Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[RECENZJA] The Elder Scrolls V: Skyrim

Shahi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

02b2e4753967fc492819958ca26333cd2c3fb36a

Seria The Elder Scrolls została zapoczątkowana już w 1994 roku. Pierwsza część przenosiła nas do Tamriel, zresztą podobnie jak każda pozostała. Świat przepełniony był pikselami, a widok (co prawda pierwszoosobowy) nie był czymś powalającym.

Z części na część Seria The Elder Scrolls stawała się co raz bardziej popularna. Trzecia część przenosiła nas do Morrowinda i to właśnie od niej seria TES stała się czymś wyjątkowym, magicznym światem do którego mogliśmy się przenieść w dowolnym momencie.

Wstęp i zarys fabuły:

Przyszedł czas na piątą odsłonę serii, która w porównaniu do poprzedniczki wypadała wspaniale. Wielki, otwarty świat, który był pełen życia aż zaczęcał do odpalenia komputera w nudne, zimowe wieczory 2011 roku.

Początek historii nie zwiastował przepięknego życia bohatera, którego tożsamości jeszcze nie znaliśmy. Świat przepełniony był śniegiem, słońce chowało się za wielkimi górami, a my wraz z innymi skazańcami wjeżdzaliśmy do miasta. Tu właśnie mogliśmy stworzyć naszą postać, mogliśmy wybrać czy miałbyć to silny i wielki nord czy mały i puszysty khajit. Po ucieczce z miejsca świat stawał otworem, mogliśmy iść gdziekolwiek - w lewo, w prawo - gdzie tylko zapragneliśmy. Wraz z biegiem linii fabularnej co raz więcej dowiadywaliśmy się o głównym protagoniście i coraz więcej wyborów nas czekało. Byliśmy smocznym dziecięciem!

Ogrom wyborów spowodował, że nie mogę jasno określić fabuły, a to mogliśmy przystąpić do zabójców i po cichu odbierać życie mieszkańcom, a to zostać wilkołakiem. Ścieżek było tak dużo. Być może właśnie to zachęciło mnie do zagrania w tego RPG.

Zostaliśmy wciągnięci w świat pełen dzikich stworzeń, ale i przyjaznych mieszkańców małych miejscowości. Dokonało się! Zabiliśmy naszego największego wroga, smoka, który zagrażał samemu Skyrim. Co dalej robić? Kupując dodatki mogliśmy się ożenić i założyć rodzinę, zbudować własny dom i dowolnie go umeblować. Wraz z kolejną porcją nowości otrzymywaliśmy możliwość podróży do Morrowind i walki z bossem równie potężnym jak Alduin. W trzecim dodatku mogliśmy stać się przywódcą wampirów lub zostać jego przeciwnikiem, a co za tym idzie wyzwolić ludność.

Krótki opis DLC:

Dragon Born - Dodaje małą wyspę, która jest częścią Morrowind, nowe itemy oraz potężnego bossa.

Hearthfire - Dodaje możliwość adopcji dziecka, wybudowana własnego domu oraz ustawienia dekoracji.

Dawnguard - Dodaje możliwość zostania wampirem lub walki z nimi, nowe questy i linia fabularna.

Zdjęcia z gry:

skyrim-glare.jpg

tesv-immersive-sun.png

Informacje techniczne:

Wymagania minimalne:

Procesor: Dual Core 2.0GHz lub lepszy

RAM: 2GB pamięci RAM

Karta graficzna: Direct X 9.0c wraz z 512 MB VRAM

Wymagania rekomendowane:

Procesor: Quad-core Intel or AMD CPU

RAM: 4GB System RAM

Karta graficzna: DirectX 9.0c wraz z  NVIDIA or AMD ATI 1GB of VRAM

(Nvidia GeForce GTX 260 lub lepsza; ATI Radeon 4890 lub lepsza)

Czy warto grać po latach?

Odpowiedź jest oczywista - jak najbardziej! Gra nie jest już tak wymagająca, a fabuła, jak i lokacje są perfekcyjne. Do Skyrim'a powstała masa dodatków, które dadzą nam dodatkowe godziny zabawy oraz lepszą grafikę. Sterowanie jest zrozumiałe, menu przejżyste i wygodne, a muzyka cudowna.

Plusy i minusy:

Jak wiemy, wszystko ma swoje plusy, jak i minusy.

+ Wspaniała fabuła

+ Genialna muzyka

+ Rozbudowane questy

+ Wciągająca rozgrywka

+ Ciekawe zakończenie

+ Mnogość wyborów

- Błędy gry

Moja ocena, słowa końcowe:

Gra jest cudowna, jeśli do tej pory nie przepadaliśmy za RPG'ami to ta odsłona z pewnością nas przekona. W internecie wyczytałam, że niektórym przeszkadza masa błędów. Z doświadczenia wiem, że jest ich mało. Nie spotkałam większego błędu, jedyne co było uciążliwe to to, że zadania czasem nie chciały się włączyć. Jeśli miałabym ocenić tą grę to z pewnością dałbym mocne 9/10.

who cares?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Spoko gierka i na dodatek ma multi oraz ciekawy singiel

Skyrim nie ma multi xDDD

893961446222509646083.png

Opublikowano

Skyrim nie ma multi xDDD

Kiedys gdy gralem w ta gre slyszalem o Modzie do Skyrim ktory pozwalal grac MP ale nie wiem ile jest w tym prawdy .

" Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko te z których za szybko rezygnujemy "

• 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Cienka recka. Na pierwszy rzut oka wygląda ładnie ale słabo się czyta  :(

Porady do: CSGO, Terraria, BF4, WOT, WOT Blitz, Trove, LoL oraz Fifa!

jClHFR0.gif

• 6 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...