniu FF14 wrażenia pozytywne lecz, nie ma ta gra przejrzystości. Przeszkadzają trochę questy - bo wszędzie są - nie wiem czy coś się stanie jak opuszczę niektóre czy nie. Świetna optymalizacja, na moim gruchocie, WoW na high w stolicach potrafi się przyciąć - tutaj (sam nie wiem jakie ustawienia, ale bardzo dobrze wszystko wygląda) w stolicy 0 przycinki. Na prawdę jestem w szoku. Jedynie ta przejrzystość, może to wynika ze zmiany klimatu, ciężko jest mi się połapać, a strony czy forum żyjącego dotyczącego tej gry nie ma. 

Age of Wulin - Tutaj byłem bardzo nastawiony pozytywnie, liczyłem na coś wielkiego z dobrym klimatem Silkroada. Niestety zawiodłem się od 1 minuty gry. Tutoriala tak złego, tak nie czytelnego chyba nigdy nie widziałem. Jedyne co robiłem to ślepo klikałem jakieś plecaki do otwierania, co mi gra sama podrzucała. Czcionka w tej grze jest okropna, wszystko jest małe i aż odstrasza od dalszego czytania. Po przejściu tego tutoriala, ląduje w jakiejś wiosce, zero żywej duszy by się o coś zapytać, nie mogę nawet napisać na czacie bo nie mam waluty ani VIP. Za wiele tego - 10min w grze i miałem dość. Plus optymalizacja woła o pomstę - grałem na ustawieniach simply (prawie najgorsze) i mi się zacinała. Jakaś paranoja. Oczywiście są to moje osobiste odczucia.

Tera - Fakt, że gra wymaga ode mnie grania kobietą, szopem, albo grubasem (inaczej jestem zesłany na granie jakimiś tęczowymi pederastami). Bardzo to odraza mnie, typa który utożsamia się z postacią, w końcu to RPG. Więc muszę powiedzieć nie. Największym plusem w tej grze są postacie żeńskie eksponujące swoje wdzięki :P.

Dragon Prophet - obejrzałem parę filmików, przeczytałem parę opinii i już samo to nie zachęca. Dlatego póki co się wstrzymam.

Więc czy jest coś tam jeszcze wartego uwagi ? Podkreślam, że grałem w WoWa (na globalu) prawie cały czas więc jestem przyzwyczajony do wysokiej jakości gry. 

Opublikowano

Po przetestowaniu FF14 wrażenia pozytywne lecz, nie ma ta gra przejrzystości. Przeszkadzają trochę questy - bo wszędzie są - nie wiem czy coś się stanie jak opuszczę niektóre czy nie. Świetna optymalizacja, na moim gruchocie, WoW na high w stolicach potrafi się przyciąć - tutaj (sam nie wiem jakie ustawienia, ale bardzo dobrze wszystko wygląda) w stolicy 0 przycinki. Na prawdę jestem w szoku. Jedynie ta przejrzystość, może to wynika ze zmiany klimatu, ciężko jest mi się połapać, a strony czy forum żyjącego dotyczącego tej gry nie ma. 

Age of Wulin - Tutaj byłem bardzo nastawiony pozytywnie, liczyłem na coś wielkiego z dobrym klimatem Silkroada. Niestety zawiodłem się od 1 minuty gry. Tutoriala tak złego, tak nie czytelnego chyba nigdy nie widziałem. Jedyne co robiłem to ślepo klikałem jakieś plecaki do otwierania, co mi gra sama podrzucała. Czcionka w tej grze jest okropna, wszystko jest małe i aż odstrasza od dalszego czytania. Po przejściu tego tutoriala, ląduje w jakiejś wiosce, zero żywej duszy by się o coś zapytać, nie mogę nawet napisać na czacie bo nie mam waluty ani VIP. Za wiele tego - 10min w grze i miałem dość. Plus optymalizacja woła o pomstę - grałem na ustawieniach simply (prawie najgorsze) i mi się zacinała. Jakaś paranoja. Oczywiście są to moje osobiste odczucia.

Tera - Fakt, że gra wymaga ode mnie grania kobietą, szopem, albo grubasem (inaczej jestem zesłany na granie jakimiś tęczowymi pederastami). Bardzo to odraza mnie, typa który utożsamia się z postacią, w końcu to RPG. Więc muszę powiedzieć nie. Największym plusem w tej grze są postacie żeńskie eksponujące swoje wdzięki :P.

Dragon Prophet - obejrzałem parę filmików, przeczytałem parę opinii i już samo to nie zachęca. Dlatego póki co się wstrzymam.

Więc czy jest coś tam jeszcze wartego uwagi ? Podkreślam, że grałem w WoWa (na globalu) prawie cały czas więc jestem przyzwyczajony do wysokiej jakości gry. 

Nic się nie stanie jak nie zrobisz paru pobocznych questów w FFXIV, nie musisz ich robić jednak polecam na początku może i będą trochę nie jasne itp. jednak później powoli się z nimi leci i jest naprawdę przyjemne. Musisz tylko pamiętać, by robić Main Scenario. To questy z takim znaczkiem: main_scenario_icon.png

Co do strony i forum, jest polska strona, na której znajdziesz przetłumaczone wszystkie newsy, ma też forum nie jest ono jakieś bardzo żywe, jednak jak chcesz się o coś zapytać to na pewno dostaniesz tam odpowiedź. Oprócz tego istnieje oczywiście REDDIT, na którym przesiaduje dużo ludzi oraz oficjalne forum gry, które jest ''żywe''.

没我爱

Opublikowano

Ja od siebie też polecam Final Fantasy XIV, aktualnie nie ma lepszego mmorpg (tzn. nie grałem w WoW'a, więc w sumie nie wiem). Wszystko tutaj jest idealne, oprócz ceny, która jest nieco kosmiczna. Questy poboczne czasem trzeba omijać, bo na jednej postaci można rozwinąć wszystkie klasy, więc trzeba sobie coś do roboty zostawić. Community jest wspaniałe, czasami robię podstawowe błędy, i nikt mnie jeszcze nie wyzwał. Jak na mmorpg fabuła jest genialna. Nie wspominam o soundtracku który jest tak dobry, że zabrał tyle budżetu, że nie starczyło na voice-acting. Grindować trzeba od 46 do 49 poziomu, bo wtedy nie ma questów, ale na dungeonach jest masa doświadczenia. No i na innych klasach też jest mało questów jak wszystko już zrobisz. 

I przede wszystkim nie widziałem jeszcze mmorpg w której jest 30 klas. 

P.S

Polecam zwracać uwagę na nazwy graczy, Gordon Ramsay lvl 50 kucharz wygrał życie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...