Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Biblioteka "SFML".

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Otóż chcę zapoznać się ze wszelkimi radami dotyczącymi stosowania biblioteki "SFML" w połączeniu z "CPP". Moglibyście przedstawić mi stronę, na której mógłbym przestudiować możliwości, które oferuje ta biblioteka? Czy ów kurs: http://szymonsiarkiewicz.pl/poradniki/sfml-kurs-podstawowy/sfml-kurs-dla-poczatkujacych/pozwoli mi w większym stopniu korzystać z funkcji znajdujących się w "SFML"? Czy po opanowaniu informacji, które się w nim znajdują, zostanie umożliwione mi tworzenie gier, w których poruszamy się jakimś obiektem?

Opublikowano

Najlepiej strona developerów, tam masz pełne API, source, dll'ki, wszystko na jej temat.

http://www.sfml-dev.org­

masz tam też tutoriale które pomogą ci stworzyć pierwsze appki. Ten który podałeś może być nieco przestarzały.

Kurs, który spropagowałem wzoruje się oryginalnym poradnikiem dotyczącym "SFML". Różni się tylko i wyłącznie językiem, który opisuje możliwość wspomnianej przeze mnie biblioteki. Martwi mnie czynnik wskazujący na podstawowe informacje zawarte w tym kursie. Czy podstawowe informacje umożliwią mi tworzenie profesjonalnie wyglądajych gier, podobnych do: https://www.youtube.com/watch?v=eeW5pStCVR4. 

Opublikowano

­Multimedia Fusion to bardzo proste narzędzie, żeby zrobić tam coś bardzo konkretnego trzeba się pomęczyć.

Do zrobienia tego, będziesz potrzebował nie tylko znajomości biblioteki, ale głównie matmy i fizyki. Oraz znajomość OpenGL'a nie zaszkodzi w tym wypadku.

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

­Multimedia Fusion to bardzo proste narzędzie, żeby zrobić tam coś bardzo konkretnego trzeba się pomęczyć.

Do zrobienia tego, będziesz potrzebował nie tylko znajomości biblioteki, ale głównie matmy i fizyki. Oraz znajomość OpenGL'a nie zaszkodzi w tym wypadku.

Rozumiem. Załóżmy, że moje umiejętności posługiwania się matematyka, fizyką i OpenGl'em prezentują się w pełnej okazałości. Chcę się dowiedzieć, czy informacje o "SFML", które są zawarte na umieszczonej stronie pozwolą mi stworzyć tę grę.

Opublikowano

Coś tam się dowiesz, ale i tak lepiej się uczyć od samych twórców, nawet jeżeli ten kurs jest słowo w słowo przetłumaczony. A najlepiej to jeszcze praktykować.

Opublikowano
Czy podstawowe informacje umożliwią mi tworzenie profesjonalnie wyglądajych gier, podobnych do: https://www.youtube....v=eeW5pStCVR4.
Załóżmy, że moje umiejętności posługiwania się matematyka, fizyką i OpenGl'em prezentują się w pełnej okazałości.
Kurs, który spropagowałem wzoruje się oryginalnym poradnikiem dotyczącym "SFML".

Sory, ale ciężko brać ten temat na poważnie.

I patrząc na twoje inne tematy to za sfmla nie powinieneś się brać w najbliższej przyszłości, bo masz ogromne braki w najbardziej podstawowej wiedzy.

Opublikowano

­@garibaldi199 Do ogarnięcia SFMLa i developingu nawet prostych gier pisanych na czysto w C++ jest wymagana znajomość języka na poziomie przynajmniej dobrym, oraz sporo innych rzeczy (głównie matematyka i fizyka). Biorąc pod uwagę to, co piszesz na forum (a dokładniej twój kod), umiesz jeszcze o wiele za mało żeby brać się za takie rzeczy na poważnie.

no i pomijam fakt że piszesz jakimś dziwnym, pro-polskim językiem... nie ufam takim ludziom ._.

Wróć do tego jak porządnie ogarniesz już C++ i kwestie związane z tworzeniem gier. Chociaż wtedy raczej już nie będziesz potrzebował wracania tutaj, bo bez problemu sobie samemu poradzisz.

Opublikowano

Polecam SDL :D

I z mojego doświadczenia to powiem tylko tyle że wszystko co mi było potrzebne do nauki taj biblioteki to https://wiki.libsdl.org/APIByCategory<= ta strona, na poważnie piszę, wiele ci nie potrzeba tylko wiedza na temat języka i jakaś dokumentacja, po czym możesz łączyć fakty.

Więc tak jak UP koledzy, ze strony producentów najlepiej.

Linux pozwoli wycisnąć ostatnią łzę z twojego procesora.

Opublikowano

Polecam SDL :D

I z mojego doświadczenia to powiem tylko tyle że wszystko co mi było potrzebne do nauki taj biblioteki to https://wiki.libsdl.org/APIByCategory<= ta strona, na poważnie piszę, wiele ci nie potrzeba tylko wiedza na temat języka i jakaś dokumentacja, po czym możesz łączyć fakty.

Więc tak jak UP koledzy, ze strony producentów najlepiej.

SFML > SDL > ALLEGRO. all day, all night.

Opublikowano

SFML > SDL > ALLEGRO. all day, all night.

Co znasz napisanego w FSML?

Chyba własne programy tylko :D

Pracowałem już z FSML i po spróbowaniu SDL2 uznałem że nie wracam. Ale każdy ma co lubi ;)

Opublikowano

wiadomo, że w SDL będzie więcej znanych projektów, ale SFML jest o wiele przyjemniejszy i obiektowy. A to, co zostało zrobione w SDL można zrobić i w Allegro i w SFML.

Opublikowano

Piszę w języku c i assembly i właśnie dlatego wybrałem SDL, dla mnie obiekty to tylko kolejna rzecz która się w informatyce nie przydaje, służy tylko osobom które nie lubią zbytnio myśleć.

Opublikowano

Piszę w języku c i assembly i właśnie dlatego wybrałem SDL, dla mnie obiekty to tylko kolejna rzecz która się w informatyce nie przydaje, służy tylko osobom które nie lubią zbytnio myśleć.

picard_facepalm_bright.jpg

Inaczej chyba się nie da tego skomentować

Opublikowano

dla mnie obiekty to tylko kolejna rzecz która się w informatyce nie przydaje, służy tylko osobom które nie lubią zbytnio myśleć.

Dużo już można było przeczytać na tym forum. Za dużo.

708121422388637873334.png

Opublikowano
Opublikowano

Żyję na planecie Ziemia i właśnie dlatego wybrałem ludzkość, dla mnie mózg u niektórych to tylko kolejna rzecz, która się w życiu nie przydaje, służy jedynie osobą przynajmniej odrobinę inteligentnym.

O błędach w C++ powie Ci kompilator, a o błędach w PHP klient..

Opublikowano

Żyję na planecie Ziemia i właśnie dlatego wybrałem ludzkość, dla mnie mózg u niektórych to tylko kolejna rzecz, która się w życiu nie przydaje, służy jedynie osobą przynajmniej odrobinę inteligentnym.

Bez mózgu człowiek by nie żył, nawet zwierzaki mają mózgi i z nich korzystają.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...