Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dziwne owady

D4n100

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Dzisiaj wracając z 2 dniowego wypadu w góry, podczas przerwy znalazłem bardzo dziwnego owada:

Dodany obrazek

Zdjęcie słabej jakości bo robione na szybko telefonem. Ale owad miał jakieś 5-8 cm, skrzydła i ruszał się w miejscu jakby dostał ataku padaczki w trakcie rozmnażania się. Jakaś reakcja obronna, czy co? To "coś" było na tyle duże, że nikt z mojej rodziny nie odważył się podejść nawet z kijem na bliżej niż pół metra, tylko ja podszedłem, żeby zrobić zdjęcie (wtedy dostał tego "ataku padaczki"). Po przerwie, jakieś 100 metrów później na ziemi leżała jakaś przerośnięta (10-15 cm, kolorowy przód ciała, reszta jak długi czarny ogon ze skrzydłami na całą długość) rozjechana ważka, której zdjęcia nie zrobiłem, bo czas gonił. Wie ktoś jakie to konkretnie gatunki owadów? Przepraszam, że zadałem takie dziwne pytanie, ale cholernie mnie ciekawi, co o takich rozmiarach żyje w polsce, bo myślałem że u nas to same przerośnięte komary :/

Z powodu licznych hejtów w moją stronę, nie będę korzystał więcej z tego konta (prawdopodobnie z forum też). Haters gonna hate...

Opublikowano

To nawet nie przypomina szerszenia...

Z powodu licznych hejtów w moją stronę, nie będę korzystał więcej z tego konta (prawdopodobnie z forum też). Haters gonna hate...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...