Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

VirtualBox i Windows 10...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam Windows 10 i chciałem założyć serwer do metka, odblokowałem porty w routerze, pobrałem sf, clienta, navicat i inne śmieci i tego całego VirtualBoxa... Mam tylko taki problem, VB nie widzi żadnej karty sieciowej pod Bridged, a powinna tam być karta WiFi i Ethernet. Na Windows 8.1 problemu nie było, nie chcę wracać na starą windę, bo nieźle mi przyśpieszył komputer xD Jakieś pomysły, alternatywy? :D

PS. Nie, hamachi też nie wykrywa, i nie będę instalował tego gówna.

10f6fl5.jpg

100 | 200 | 300 | 400 | 500 | 1000 | 2000 | 5000

Jeśli odpowiadasz na mój post, zacytuj go oraz oznacz mnie.

Planujesz do mnie napisać? Zapraszam na profil ;)

Opublikowano

Z jakiej wersji vbox korzystasz? moze pobierz najnowsza 5.0 i sprawdz wtedy moze ona bedzie z 10 kompatybilna.

Posprawdzaj w sumie rozne wersje moze ktoras ci zadziala wkoncu

https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads

Jesli virtual box nie bedzie działać zawsze moze sprobowac na virtual pc tylko ze musialbys tam chyba instalwoac od 0 free bsd i konfigurowac bo dyski z vbox raczej nie beda smigac na virtual pc

55ce9518d0555918gen.png

Opublikowano

VBox mam najnowszą wersję z Check Update.

Virtual PC nie mogę zainstalować, nawet ze zgodnością z Windows XP.

Nie mam problemu z konfiguracją, chodzi mi tylko o ten adapter sieciowy...

A jakby zainstalować Virtual PC na Windows 10 to i tak nie da rady odpalić żadnego obrazu,

wiadomo co się działo na Windows 8/8.1 (po instalacji VPC i odpaleniu maszyny BSOD).

Wątpię, że są już w necie przerobione pliki systemowe, które pozwolą korzystać z VPC na Windows10.

10f6fl5.jpg

Opublikowano

Ja aktualnie posiadam windowsa10 i również nie miałem karty sieciowej bridged, ale wiem że nie pobierałeś virtualboxa z oficjalnej strony wersję 5.0 r.

SS: http://screenshot.sh/mKNe9g0V0FVGI

To update z virtualboxa nie działa jak należy na nasze winy ;)

Zatem tak, zrób dokładnie tak jak Ci tu napiszę:

Wchodzisz tu: https://www.virtualbox.org
Klikasz to: http://screenshot.sh/n8jDqcRKg2GNK

Później tu: http://screenshot.sh/mKM0ruz5bQgew

Później instalujesz ale co najważniejsze nie odinstalowuj aktualnej wersji. 

Później instaluj i nawet nie zmieniaj ścieżki, po prostu zainstaluj oraz wyskoczy Ci później czy zainstalować kartę sieciową itd i dajesz "Zainstaluj" i później po instalacji będziesz miał możliwość wybrania karty bridged.

Lecz jeśli tak się nie stanie, pobierz TeamViewera i Ci pomogę. Ja nie miałem od buildu 10130 a później zainstalowałem build 10142 i miałem możliwość tylko zainstalowania karty host-only

Aktualnie mam najnowszą wersję win10, jakby co.

Zatem jeśli nawet nie zainstalujesz teraz tej karty sieciowej bridged to zainstalujesz kartę host-only.

Przepustowość karty u mnie była 100mb/s

@_KizioRCK_ hm VirtualPC nie działa i nie zadziała nigdy na win10, ponieważ Microsoft uznało VirtualPC za szkodliwą aplikację.

A wiem bo korzystam z win10 od prawie samego początku. 

Pozdrawiam.

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano

@up ja korzystam z 10 od aktualizacji. Zaraz się wezmę za 5.0 i dam znać. Co do host-only to już zainstalowałem dawno, opiszesz jak skonfigurować pod metina, tak na wszelki? ;)

@Edit O Stary, wielkie dzięki, nie wiedziałem, że te 5.0 mi pomoże, 5 w profilu leci, temat do zamknięcia! :O Polecam też napisać w jakimś temacie zbiorowym na ten temat, gdyż nie każdy pobiera Vboxa z oficjalnej strony i nie każdy będzie posiadał wersję 5.0 skąd mogą się brać problemy takie jak mój :)

Jeszcze raz dzięki ! :)

10f6fl5.jpg

Opublikowano

@up ja korzystam z 10 od aktualizacji. Zaraz się wezmę za 5.0 i dam znać. Co do host-only to już zainstalowałem dawno, opiszesz jak skonfigurować pod metina, tak na wszelki? ;)

@Edit O Stary, wielkie dzięki, nie wiedziałem, że te 5.0 mi pomoże, 5 w profilu leci, temat do zamknięcia! :O Polecam też napisać w jakimś temacie zbiorowym na ten temat, gdyż nie każdy pobiera Vboxa z oficjalnej strony i nie każdy będzie posiadał wersję 5.0 skąd mogą się brać problemy takie jak mój :)

Jeszcze raz dzięki ! :)

A dziękuje również, a napiszę temacik co mi szkodzi :) 

Oczywiście że mógłbym opisać co i jak z host-only, tam jedynie fajne co w host-only jest to możesz sobie własne IP wymyślone dać :D hehe i odpalić bez limitu maszyny bo można bez limitu tworzyć host-only ^^

Miło, że skorzystałeś z moich rad.

Pozdrawiam.

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano

To w takim razie jesli masz takie problemy kup sobie moze jakis niedrogi vps z free bsd. Albo nawet postaraj sie dorwac jakiegos dedyka typu kimsuf 2gb na spokojnie starczy na wlaczenie plikow a cena tez bardzo niska

http://www.kimsufi.com/pl/

Owszem, są to tanie dedyki, ale trzeba wziąć pod uwagę, że do serwera dostaje się 128 adresów IPv6, natomiast nigdzie nie jest zaznaczone, czy wgl dostaje się jakikolwiek adres IPv4, który jest przynajmniej na chwilę obecną wymagany przez metina (no chyba, że coś ominąłem ^^)

10f6fl5.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...