Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Bardzo mało FPS

super2343

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ostatnio u kumpla zobaczyłem gierkę cs:go i mi się ona spodobała posiadam laptopa z580 z takimi podzespołami:

Intel Core i3-2350M 2,30GHz
NVIDIA GeForce GT 630M 
4gb ram
popytałem się ludzi trochę poczytałem na forach i wszyscy mówili mi że spokojnie sobie pogram na najniższych ustawieniach. Kolega przyszedł do mnie zalogował się pobraliśmy i uruchomiliśmy. Gdy się ładowała gra już było widać że coś jest nie tak bo co jakiś czas obraz stawał a dźwięk przez 2/3 sekundy klatkował/przycinał się i tak samo w menu co bym nie kliknął tak samo się dzieje. Ustawiłem wszystko na najniższy rozdzielczość 1280x800. W menu mam 100/120fps po załadowaniu gry i mapy fps strasznie skakały od 5 do 40 jak chodziłem sam było w miarę okej ale jak ktoś się zbliżył to zawsze jest +/-15fps. Postanowiłem zainstalować system od nowa wszystko formatując/ nowe sterowniki i cs go. I problem jak był taki jest to samo się dzieję kilka razy jeszcze usuwałem i pobierałem cs i nic to nie daje. Ma ktoś jakiś pomysł kolega gra spokojnie na komputerze który ma ok.10lat a ja na 2/3 letnim laptopie nie mogę może coś mam uszkodzone. Z góry dziękuję za pomoc
Opublikowano

Czego ty sie spodziewasz od laptka z 2012 roku? nie porównuj laptopow do komputerow komputer za 4k bedzie wydajniejszy od lapka za 9k, nic uszkodzonego nie masz tylko slaby lapek

b53c9b011d5d0.jpg

Opublikowano

Ten laptop przy zakupie był już przeciętny lol 3 lata temu, za laptopa o podobnych specyfikacjach dawało się max 2-2.5k (nowego oczywiscie).

Możesz też go przeczyścić fizycznie, całe chłodzenie musi być w pełni sprawne(bez kurzu).

Główne hobby - Jazda Oplem Signum 3.2 v6 2003.
League of Legends - Plat (nickname KiesieK v3)
Minecraft - głównie serwery modowane, pod nickiem "KiesieK"
PC: CPU i5 6600k @ 4.5GHZ, MOBO Z170A Gaming Pro Carbon, CPU Cooler Cryorig H5 Ultimate, RAM Geil Dragon 2x8GB 3000MHZ, GPU Asus Strix GTX 1060 @~2137mhz boost, PSU SilentiumPC Vero M1 600W, Case SilentiumPC Aquarius X70W, HDD 2xBarracuda 500 i 320, BRAK SSD - planowany SM961.<p> 

Opublikowano

Czyściłem nowa pasta jest nałożona. No okej może porównanie nie za dobre. Ale moim zdaniem cs powinien chodzić na najniższych z tymi 40fps na tym laptopie. A może wymiana procesora na wydajniejszy by pomogła ?

Opublikowano

A to jak bym ten procesor wymieniał to jaki muszę kupić i czy chłodzenie będzie trzeba przerabiać albo coś ? Na laptopie chyba nie bardzo da się wkręcać proscesor

Opublikowano

A to jak bym ten procesor wymieniał to jaki muszę kupić i czy chłodzenie będzie trzeba przerabiać albo coś ? Na laptopie chyba nie bardzo da się wkręcać proscesor

Musisz sprawdzić na stronie producenta laptopa jaki najmocniejszy procek możesz zamontować na płycie głównej (socket). Skoro wymontowałeś procesor żeby nałożyć pastę i zamontowałeś go z powrotem, to inny, który będzie pasował do socketu też wejdzie przeca :D

ou7821.jpg

exModerator Counter Strike

Opublikowano

Aż taki słaby laptop to to nie jest. Ja mam laptopa od 6 lat i na minimalnych mam spokojnie ponad 120 fps, więc bez przesady :D

Intel core i3 370M 2,40GHz

ATI Mobility Radeon HD 5650

4GB ram

Więc musi mieć po prostu coś uszkodzone, ale nie znam się bardziej na laptopach, więc nie pomogę niestety :P

Opublikowano

Na 99% nie bo patrzyłem w cpu-z chociaż czy odpalę na tej czy na tamtej to dużej różnicy nie ma https://youtu.be/CbBNV-NSGAETakie cuda się dokładnie dzieją (mój filmik)

Po pierwsze, czemu nie zmienisz rozdzielczości na 4:3 1024x768 lub niżej? To też daje sporo fpsów ;)

Po drugie, pobierz HWMonitor i sprawdź temperatury procka i gpu podczas grania w cs:go.

ou7821.jpg

Opublikowano

No trochę wzrosło jakieś 5/10 kl/s. Sprawdziłem temperaturę i pod obciążeniem procesor ma 80 stopni /bez obciążenia około 60. ale coś ten program nie wyszukuję mi nvidi tylko intela. Zauważyłem jeszcze że podczas grania każdy z 2 rdzeni osiąga max 1200mhz i potem spada do 800mhz i nie wzrasta ani nie spada. Tu zdięcie z odczytami karty graficznej http://iv.pl/images/93195346672954535803.png

Opublikowano

No trochę wzrosło jakieś 5/10 kl/s. Sprawdziłem temperaturę i pod obciążeniem procesor ma 80 stopni /bez obciążenia około 60. ale coś ten program nie wyszukuję mi nvidi tylko intela. Zauważyłem jeszcze że podczas grania każdy z 2 rdzeni osiąga max 1200mhz i potem spada do 800mhz i nie wzrasta ani nie spada. Tu zdięcie z odczytami karty graficznej http://iv.pl/images/93195346672954535803.png

80 stopni to zdecydowanie za dużo. Nie powinno przekraczać 60 :D

ou7821.jpg

Opublikowano

Ja mam kompa co już ma 7lat i cs śmiga normalnie.

Może musisz laptopa wyczyścić też tak miałem ale mój komp był zakurzony przez 4 lata go nie czyściłem i tera cs działa normalnie, a wcześniej grałem przy 15 fps.

Jeśli w poście masz do mnie sprawę dodaj @dawidex335

Opublikowano

Wezmę jeszcze raz go przeczyszczę i zmienię pastę. A jaką polecacie ??

Jak go już czyściłeś i wymieniałeś pastę parę dni temu to nie ma sensu tego robić, bo już jest czysty w środku i chodź byś go czyścił i wymieniał pastę codziennie to i tak ci to nie pomoże.

Opublikowano

Wyczytałem że wyłączenie tej funkcji może spowodować wzrost wydajności CPU Thermal Throttling jednak wyłączyć ją można tylko z poziomu biosa. Jednak na mam mały problem odpalając bios nie mam zakładki Bios setup mam tylko 3 zamiast 4 :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...