Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Obliczanie GabenTax* - handlowanie skinami skinami

her0es

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od kilku dni kupuje jeden rodzaj skina z naklejkami i sprzedaję go z zyskiem 0,30-0,50euro wiele to może nie jest bo cholerny GabenTax* zabiera większość zysku.

Chciałbym nieco "rozszerzyć działalność" ale potrzebuję algorytmu wg. którego naliczany jest ten "podatek".

Nie jest to przecież % bo zwiększa się on wraz z ceną.

Może ktoś wypisać najkorzystniejsze przedziały cenowe ? i ew. które jeszcze bronie powonieniem dołożyć do swojej listy?

Rozdam dzienny limit lajków!

GabenTax* - czyli "podatek" który musimy odprowadzać Gejbowi podczas dokonywania sprzedaży w marketplace.

Hejo

Opublikowano

myślę że najwydajniejsze jest poszukanie na rynku np. ak redline z jakimiś rzadkimi naklejkami, wymienić z kimś na coś droższego o np. 0,50€ - 1,00€ (zależnie od ceny naklejek) i sprzedać na rynku, potem od nowa aż się dorobisz. ;)

img.jpg

Opublikowano

myślę że najwydajniejsze jest poszukanie na rynku np. ak redline z jakimiś rzadkimi naklejkami, wymienić z kimś na coś droższego o np. 0,50€ - 1,00€ (zależnie od ceny naklejek) i sprzedać na rynku, potem od nowa aż się dorobisz. ;)

Nie wymieni się, bo naklejki nie zwiększają wartości przy wymianie. 

­

Opublikowano

Jeśli ten podatek jest tym co musi zapłacić kupujący to wynosi to 15% ceny jaką ty dajesz, czyli dasz że ty dostaniesz 100€ to kupujący płaci 115€

cover.png?dl=0

Opublikowano

Jeśli ten podatek jest tym co musi zapłacić kupujący to wynosi to 15% ceny jaką ty dajesz, czyli dasz że ty dostaniesz 100€ to kupujący płaci 115€

za cholere nie wychodzi mi 15%

jak mam prowidłowo dodawać te %podatku ?

od ceny którą dostaje czy do ceny którą dostaje

w jedną strone wychodzi od 14 do 15%

a w drugą około 12%

zgłupiałem przez to

jak mam zapisać to w arkuszu kalkulacyjnym ?

no dobra, niby wychodzi

ale jak odliczac z ceny końcowej ile było podatku ? tzn jak to zapisac w arkuszu ?

Hejo

Opublikowano

"Nie jest to przecież % bo zwiększa się on wraz z ceną." łot?

10% dla CS'a;

5% dla Volvo;

czyli wychodzi, że 15% ceny idzie do Gejba Niułela.

no dobra, niby wychodzi

ale jak odliczac z ceny końcowej ile było podatku ? tzn jak to zapisac w arkuszu ?

Ale co Ty chcesz odliczać? :v

Jak sprzedajesz item to po prawo wpisujesz za ile sprzedajesz, a po lewo ile na tym zarobisz. Odejmujesz lewą stronę od prawej i wtedy Ci wychodzi ile wyniósł podatek :v

tenor.gif

Opublikowano

Jak sprzedajesz item to po prawo wpisujesz za ile sprzedajesz, a po lewo ile na tym zarobisz. Odejmujesz lewą stronę od prawej i wtedy Ci wychodzi ile wyniósł podatek :v

to wiem..

dam Ci przykład:

Item kosztuje 2,87euro jak obliczyć ile z tego zarabia sprzedający ?

Hejo

Opublikowano

0.85 * cena przedmiotu za ile wystawisz

Nie ma za co

Matematyka na poziomie podstawowki, wystarczy uzyc mozgu :)

nie znam ceny początkowej w tym problem - zrobiłeś to w odwrotną strone

czytanie ze zrozumieniem na poziomie podstawówki ;)

Hejo

Opublikowano

Jeżeli dobrze rozumiem, bo piszesz okropnie chaotycznie. Kupiłes cos za powiedzmy 1€, i chcesz obliczyc od ilu mozesz sprzedać z zyskiem, tak? Jak tak, to cene, za jaka kupiłes (w tym przypadku 1€) * 1.15. Jak nie o to chodzi, to wytlumacz jakos składnie

Opublikowano

Ktoś wystawia Item za 2,87euro (i taki jest już na marketplace) ja chce obliczyć ile ten gość dostanie kasy do siebie a ile z tej kwoty (tj. 2,78euro) odbierze valve

właściwie to musi być x * 1.15 = cena końcowa (tj. 2,87)
x = 2,5 bo tyle dostaje kupujący ale to chcę obliczyć

na początku pomieszałem bo też obliczałem tak jak Wy..

Hejo

Opublikowano

Aż musiałem wejść na kompa, bo Wasze niedojebanie mózgowe mnie przeraża. 

2,87 to cena po naliczeniu 15% podatku czyli:

2,87 - 115%

x - 100% 

I z prostej proporcji wynika nam, że x - to co dostaje sprzedający

x=2,49

Kocham frydgi

18706.png

Opublikowano

Temat zamykam.

Autor otrzymał wystarczająco dużo odpowiedzi, a tworzy się offtopic i flamewar.

Wspinając się w górę bądź miły dla innych, bo możesz ich spotkać spadając w dół.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...