Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z kartą graficzną

Spaxor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Yo. Z góry dodam, że nie wiem czy to dobry dział i jc przenieście xF

problem wygląda następująco. Otóż od niedawna jestem w posiadaniu laptopa Lenovo y510p i zauważyłem, że pojawił się problem z kartą graficzną (screen poniżej). Od razu dodam, że wszelkie próby aktualizacji/reinstalacji sterowników nic nie dały tak samo jak samo odinstalowanie urządzenia i ponowna instalacja go. Jakieś pomysły? :f

(windows 10, na 8.1 był ten sam problem)

263191438532397309333.jpeg

sygnabymiyoshi_zpsfbe77387.jpeg

by @Miyoshi

<3
Opublikowano

Rejestr wyczyszczony i nic nie dało. Format.. proszę cię..

kreator rozwiązywania problemów problem znajduje i go rzekomo rozwiązuje, ale ilekroć bym tego nie robił zawsze wychodzi na to samo. 

Dodam, że problem pojawił się dopiero przy windowsie 8.1 i 10. Na w8 było wszystko w porzadku.

by @Miyoshi

<3
Opublikowano

Skąd pobierałeś sterowniki do grafiki? Masz jedną grafikę, czy dwie (kieszeń UltraBay)?

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

ZANIM ZACZNĘ PISAĆ, UPRZEDZAM, ŻE SAM MAM LENOVO Y500 Z 2xGT750M (SLI), JEDNAK NIGDY NIE MIAŁEM TAKIEGO PROBLEMU. JEDNAK POSTARAM SIĘ POMÓC.

O ile ze zwykłą grafiką jest mniej wyjść, to tutaj masz od groma powodów. Ale zaczynając od początku, czy masz uruchomione SLI (SLI uruchamia się w Panelu Sterowania NVIDIA, screen: http://scr.hu/1r47/dqxq4), jeżeli jest uruchomione to spróbuj przełączyć na jedną z grafik i sprawdź, czy zadziała (ogólnie po testuj). 

Tutaj masz parę rzeczy, które powinieneś moim zdaniem ogarnąć i przetestować :

1. W zależności jakie masz ustawienie w 4. Punkcie, zmień na SLI, lub przełączaj między grafikami (GT755M) i sprawdzaj, czy sterowniki się załączą. Ogólnie, jeżeli nie wyskoczyło ci nic odnośnie SLI (a zawsze wyskakuje powiadomienie o takiej możliwości), to może ci w ogóle jeszcze nie wykryć tej grafiki (ale w ustawieniach może już ją pokaże).

2.Odinstalować sterowniki i zobaczyć jak zachowa się system, niech sam pobierze sterowniki, u mnie pobrał pod Windows 8.1 normalne sterowniki w wersji 323.xx i grafika działa, a po zaktualizowaniu, wykryło mi SLI).

3. Zaktualizować sterowniki ręcznie (pobrać ze strony GeForce najnowsze sterowniki do grafiki), wtedy też może ci wykryć SLI i zacząć działać ;)

4.Spróbuj wyjąć drugą grafikę z UltraBay'a i wtedy podstawić OD ZERA system. Zainstaluj nowy system na sformatowany dysk. Nie instaluj nic do grafiki, pozwól systemowi samemu wybrać sterowniki i wgl. Możesz zainstalować normalnie programy, ale nic do grafiki, dźwięku etc. Zostaw to systemowi.*

*czwarty punkt ja sam bym wykonał, dla pewności, że to nie błąd jakiegoś wgranego oprowamowania, przestarzałych sterowników, czy po prostu mojego błędu.

Zobaczymy, czy system ogarnie, jeżeli wtedy zacznie działać, to super. Jeżeli nie, to możesz pisać na PW. Nie miałem jeszcze sam takich problemów, ale postaram się pomóc, jak już mówiłem ;)

Opublikowano

ZANIM ZACZNĘ PISAĆ, UPRZEDZAM, ŻE SAM MAM LENOVO Y500 Z 2xGT750M (SLI), JEDNAK NIGDY NIE MIAŁEM TAKIEGO PROBLEMU. JEDNAK POSTARAM SIĘ POMÓC.

