Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gra www w HTML5 , PHP, Java? Co lepiej wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie, co lepiej wybrać do gry typu Margonem?
Chodzi o MMORPG :) 
HTML i CSS3 mam opanowane więc lajt ;) 
PHP jest dla mnie strasznie trudne xD
Myślę nad HTML5 bo może będzie łatwiej znając HTML, jak sądzicie?

oabpsw.png
Opublikowano

Jak php jest dla Ciebie bardzo trudne to javascript (podstawa gier w html5 canvas) łatwiejszy nie będzie - wychodzi na to, że ogólnie programowanie jest dla Ciebie trudne (bo html i css to tylko warstwa wizualna). Przy takiej grze bez języka po stronie serwera się nie obędzie (a tu króluje php - szczególnie jeśli chcesz mieć tani, dobry hosting).

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Jeśli chcesz zrobić grę typu Margonem to na pewno nie PHP.

Jeśli to ma być gra przez przeglądarkę to ja polecam JavaScript. W tym języku możesz napisać i Klient i Serwer. Choć serwer możesz napisać w czymkolwiek to js będzie i tak niezbędny.

Jednak daleka droga przed tobą, bo język musisz poznać perfekcyjnie. No i bez dobrej umiejętności programowania się nie obejdzie.

gamedevmania.com

Opublikowano

Ogólnie zdania są podzielone odnośnie PHP. Moim zdaniem, lepiej jest tworzyć aplikacje real-time albo jakieś gry przeglądarkowe stosując trochę nowsze technologie, takie jak środowisko Node.js lub Python. W PHP trochę niepraktycznie tworzy się takie gry przeglądarkowe.

Opublikowano

Jeśli chcesz zrobić grę typu Margonem to na pewno nie PHP.

Jeśli to ma być gra przez przeglądarkę to ja polecam JavaScript. W tym języku możesz napisać i Klient i Serwer. Choć serwer możesz napisać w czymkolwiek to js będzie i tak niezbędny.

Jednak daleka droga przed tobą, bo język musisz poznać perfekcyjnie. No i bez dobrej umiejętności programowania się nie obejdzie.

A znajdę jakiś silnik graficzny do js w 2d? 

I co z podstawowymi funkcjami gry np: ekwipunek, logowanie, rejestracja, to wszystko w php prawda? 

oabpsw.png
Opublikowano

A znajdę jakiś silnik graficzny do js w 2d? 

I co z podstawowymi funkcjami gry np: ekwipunek, logowanie, rejestracja, to wszystko w php prawda? 

Phaser to chyba najlepszy wybór.

Tak, te funkcje mogą być obsługiwane przez backend napisany w PHP, aczkolwiek polecam zapoznanie się z nowszymi, wymienionymi wyżej technologiami.

Opublikowano

Phaser to chyba najlepszy wybór.

Tak, te funkcje mogą być obsługiwane przez backend napisany w PHP, aczkolwiek polecam zapoznanie się z nowszymi, wymienionymi wyżej technologiami.

Zgadza się, Phaser jak najbardziej polecam.

Dzięki za informacje :)

oabpsw.png
Opublikowano

W razie problemów polskie forum czeka \/ . Od jakiegoś czasu próbuję skupić coraz więcej osób przy tej bibliotece i zbudować jakąś społeczność. Tak więc, zapraszam.

gamedevmania.com

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...