Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Wysoki ping

Argin™

Pytanie

Opublikowano

Cześć od 2 tygodni mam dosyć spory ping, bo minimum to 200 a maksymalnie dochodzi do 980. Nie mogę normalnie zagrać w CS`a, a strony na necie ładują się dłuuuuuuuugo. Jutro wybieram się do swojego operatora internetu, jest to radiówka chyba.

Internet jest dzierżawiony od firmy DPS.Net.pl, a informacje o głównej firmie:

Nazwa ISP: Przedsiebiorstwo PROMAX Spolka Jawna Zofia Formane

Czyli konkretnie internet z PROMAX.Media.pl

Z góry zaznaczam iż, wszelkie programy i inne duperele pożerające neta są WYŁĄCZONE więc nie nabijać zbędnych postów.

Ps. Mam wyłączone DHCP w routerze, ponieważ jak było włączone ping był 2x większy dawniej...

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podaj, co to za firma, jaką masz ofertę i wgl.

I zrób speedtest (na stronie speedtest.net) i wyślij wyniki. Interesuje mnie przepustowość łącza. Powiedz, do ilu Mbit/s powinien działać internet, według umowy? Jeżeli internet ssie, jakby skończył się pakiet, to możesz podejrzewać, że to dostawca ci ogranicza łączę. Wiele, jest takich przypadków, w mojej okolicy jest z tego znany AirMax (nie polecam, ssie, a ich internet to porażka, pobierasz mało = ok, pobierasz dużo = łączę się wyłącza, lub muli jak tylko zamykają sklep, na weekend i wgl ;) ).

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano
profesjonalne wsparcie techniczne

Fajna sciema.

Image198.gif

Przyklad internetu radiowego.

Mozesz miec problem z siecia przez przeciaganie kabla z routera do gniazdka i dalej do komputera.

Jezeli chcialbys zrobic cos takiego, moglbys uzyc switcha ktory bezposrednio z modemu przeprowadzi sygnal kablem dalej, samo gniazdko to moim zdaniem kiepski pomysl.

Polacz komputer z routerem kablem ethernet.

#EDIT

Jezeli moge zapytac, do czego jest podlaczony router?

Do routera idzie bezpośrednio kabel antenowy.

Opublikowano

To często, jak dla mnie dostawca może ci ograniczać łączę w ciągu dnia (bo mają za słabe łączę, na tyle ludzi, dlatego chce żeby każdy miał internet (debilizm jak dla mnie, po prostu oszczędzają)), a w nocy dają pełną moc i mają wywalone.

Zastanawiają mnie dwa wyniki (pierwszy i ostatni) z tej listy. Bo prędkość pobierania jest zbyt małą w porównaniu z prędkością maksymalną. Sprawdzałeś na telefonie?

Może jest to problem z komputerem. Zrób tak: odpal CS:GO na komputerze i wtedy zrób test na telefonie. Jeżeli ping i wgl będzie normalny na telefonie, a na komputerze nie, to masz winowajce ;)

Opublikowano

Musisz mieć modem, innej opcji nie ma, z powietrza CI router neta sam nie wyłapie. Przy okazji jest lato, sprawdź czy się biedaczek nie przegrzewa.

Nie musi mieć modemu... Ja mam radiowy i tylko antena, router i kabel nic więcej.

@topic jeśli to w Twojej miejscowości możliwe zmień na światłowody. Radiowy niestety zależny jest od pogody, ustawienia anteny, długości kabla itp

r9wfFzB.png

Opublikowano

Nie musi mieć modemu... Ja mam radiowy i tylko antena, router i kabel nic więcej.

@topic jeśli to w Twojej miejscowości możliwe zmień na światłowody. Radiowy niestety zależny jest od pogody, ustawienia anteny, długości kabla itp

Okej.

Tak wgl. byłem w poniedziałek u dostawcy do dzisiaj nie dostałem telefonu.

Opublikowano

Ale to jest dobry router, więc to nie jest jego wina. Nie mogą ci wmawiać, że nie działa. Powiedz, co dostałeś od firmy. Jeżeli to radiówka, to zapewne dostałeś nadajnik i modem jakiś, do którego podłączasz router, tak?

Może coś z modemem jest nie tak. Ja bym spróbował podłączyć modem bezpośrednio do komputera, a jeżeli nie zadziała, to napisz, że modem jest uszkodzony.

Opublikowano
profesjonalne wsparcie techniczne

Fajna sciema.

Image198.gif

Przyklad internetu radiowego.

Mozesz miec problem z siecia przez przeciaganie kabla z routera do gniazdka i dalej do komputera.

Jezeli chcialbys zrobic cos takiego, moglbys uzyc switcha ktory bezposrednio z modemu przeprowadzi sygnal kablem dalej, samo gniazdko to moim zdaniem kiepski pomysl.

Polacz komputer z routerem kablem ethernet.

#EDIT

Jezeli moge zapytac, do czego jest podlaczony router?

Opublikowano

Ale to jest dobry router, więc to nie jest jego wina. Nie mogą ci wmawiać, że nie działa. Powiedz, co dostałeś od firmy. Jeżeli to radiówka, to zapewne dostałeś nadajnik i modem jakiś, do którego podłączasz router, tak?

Może coś z modemem jest nie tak. Ja bym spróbował podłączyć modem bezpośrednio do komputera, a jeżeli nie zadziała, to napisz, że modem jest uszkodzony.

Od anteny jest bezpośrednio kabel podłączony do routera nie posiadam modemu. Od routera jest pociągnięty 10m kabla kategorii 5e i jest zrobiony jako gniazdko do którego podłączony jest 3 m kolejnego kabla i jest on połączony z laptopem.

Tak to wygląda

ykCwNhB.jpg

Opublikowano

@JacoH

W umowie jest internet 8mb/s

Po samym odpaleniu CS`a i zminimalizowaniu (Żaden mecz nie jest odpalony) ping skacze jak poj**any. Jeżeli CS wyłącze ping jest już normalny

http://www.speedtest.pl/test/112620609

Po północy internet działa lepiej niż od rana...

Zrobiłem kilka testów wczoraj i dzisiaj

http://www.speedtest.pl/test/112611412

http://www.speedtest.pl/test/112612971

http://www.speedtest.pl/test/112620362

http://www.speedtest.pl/test/112620497

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...