O ile ze zwykłą grafiką jest mniej wyjść, to tutaj masz od groma powodów. Ale zaczynając od początku, czy masz uruchomione SLI (SLI uruchamia się w Panelu Sterowania NVIDIA, screen: http://scr.hu/1r47/dqxq4), jeżeli jest uruchomione to spróbuj przełączyć na jedną z grafik i sprawdź, czy zadziała (ogólnie po testuj). 

Tutaj masz parę rzeczy, które powinieneś moim zdaniem ogarnąć i przetestować :

1. W zależności jakie masz ustawienie w 4. Punkcie, zmień na SLI, lub przełączaj między grafikami (GT755M) i sprawdzaj, czy sterowniki się załączą. Ogólnie, jeżeli nie wyskoczyło ci nic odnośnie SLI (a zawsze wyskakuje powiadomienie o takiej możliwości), to może ci w ogóle jeszcze nie wykryć tej grafiki (ale w ustawieniach może już ją pokaże).

2.Odinstalować sterowniki i zobaczyć jak zachowa się system, niech sam pobierze sterowniki, u mnie pobrał pod Windows 8.1 normalne sterowniki w wersji 323.xx i grafika działa, a po zaktualizowaniu, wykryło mi SLI).

3. Zaktualizować sterowniki ręcznie (pobrać ze strony GeForce najnowsze sterowniki do grafiki), wtedy też może ci wykryć SLI i zacząć działać ;)

4.Spróbuj wyjąć drugą grafikę z UltraBay'a i wtedy podstawić OD ZERA system. Zainstaluj nowy system na sformatowany dysk. Nie instaluj nic do grafiki, pozwól systemowi samemu wybrać sterowniki i wgl. Możesz zainstalować normalnie programy, ale nic do grafiki, dźwięku etc. Zostaw to systemowi.*

*czwarty punkt ja sam bym wykonał, dla pewności, że to nie błąd jakiegoś wgranego oprowamowania, przestarzałych sterowników, czy po prostu mojego błędu.

Zobaczymy, czy system ogarnie, jeżeli wtedy zacznie działać, to super. Jeżeli nie, to możesz pisać na PW. Nie miałem jeszcze sam takich problemów, ale postaram się pomóc, jak już mówiłem ;)

W "menu pulpitu" nie mam panelu sterowania nvidia (dziwne). Jest on w panelu sterowania jako kategoria poprostu, ale co najdziwniejsze - nie włącza się 

by @Miyoshi

<3
Opublikowano

Skoro się nie włącza, to coś jest nie tak. Może to jest problem nie działającej karty graficznej ;)

btw. w takim przypadku, ja bym zastosował się do punktu nr.4. Jest to najbardziej radykalny sposób, jednak wyeliminujesz możliwość, że grafiki nie mogą się zgrać, grafika z UltraBaya jest uszkodzona itp. A postawiony system od podstaw powinien (w przypadku windows 8.1), sam pobrać sterowniki i wtedy po naciśnięciu PPM(prawego przycisku myszki), powinien się ukazać "Panel Sterowania NVIDIA". ;)

Ewentualnie spróbuj usunąć ccleanerem wszystkie sterowniki do grafiki i zainstaluj je sam, ze strony nvidia. Dokładniej mówiąc, sterowniki stąd: http://www.nvidia.com/Download/index.aspx?lang=en-us

Opublikowano

Skoro się nie włącza, to coś jest nie tak. Może to jest problem nie działającej karty graficznej ;)

btw. w takim przypadku, ja bym zastosował się do punktu nr.4. Jest to najbardziej radykalny sposób, jednak wyeliminujesz możliwość, że grafiki nie mogą się zgrać, grafika z UltraBaya jest uszkodzona itp. A postawiony system od podstaw powinien (w przypadku windows 8.1), sam pobrać sterowniki i wtedy po naciśnięciu PPM(prawego przycisku myszki), powinien się ukazać "Panel Sterowania NVIDIA". ;)

