Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki system pod dedyka dla serwera minecraft (spigot)?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, chcę przenieść mój serwer MC (spigot, 40 slotów, ok 30-40 pluginów) z mojego PCta na specjalnie założony dla niego komputer. Stąd moje pytanie, jaki system powinienem wgrać na ten komputer? Czy wgrać po prostu "siódemkę" czy bawić się w jakieś windows server? Linux raczej odpada bo z tego co się orientuję jest sporo zabawy z zabezpieczeniami. Z góry dzięki za odpowiedź, pozdrawiam :D

Opublikowano

Tak, zdecydowanie Debian bez środowisk graficznych. Oszczędność czasu, miejsca i niepotrzebnych problemów w przyszłości.

win 7 = 1,5GB aktywnego zapotrzebowania na RAM, #na co? a na nic, : P

debian = 300MB aktywnego zapotrzebowania na RAM, #na najważniejsze procesy systemowe.

Zabezpieczenia?

Najnowszy system, regularna jego aktualizacją, parę poradników dotyczących świadomego korzystania z narzędzi cyfrowych i jesteś w domu.

Tak troszeczkę poza tematem,

Zdecydowanie nie opłaca się robić serwera w domu? czemu? gdyż już koszta wymiany padniętaj maszyny jest większy niż koszt utrzymania serwera w specjalnie przeznaczonej do tego serwerowni, dodaj do tego jeszcze koszty za prąd(60gr za kwh + podatki) i nieregularne połączenie internetowe(nie wiesz czy Ci net zdropi.). Zdecydowanie odradzam, chyba że zakładasz serwerek na max 10slotów.

Obaczaj,

opencraft.pl << { na takim jeszcze nie grałeś }

TDepLbR.gif

Opublikowano

Mój serwer nie będzie stał w domu, tylko właśnie w serwerowni do której mam dostęp. Zdecydowałem się na debiana, i pobiawnie się firewallami, iptables itp. Dziękuję za odpowiedź. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...