Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Zużycie procesora nie przekracza 50% (Win 10, HP)?

1999seba1999

Pytanie

Opublikowano

Od kąd wziąłem laptopa na abonament zużycie procesora nie przekracza 50%... Jak to naprawić?

HP 250 4-rdzenie

Windows 10 64bit

Intel® Pentium® CPU N3530 2.16Ghz

4 GB RAM

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak się na czyms nie znasz, to się nie wypowiadaj. Dla tych co są jeszcze zainteresowani problemem - czytałem, że gdy dysk jest za mocny w stosunku do procesora to tak się dzieje. Nie wiem czy to prawda, według mnie to bezsens ;/. Czy ilość rdzeni ma cos z tym związanego? W Menedżerze zadań jest tylko 1 wykres rdzenia...

Wykres rdzeni powinien pokazywac

CPU0

CPU1

CPU2

CPU3

To sa 4 rdzenie.

Dysk nie ma nic do procesora, chyba ze chodzi o szybkosc odczytu i zapisu. Mi to wyglada na stale taktowanie, procesor siedzi na malej predkosci i dlatego wydajnosc jest slaba.

Jezeli masz napisane Core i3 (4th Generation) to nie sa to 4rdzenie tylko czwarta generacja procesora.

System wykrywa 1rdzen czyli masz i3 czwartej generacji, pewnie oprogramowanie steruje procesorem.

Kliknij prawym na baterie w prawym dolnym rogu > zmien plan zasilania/plan zasilania > ustaw wysoka wydajnosc.

Laptop bedzie sie bardziej grzal i glosniej pracowal ale procesor bedzie wykorzystywany w od 1% do 100%.

Opublikowano

To są skutki jak się kupuje laptopa równego  ultrabokowi i porównuje wydajność procesorów o poborze prądu ok 10 W do  procesorów laptopwych 30-40 W albo desktopu 70-80W 

Procesor zawiera gówniany układ graficzny słabszy od starych nawet Intel HD 2000, działa tak jak ma działać i nic co jest zawarte w tym sprzęcie nie powoduje żadnych obciążeń czy spowolnienia działania.

Procesor jest wyjątkowo oszczędny ( 7 W ) bo produkowany do tego typu zastosowań  i nie ma co liczyć nawet na podniesienie jego wydajności 

Tu porównanie http://www.notebookcheck.pl/Intel-HD-Graphics-Bay-Trail.102616.0.html

Jak wyraźnie widać znajduje sie ta grafika  (Intel HD Graphics (Bay Trail) na samym końcu listy pod względem wydajności ! Przy okazji masz dane w grach i tylko jednostki mają dobre fps reszta to żenada 

Procesor i grafika wyciągają maksimum ze swojej mocy obliczeniowej przy obciążeniu nawet 50% więc narzekać nie ma co bo tyle zawsze będzie , co najwyżej w niektórych grach wykorzysta więcej .  

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Nie ma i nie istnieje nic co to zmieni  i polepszy działanie grafiki, jak ci napisałem wcześniej grafika jest naprawdę poniżej poziomu, zwykłe laptopy do pracy biurowej mają lepszą. W tym modelu grafika służy tylko do wyświetlania a akceleracje 3D ma praktycznie tylko w nazwie 

Opublikowano

Bo to coś robiące za grafikę tak działa jak masz 30-40 fps to powinieneś się cieszyć bo właśnie większość gier w ustawieniach najniższych tyle wyciąga, ledwo wyciąga !

Opublikowano

Wysoka wydajność  ustawiona od dawna. To nie jest i3. Rozumiem, że grafika jest do dupy, podobnie jak procesor, ale na prawdę nie da się z tym nic zrobić?

Na początku laptop chodził ładnie, pomimo tego, że nie przekraczało 50%. Teraz grając w gry co kilka minut fps spadają z 50-60 do 1-2 na ok. 3 minuty...

A czy może być tak, że jakiś program blokuje prędkość procka lub w ustawieniach laptopa cos takiego występuje?

Już nie jest dla mnie tak ważne te zużycie, ale żeby w grach nie spadały nagle FPS...

Opublikowano

Jak się na czyms nie znasz, to się nie wypowiadaj. Dla tych co są jeszcze zainteresowani problemem - czytałem, że gdy dysk jest za mocny w stosunku do procesora to tak się dzieje. Nie wiem czy to prawda, według mnie to bezsens ;/. Czy ilość rdzeni ma cos z tym związanego? W Menedżerze zadań jest tylko 1 wykres rdzenia...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...