Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nowy procesor szybko się grzeje

JestemSlepy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dzisiaj zakupiłem nowy procesor fx-6300 i zasilacz. Wymieniłem podzespoły ( tak, nalozylem pastę na procesor) i po wejściu do systemu już zauważyłem pierwsze zmiany, nie działało aero. Temperatura procesora w spoczynku wynosiła 45 stopni, a pierwsza lepsza gra do której wszedłem cieła w c**j pomimo tego że miałem 150 fps. Sprawdziłem czy chłodzenie jest dobrze zamocowane ( wszystko było ok) i po ponownym włączeniu problem nadal był. Ni c**ja nwm o co chodzi więc proszę o pomoc.

Kocham mame

Opublikowano

W grze pokazuje mi, że mam 150 fps, ale mimo to gra zacina się, tak po prostu. Też jest to dla mnie dziwne, ale tak jest.

Kocham mame

Opublikowano

Witam wszystkich, jestem świeży na forum- pierwszym postem przyczynię się Społeczeństwu (oby).

Witam, dzisiaj zakupiłem nowy procesor fx-6300 i zasilacz. Wymieniłem podzespoły ( tak, nalozylem pastę na procesor) i po wejściu do systemu już zauważyłem pierwsze zmiany, nie działało aero. Temperatura procesora w spoczynku wynosiła 45 stopni, a pierwsza lepsza gra do której wszedłem cieła w c**j pomimo tego że miałem 150 fps. Sprawdziłem czy chłodzenie jest dobrze zamocowane ( wszystko było ok) i po ponownym włączeniu problem nadal był. Ni c**ja nwm o co chodzi więc proszę o pomoc.

Powiedz mi czy użyłeś dodatkowego chłodzenia, czy tzw. "kitowego" (z zestawu?). Nie od dziś wiadomo, że procesory AMD są wysoko energetyczne (pobierają więcej mocy), a co za tym idzie- mocniej się grzeją. Jeśli zastosowania procesora AMD jest inne niż desktop + office, to wysoce zalecanym jest dodatkowe chłodzenie (inne niż box-owe). Jeśli faktycznie używasz chłodzenia z zestawu- zalecam wymianę.

Przy moim AMD FX 8350 chłodzę się tanim (i bardzo poprawnym) wentylatorem SilentiumPC Spartan LT HE922 (koszt około 60zł). Niewielkie pieniądze, a spokój zapewniony.

Jeśli jednak chłodzenie masz już inne niż z zestawu, to podaj mi informację na temat całego setupu sprzętu. Sprawdź aktualność zainstalowanych sterowników.

Pozdrawiam  ;)

­

Prowadzę bloga, orace.pl

Opublikowano

No korzystam z chłodzenia boxowego z zestawu, ale nie spodziewałem się że będzie aż tak słabe żeby procesor grzal się do 70 w stresie. Dzięki za podpowiedź zakupie sobie to chłodzenie

Kocham mame

Opublikowano

Ja mam procesor FX-6300 i na boxowym chłodzeniu temperatura podczas grania nie dochodzi do 60 stopni Celsjusza.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Zakupiłem sobie silentiumpc Spartan lt jednak to nie pomogło. Procesor wciąż grzeje się w c***a( dalej dobija do 70 tylko ze trochę wolniej) , a aero w Windowsie wciąż odmawia posłuszeństwa. Czy jest coś jeszcze co pominelismy a mogłoby pomóc?

@Edit

Obnizylem wydajność procesora o 700 MHz na rdzeń i temperatura spadła z 45 do 44,5 w spoczynku. Normalnie sukces.

Kocham mame

Opublikowano

FXy to ogólnie takie reaktory termo-nuklearne, pastę termoprzewodzącą masz dobrej jakości? Chłodzenie odpowiednio dociśnięte?

Opublikowano

Chłodzenie napewno było dobrze dociśnięte, a pasta termoporzewodząca była w zestawie z całym chłodzeniem silentiumpc i jest to Pactum pt-1.

Kocham mame

Opublikowano

W obudowie są dwa wentyle na tyle obudowy. Próbowałem też jeden dać na boczną ściankę, ale nie pomogło.

