Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak napisać oraz zapisać Skrypt oraz podstawy

HardMCore

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Jest to mój pierwszy poradnik i chciałbym aby był jak najlepszy. Zużyłem na niego dużo czasu i proszę o wyrozumiałość. Za pomoc proszę o +. Okej, zaczynamy.

Wgrywanie pluginu, tworzenie miejsca pracy

1. Pobieramy Skript. Jest to wymagane, skrypty będziemy wrzucać do folderu który się pojawi po wgraniu go na serwer. Pobieramy najaktualniejszą wersję

Link: 

http://dev.bukkit.org/bukkit-plugins/skript/ 

2. Uruchamiamy serwer i gdy już się wszystko załaduje i pojawi się:

Done ({cza}s)! For help, type "help" or "?"

możemy wyłączyć serwer i przejść do folderu Skript/scipts

3. Jak pisałem wcześniej, przechodzimy do utworzonego przez serwer folderu Skript a następnie scripts. Tam będziemy wrzucać pliki które utworzymy.

Tworzymy pierwszy Skrypt

Komenda

1. Aby rozpocząć tworzenie komendy robimy:

command /komenda:    
aliases: kom
    trigger:

command /komenda: - Jest to dana typu ,,public", rozpoczyna daną wpisaną na początku (tutaj: command). Napis /komenda zamieniamy na jaki chcemy.

aliases: kom - Druga komenda, skrót komendy, jest to głównie po to aby nie robić kilka komend i zaoszczędzić linijek oraz czasu.

trigger: - Jest to po to aby rozpocząć komendę, bez tego może pojawić się mnóstwo errorów (błędów) dotyczących wszystkich następnych linijek.

2. No to rozpoczeliśmy komendę teraz jakieś proste opcje. Może przedstawię jakąś komendę aby łatwiej coś wytłumaczyć.

command /pomoc:
    aliases: help
    trigger:
        send "&1=======================================" to player
        send "&1=&31. &6To jest komenda pomoc         &1=" to player
        send "&1=======================================" to player

Okej, pora wytłumaczyć. Wiecie co to command /komenda:, aliasy oraz do czego jest trigger. Teraz coś na początek czyli wysyłanie tekstu do gracza.

send "tekst" to player  - Służy do wysyłania tekstu do gracza który napisał komendę. Wyżej macie prostą komendę na /pomoc oraz zastąpienie /help na tą napisaną w skript.

3. Teraz będzie coś trudnego i pożytecznego jak i trochę zabawnego na serwer. Jest to czyszczenie chat'u

command /czysc:    permission: admin.czysc
    trigger:
        loop all players:
            player has permission "admin.czysc":
                loop 100 times:
                    send " " to loop-player
                send "        &6Chat wyczyszczony przez &c%player%" to loop-player
                loop 3 times:
                    send "                   &5▉▉▉▉▉▉▉▉" to loop-player
                send "                   &f▉&0▉&5▉▉▉▉&0▉&f▉" to loop-player
                send "                   &f▉&0▉&d▉▉▉▉&0▉&f▉" to loop-player
                send "                   &d▉▉&5▉▉▉▉&d▉▉" to loop-player
                send "                   &5▉▉&d▉▉▉▉&5▉▉" to loop-player
                send "                   &5▉▉▉▉▉▉▉▉" to loop-player
            else:
                message "&c[&1MC-Supplies&c]Nie masz uprawnien do czyszczenia chat'u"

loop all players - ,,Wrzuca" wszystkich graczy w pętlę i wszystkie zadania gdzie wpiszemy loop-player zostaną na nim wykonane.

loop 100 times: - Powtarza coś 100 razy, w moim skrypcie powtarza 100 razy spację dzięki czemu chat jest wyczyszczony ponieważ cały ma tylko 100 linijek które zajmiemy pustymi liniami. Tam gdzie jest liczba ,,100" możecie wpisać każdy inny numer, zależy od was ile razy będzię się miało coś powtórzyć w ułamku sekundy.

send "tekst" to loop-player - Wysyła do graczy ,,wrzuconych" do pętli tekst, myślę, że w miarę wytłumaczone i nie ma o czym tu mówić.

player has permission "admin.czysc": - Sprawdza, czy gracz ma uprawnienia ,,admin.czysc". Możemy sobie ustawić jakie mają być to uprawnienia, mogą być na 1 znaczek lub skomplikowany permission na całą linijkę :D.

else: - Odwraca działanie, czyli jeśli było pytanie czy gracz ma uprawnienia, to teraz będzie odwrotnie i czy gracz nie ma uprawnienia.

message "tekst" - Zwykły tekst, to samo co send "tekst" to player ale w mniejszej formie i nie odnosi się do innych graczy, tylko do osoby która wysłała komendę.

Okej, myślę, że to w tym poradniku na tyle, postaram się robić takich więcej gdzie już będą opcje i zapisywanie danych ale to może później. Pamiętajcie tylko aby Skrypt który napiszecie zapisać w rozszerzeniu .SK! Gdy to zrobimy, skrypt wrzucamy do folderu scripts który jest w folderze Skript (plugins/Skript/scripts)

Dziękuję za przeczytanie mojego pierwszego poradnika, myślę, że pomogłem, jeśli tak to daj + :D!

Opublikowano

Taki na początek, zrobię kilka takich, w następnych zamierzam opisać options oraz variables. Myślę, że się komuś przyda, oraz będę pisał skrypty a następnie wrzucał do pobrania :).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...