Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z MMR

PookyPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od jakiegoś czasu obserwuje moje MMR na stronie op.gg. Wszystko bylo ok - MMR trzymalo sie w granicach 950-1050 (jestem w Bronze II), ale jakiś czas temu spadło do 900 (nwm dlaczego, bo MMR moich gier raczej trzyma się cały czas w granicach podanych wyżej) i wgl się nie zmienia. Dalej gram rankedy, a MMR stoi na 900. Dodatkowo zacząłem dostawać mniej LP za wygraną (dawniej dostawalem 27-29, a teraz 20-24). Wie ktoś może z czego to wynika?

Opublikowano

MMR na takich stronach jak op.gg nie jest prawdziwe, więc aż tak nie musisz się sugerować nimi. Dostaniesz mniej lp bo widocznie zmalało Ci trochę mmr, zrób jakiegoś dobrego winstreaka i będziesz więcej dostawał.

f1a327ea2f.png

Opublikowano

Tego typu strony nie podają dobrych liczb, nie znają algorytmu, którym posługuje się Riot Games. Co do punktów, dostajesz dużo jak masz duże MMR, ale kiedy Ci się wyrówna, zaczynasz dostawać normalnie.

Opublikowano

A i mam takie pytanie, czy to jak wypadnie nam dana gra ma wpływ na to ile LP dostaniemy, czy liczy się tylko MMR? 

Opublikowano

To ja takżę zadam pytanko, również śledzę MMR na op.gg, czytając wcześniej wiem, że nie jest ono dokładne i nie sugeruję się nim zbytnio.

Ostatnimi czasy dużo wygrywam i cały czas pokazuje, że skoczę o dwie dywizje, z tego chyba mogę wywnioskować, że mam jednak nieco wyższe

MMR jak na moją ligę (s1). Sprawa wygląda tak, że po wygranym meczu dostaję ok. 16-19 LP, przeciwnicy mają dużo wyższe dywizje więc teoretycznie nie powininem dostawać więcej LP za wygraną, a mniej za przegraną? Po ostatniej przegranej zostało mi odjęte 20 LP, wcześniej wygrałem kilka meczy i dostałem 19 LP trzy razy z rzędu. Może to trochę pogmatwałem, może nie doczytałem wypowiedzi wyżej ale sam już nie rozumiem.

Opublikowano

plpng_wqnanep.png

Otrzymywanie punktów ligowych zależy od MMR lecz inna sprawa jest z wygrywaniem i przegrywaniem meczy.

Załóżmy, że pewna osoba wraca do gry w League of Legends po pewnej przerwie czasowej. Nasz osobnik udał się na rozgrywkę rankingową i wygrał mecz, za który przydzielono mu 27 PL. Następnie zagrał kolejny mecz i również go wygrał po czym otrzymał 20 PL. Przeważnie po dłuższej przerwie lub awansie do następnej dywizji otrzymujemy coś w stylu bonusu za pomocą dodatkowej liczby punktów.

Punkty ligowe otrzymujemy w różnych ilościach, czasem nawet mam wrażenie że jest to troche losowe. Wygrywając dużo gier z rzędu możemy zwiększyć nasze MMR lecz ilość punktów ligowych jaką będziemy otrzymywać po meczu będzie się wahać, czasem nawet na dużą skalę.

Należy wygrywać gry aby zwiększyć liczbę punktów ligowych otrzymywanych po meczu lecz przegrywając zaczniemy otrzymywać ich co raz to mniej. Czasem otrzymujemy różnego rodzaju bonusy jak wspomniałem wyżej abyśmy mogli się trochę odbić w górę.

Guciolandia.

Gucioland_wqxeeqs.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...