Kocham mame

Opublikowano

Obieg powinien być 1 wentylator na tył a dwa na przód, minimum. Jeśli nie masz sprawnego obiegu powietrza w obudowie to nie dziw się że komputer się grzeje, w dodatku mamy okropne upały co tylko dobija podzespoły :)

Opublikowano

Zakupiłem sobie silentiumpc Spartan lt jednak to nie pomogło. Procesor wciąż grzeje się w c***a( dalej dobija do 70 tylko ze trochę wolniej) , a aero w Windowsie wciąż odmawia posłuszeństwa. Czy jest coś jeszcze co pominelismy a mogłoby pomóc?

@Edit
Obnizylem wydajność procesora o 700 MHz na rdzeń i temperatura spadła z 45 do 44,5 w spoczynku. Normalnie sukces.

Chłodzenie z pewnością starczy Ci już na dłużej. Zastanawiające jest, że przy słabszym (Twoim) procku zachowuje on się tak niegrzecznie. Przykro mi, że zakupienie chłodzenia nie rozwiązało to problemu- ale jak wspomniałem: bardzo poprawne i spokojnie wystarczy. Sugerowanie Kolegi, że na boxowym działa poprawnie jest jak stwierdzenie BOA providera "dziwne u nas działa".

Obieg powinien być 1 wentylator na tył a dwa na przód, minimum. Jeśli nie masz sprawnego obiegu powietrza w obudowie to nie dziw się że komputer się grzeje, w dodatku mamy okropne upały co tylko dobija podzespoły  :)

Tutaj niezbyt sugerowałbym się obiegiem powietrza w obudowie. Sam posiadam naprawdę ciasną obudowę (specjalnie docinałem nawet jej część, aby chłodzenie mi weszło), a żadnych zająknięć nie mam z pracą procka... Musiałem jednak zaktualizować BIOS'a, ale było to jasne z wymaganiami procesora co do płyty głównej. Mam jeszcze jeden pomysł, ale potrzebowałbym od Autora tematu informacji na temat całego zestawu. Jaką posiadasz obudowę (jeśli firmowa, to model itd), jaka karta graficzna, jaki zasilacz (ile ma lat i moc), proc znamy, płyta główna (model kiedy kupiona, czy coś z nią robiłeś), ram... Rozpisz proszę wszystko w temacie.

Kiedy zakupiłeś procesor? Pierwsze problemy zaczęły się 4 sierpnia, jak rozpocząłeś temat na forum? Musimy wyeliminować z blackuGT ewentualną wyższą temperaturę w ostatnich tygodniach, jeśli mamy szukać dalej.

P.S

Przepraszam, za zwłokę w odpowiedzi- wypadła mi delegacja.

Pozdrawiam  ;)

­

Prowadzę bloga, orace.pl

Opublikowano

No więc tak nazwy obudowy Ci nie podam, ponieważ ma ona już 7 lat, dokupowałem do niej jedynie wentylatory.

Fx`a zakupiłem razem z nowym zasilaczem właśnie 4 sierpnia i zasilacz to XFX Pro series 550W.

- karta graficza msi r7 250x 1GB,

- ram HyperX fury DDR3 4GB 1600MHz,

- płyta ASRock 980DE3/U3S3

Karta, ram i płyta zostały kupione niecały rok temu razem z nowymi wentylatorami.

Kocham mame

Opublikowano

No więc tak nazwy obudowy Ci nie podam, ponieważ ma ona już 7 lat, dokupowałem do niej jedynie wentylatory.

Fx`a zakupiłem razem z nowym zasilaczem właśnie 4 sierpnia i zasilacz to XFX Pro series 550W.

- karta graficza msi r7 250x 1GB,

- ram HyperX fury DDR3 4GB 1600MHz,

- płyta ASRock 980DE3/U3S3

Karta, ram i płyta zostały kupione niecały rok temu razem z nowymi wentylatorami.

Zestaw wygląda OK od strony technicznej. Zastanowiłbym się jeszcze w jaki sposób nakładałeś pastę i jak to wszystko u Ciebie wygląda. Mógłbyś opisać jak to robiłeś? Ile pasty nakładałeś, czy rozprowadzałeś itd. Zostałbym właśnie przy ewentualnym problemie chłodzenia. Folie z radiatora zdjąłeś rozumiem?

Kolejna kwestia: w którą stronę dmuchają wentylatory na tylnej ścianie obudowy i... Jak dmucha (i w którą stronę) ten na radiatorze proca? Tu by się przydała fotka Twojego PC (taki rzut z góry) z otwartym bokiem.

Pozdrawiam ;)

­

Prowadzę bloga, orace.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...