Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z usunięciem programów po reinstalacji systemu

Dzemik55

Pytanie

Opublikowano

Hejka, niedawno miałem reinstalowany system, ale wszystkie programy zostały. I działają. Ale nie mogę ich usunąć. Nie wykrywa ich w Dodaj lub usuń programy lub w Revo Unistaller. Muszę ję usunąć, gdyż są to w większości gry, które już przeszedłem i zajmują sporo miejsca na dysku. Da się coś z tym zrobić?

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

SKASUJ KATALOGI , przecież to nie jest problem skoro wiesz jakie gry nie masz zainstalowane. 

Niektóre programy albo gry działają bez instalacji zaraz po reinstalacji systemu.  

Instalował z CD dyski zmieniły litery C zamienił się na D i vive versa  , poza tym nadal działa XP i można go spokojnie uruchomić 

Phoenix_PL  każdy Windows zawsze i domyślnie ma tak ustawione że można zainstalować bez formatu dysku, format robi użytkownik jak chce albo z głupoty bo tak mu kazali.

W przypadku normalnej instalacji nigdy nie traci się żadnych plików z dysku

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Windows 7 i Windows XP sa na osobnych partycjach?.

Jezeli tak to sformatuj dysk na ktorym znajduje sie winda xp.

Sorka nie przeczytalem do konca.

1.W takim wypadku musisz uruchomic XP, i usunac pliki ktorych nie chcesz.

2.Format partycji na ktorym znajduje sie XP oraz reczne usuwanie plikow z partycji E:.

Problem polega na tym ze twoj system korzysta z nowego rejestru, i w nim nie ma kluczy odpowiedzialnych za dodanie programow do dodaj lub usun programy, dlatego mozesz recznie usunac pliki z dysku E: polecam takze odpalic program CCleaner lub Odkurzacz i usunac pozostalosci z tamtych programow.

Opublikowano

­bo MBRa urypałeś przy okazji reinstalacji systemu. Nie wiedziałeś co robisz, naklikałeś i teraz masz. możesz spróbować wejść w konsolę odzyskiwania systemu i użyć komendy fixmbr, ale mała szansa że zadziała.

albo szukaj pomocy u swojego lokalnego, dobrego informatyka, albo zrzuć dane na dysk zewnętrzny i zrób pełnego formata.

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

Tak. A to źle?

Ale zanim oddałem kompa do naprawy to działały dwa systemy i to normalnie. Kiedy ten informatyk zainstalował 7 od nowa już XP nie działa.

Opublikowano

Obstawiał bym wersje instalacji od nowa w7 , z cd na dysku pierwszym C 

Aktualnie nie wolno formatować dysku D bo jest dyskiem startowym , systemowym i pewnie zawiera katalog botowania dla w7 

Opublikowano

Czyli informatyk spieprzył sprawę.

http://www.sevenforums.com/tutorials/8057-dual-boot-installation-windows-7-xp.html

Powinno pomóc.

@Ktosiu jak masz gadać bzdury to lepiej nic nie mów. Katalogi bootowania znajdują się w partycji MBR (która jest niewidoczna). Na D: ma pliki XP'ka, tylko że nie może ich załadować bo bootloader nie ma pojęcia że na tej partycji jest system, czyli jakby ją sformatował to nic by się nie stało. Na C: ma normalnie siódemkę.­

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

Może nie spieprzył tylko sobie skasował boot XP z menu startowego jako systemu niepotrzebnego 

Opublikowano

Ja nic nie robiłem :D Już wyjaśniam, może to ja nie ogarniam :) Na kompie były trzy partycje: C: na którym był zainstalowany Windows XP, E: na którym był zainstalowany Windows 7 i F: gdzie instalowane były gry, programy. Komputer był w naprawie przez miesiąc, wymieniona została karta graficzna. Gościu powiedział, że zainstalował też system od nowa, ale zostawił pliki, w wyniki czego teraz partycje wyglądają tak: C: - Windows 7, D:-XP (tak mi się wydaje, podeślę screenshota) i E: programy, gry itp itd. Programy, które były zainstalowane wcześniej działają teraz bez problemu, ale nie można ich odinstalować. Wszelkie zapisy gier zostały usunięte, bo przecież znajdowały się na dysku systemowym. W takiej sytuacji wystarczy, że usunę te katalogi z grami i programami czy nie?

Opublikowano

To jest poradnik do instalacji? Jeśli tak to sobie daruję, zaniosę ewentualnie i niech zrobi już tego formata. Wtedy będzie jeden system i będzie najlepiej.
Skoro mogę po prostu usunąć te katalogi to super. Koniec tematu, można zamknąć, w razie problemu odezwę się jeszcze raz. Dzięki wszystkim za pomoc.

Opublikowano

Znaczy się. Była wymieniana karta graficzna i osoba, która to robiła przy okazji przeinstalowała system bo uważała, że jestem tam syf. Na dodatek wydaje mi się, że nadal widzi pliki XP'ka (wcześniej miałem dwa systemy). Na razie chciałbym innych sposobów, bo myślę, że format to naprawdę daleka ostateczność. Nie ma innej opcji?

Opublikowano

To jest poradnik do instalacji? Jeśli tak to sobie daruję, zaniosę ewentualnie i niech zrobi już tego formata. Wtedy będzie jeden system i będzie najlepiej.

Skoro mogę po prostu usunąć te katalogi to super. Koniec tematu, można zamknąć, w razie problemu odezwę się jeszcze raz. Dzięki wszystkim za pomoc.

Przeczytaj to co napisalem kilka postow wyzej.

Opublikowano

Przeczytaj to co napisalem kilka postow wyzej.

Czyli mój problem rozwiązany. A z tym XP to na razie nie problem, mówi się trudno :D 

Opublikowano

Nie było formata. Zainstalował system od nowa ale pliki zostały, i wszystko działa tak jak wcześniej. Ale w folderach nie ma plików uninstall.exe ani czegoś podobnego. Steam, Counter Strike, League of Legends, inne mniejsze programy, np. konwerter zdjęć działają, ale nie da się ich odinstalować.

Opublikowano

Phoenix_PL  to ty nie wypisuj bzdur , Xp był pierwszym systemem więc nie ma katalogu botowania na osobnej partycji system botuje w tym przypadku z pliku boot.ini i loadera .

Instalując W7 ma katalog utworzony  na pierwszej partycji startowej czyli z XP , wystarczy że w eksploratorze windows  zaznaczy opcje pokazywania plików systemowych i ukrytych. Tylko czysta instalka z partycjonowaniem dysku tworzy dodatkowy dysk na katalog BOOT tak jak piszesz , tak samo jest w przypadku w8, w8.1 czy w10 , nie mówię o instalacji na partycjach GPT w trybie EFI  gdzie jest więcej dysków tworzonych ( w sumie 4 ) 

Jeśli miał wcześniej taką partycję przed instalacją XP to tylko wtedy może posiadać taki dysk z którego XO i tak nie korzysta bo ma inny sposób botowania 

Przekopiuj dane z dysku z XP które chcesz zachować i zainstaluj ponownie W7 na tym dysku z formatowaniem jak chcesz sie wszystkiego pozbyć albo bez to skasujesz sobie potem pozostałości starego systemu, z dysku D potem ręcznie skasujesz Windowsa 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...