Ewentualnie spróbuj usunąć ccleanerem wszystkie sterowniki do grafiki i zainstaluj je sam, ze strony nvidia. Dokładniej mówiąc, sterowniki stąd: http://www.nvidia.com/Download/index.aspx?lang=en-us

Oby nie.. na windows 8 wszystko działało, dopiero od 8.1 i 10 pojawił się problem

niestety, ponowne zainstalowanie sterowników nie pomogło..

by @Miyoshi

<3
Opublikowano

Więc zalecam zastosować się do punktu numer 4.

btw. czy próbowałeś wyjąć grafikę? Oraz, czy w menedżerze urządzeń wykrywa ci obie karty graficzne?

#edit jak będziesz odpisywać, to oznaczaj mnie, będzie mi wtedy łatwiej znaleźć temat i pomóc ci, ponieważ udzielam się w wielu tematach.

Opublikowano

@JacoH

W menedżerze znajduje mi obie karty. Nie chce jej wyciągać bo jak coś to oddam na gwarancję i niech się martwią, ale wolałbym tego uniknąć tak jak formatowania. Dopiero co zainstalowałem 10tkę ^^

by @Miyoshi

<3
Opublikowano

wyjecie tej grafiki z UltraBay nie jest trudne. minuta roboty ;) to jak wyjęcie nagrywarki ;) Nic się nie stanie, spokojnie. Tym bardziej, że to gniazdo jest wymienialne na nagrywarkę, dysk, dodatkowe chłodzenie, więc wyjmując nie tracisz gwarancji ;)

Mogę ci podesłać zdjęcie, jak to zrobić :3 Ale wszystko jest proste. Pod baterią jest mała blokada (przełączyć), a poza tym na środku spodu obudowy jest druga blokada, którą przeciągasz i ciągniesz za grafikę ;) Proste, chociaż za pierwszym razem sam się bałem xD

Opublikowano

@JacoH

Jesteś pewny, że to ta kieszeń? Nagrywarkę mam i zamiast niej planuję wrzucić HDD, a 2 grafiki są też <sorry, piszę jak pojebany bo trochę późno i mój stan wymagałby lekkiej poprawy :D>

by @Miyoshi

<3
Opublikowano

Tutaj masz swój model i pokazane, gdzie znajduje się druga grafika, jak ją wyjąć i wgl. https://www.youtube.com/watch?v=T3ntmQ4SpM4

btw. nie wiem, czy dobrze się cały czas rozumiemy (choć potwierdziłeś, że masz 2xGT755M), ale czy masz dwie karty graficzne GeForce GT755M, czy jedną i drugą HD4000?

Opublikowano

Masz tylko te dwie karty graficzne? Jeżeli tak, to wprowadziłeś mnie w błąd, ponieważ kiedy pytałem, czy masz dwie karty graficzne i odpowiedziałeś, że tak, to w następnych postach dopytywałem jeszcze, czy masz dwie karty graficzne GT755M.

Teraz uświadamiam ciebie, że masz jedną grafikę GT755M i HD4600. W skrócie: nie masz grafiki w UltraBay  (masz tam nagrywarkę). 

Teraz stwierdzam, że z grafika może być uszkodzona. Ponieważ problemy i podejrzenia, o których pisałem. Zostały wyeliminowane, bo nie ma drugiej grafiki.

Opublikowano

@JacoH

W takim razie sorry za wprowadzenie w błąd i dzięki za pomoc, ale nie wydaje ci się dziwne, że karta przestała "działać" dopiero po aktualizacji 8.1 wzwyż? 

by @Miyoshi

<3
Opublikowano

Albo to problem z kartą, albo z całym systemem (jeżeli sterowniki nie pomagają).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...