Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wymiana procesora, ilość FPS

darkguydark

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na pewno nie opłaca bo głównym problemem jest grafika która i tak po wymianie będzie cienka.

Spróbować może jak się uprze, Intele drugiej generacji powinny pasować 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Jak kupisz to sobie ustaw i zacznij marzyć żeby w ogolę pasował ;)

Jak pisałem tylko drugiej generacji procesory a nie zabytkowe pierwszej ! Wymiana i tak nic nie da bo to maszynka do pisania blogów dla pań. 

Cenowo to takie od 200-300zł mogą  dopiero pasować 

Opublikowano

To wymień procesor na i3/i5 drugiej generacji może zwiększysz o 10 max 15 fps. Cały czas wymiana jest nieopłacalna od 400 zł kupi spokojnie laptop używany który będzie o lepszych parametrach nawet po wymianie procesora . 

Opublikowano

@Ktosiu miałem ten laptop  po zmianie procesora naprawdę jest różnica. i3-2350m jest o wiele lepszy (w porównaniu z B960). Poza tym to przesiadka z HD2000 na HD3000.

Cenia i3-2350m na allegro, nie jest duża i da ci trochę FPS'ów. W tym momencie za 50zł znalazłem parę ofert, więc jak widać nie jest to drogie.

PS. Co do i5-2xxxm to nie jestem pewien, czy bios obsłuży. Socket jest ten sam, jednak ten laptop nie był sprzedawany z tym procesorem, co trochę utrudnia określenie.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Teoretycznie tak, socket jest dobry. Chłodzenie i wgl też powinno dać radę. Jedyne, co mnie zastanawia, to czy BIOS go dobrze odczyta... zaraz sprawdzę i co napiszę, w edit.

#edit sprawdziłem i ten laptop był z tym procesorem sprzedawany, więc powinno działać teoretycznie ;)

Opublikowano

Dokładniej to nie ten model tylko inny płyty, były małe zmiany w częściach na płycie  ale praktycznie są kompatybilne przynajmniej w 99%, i na pewno  nie obsługuje pyta turbo boost  jeśli jest w procesorze i VT-x

Opublikowano

Pobierz program CPU-Z i porób screeny z każdej zakładki w programie i wyślij.

@Ktosiu moim zdaniem, tak jak miałem ten model i siedzę ogólnie w laptopach, to nawet jeżeli jest to inna wersja, to jedyne co nas interesuje teraz, to chipset (southbridge). Jeżeli jest to HM76/77 to super ;)

Opublikowano

Ok zobaczyłem, to co mnie interesowało. Chipset (southbridge) to HM65 (ten sam co w moim starym laptopie), teraz jestem pewien, że i3-2350m (jeżeli dasz radę to kup najwyższy model (jeżeli nie, to kolejny z listy od najwyższego) i3-2370m/2350m/2330m/2310m.

Co do i5-2410 (itp.), to według tej rozpiski ze strony intela. Chipset HM65 wspiera procesory i5 ;) A nawet zapewnia wsparcie dla i7 (drugiej generacji).

Tutaj link: http://www.cpu-upgrade.com/mb-Intel_(chipsets)/HM65_Express.html

#edit

@Ktosiu miał rację, ten laptop nie obsługuje trybu turbo. Więc to możesz sobie odpuścić, ale procesor jak najbardziej powinien działać ;)

Opublikowano

Nie jestem w stanie określić, ale jeżeli wpiszesz nazwę gry i dopiszesz model procesora, to powinny się pokazać GamePlaye z tego sprzętu ;) Jednak ja przy przesiadce z B960 na i3-2350m poczułem znaczną różnice. 

Problem jest taki, że jeżeli ty weźmiesz i5, to będziesz miał i3, bo i5 różni się tylko trybem turbo, który u ciebie nie zadziała. Więc jeżeli już coś brać to albo i7, albo i3 ;)

Opublikowano

ok 20-30% wzrostu wydajności czyli z 10-20 fps 

Opublikowano

­Ja jestem ciekaw jak chcesz ten procesor wymienić skoro widzę, że nie masz bladego pojęcia o sprzęcie. A w dodatku to jest laptop nie PC.

PC: AMD Ryzen R5 5600X 4.6GHz 1.125V  /\ SPC Fortis 3 /\ MSI B450 Tomahawk /\ 32GB Kingston Fury Renegade RGB 3600MHz CL16 /\ XFX RX 6800 SWFT319 16GB  /\ Lexar NM620 2TB + Kingston NV1 512GB + MX500 500GB /\ MSI MPG A850G /\ Genesis Irid 505 Black V2 /\  Acer XV272UPbmiiprzx "27" WQHD + IIyama x2483hsu-b1 "24" FHD /\ Win10 Pro
Mobilne: One+ 11 5G 16/256, Konsola: PS4 PRO CUH-7016B 1TB, PS3 Super Slim CECH4004A 320GB, PSP 2003 32GB SD, Steam Deck 2TB, Xbox One S TV: TCL C728 55" UHD VA 120hz
Muzyczny sprzęt: Asus Xonar DGX + HyperX Cloud Core + Creative Pebble X Plus, Diora WS354+Imago Acoustic ima 383 70W+Logitech Bluetooth, Soundcore Motion+, Soundcore Q30 ANC

Opublikowano

Jak mu się uda nie spieprzyć   laptopa w trakcie rozkręcania i potem skręcania to nie będzie tak źle, prawdę mówiąc to nie nasz problem, jego laptop. :)    

Tutoriale są na Youtube dostępne i nie problem ogladnąć 

Opublikowano

Rozkręcanie laptopa nie jest trudne. Mogę bez problemu wysłać filmik z youtube ;)

Co do zmian, to po paru uruchomieniach powinien działać normalnie, jednak zaleca się instalację systemu od podstaw ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...