Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[RECENZJA] Uncharted 4: A Thief's End

Miksterek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

msg-797014-0-87189000-1438287730.png

Czwarta część serii Uncharted jest zarazem pierwszą, która rezygnuje ze wsparcia konsoli starej generacji, aby zadebiutować na rzecz nowej - PlayStation 4.
Studiem odpowiedzialnym za grę jest Naughty Dog.

Tak jak w poprzednich odsłonach, wcielamy się w amerykańskiego poszukiwacza skarbów imieniem Nathan Drake, który był potomkiem samego Sir Francisa Drake'a.
Główny bohater, którego wręcz trzymają się kłopoty tym razem zabierze nas w różne części świata, by odnaleźć skarb pirata Henry'ego Avery.
Od tego zależeć będzie życie jego brata - Sama.

msg-797014-0-34818200-1438287733.png

Akcja rozgrywa się równo trzy lata po wydarzeniach ukazanych w Uncharted 3: Oszustwo Drake'a.
Nathan porzucił swój dotychczasowy styl bycia, spokojnie żyjąc z Eleną, kiedy znów w wir tego całego szaleństwa wciąga go jego brat, którego on uważał za zmarłego.
Podczas przygody natkniemy się na starych znajomych, między innymi Victora Sullivana.
Na naszej drodze stanie para innych poszukiwaczy skarbów - Rafe i Nadine, która jest właścicielką prywatnej organizacji wojskowej w Afryce Południowej.

msg-797014-0-37949600-1438287731.png

Rozgrywka w Uncharted 4: Kresie złodzieja nie różni się znacząco od tej przedstawionej w poprzednich częściach serii. Nadal jest to przygodowa gra akcji przedstawiona z perspektywy trzeciej osoby
Akcja całej historii przedstawiona będzie w trzech różnych stronach świata: Libertalii - 
anarchistycznej, antykapitalistycznej XVII-wiecznej pirackiej kolonii na Madagaskarze, w miejskiej lokacji oraz na zaśnieżonych terenach.

Przez całą podróż będzie nam towarzyszył Sully, którego możemy porównać do Ellie z The Last of Us, z taką różnicą, że Victor jest znacznie bardziej doświadczony niż młoda dziewczynka.

Gra korzysta z samoregenerującego się paska zdrowia – wraz z kolejnymi ranami ekran coraz bardziej blaknie, a po kilkunastu sekundach spokoju wraca do normy.
W stosunku do poprzednich części znacznie zwiększono obszary, po których może poruszać się główny bohater gry, dzięki czemu gracz może przechodzić grę na kilka sposobów. Nathan walczy za pomocą broni palnej, granatów lub wręcz. Jest w stanie nosić jednocześnie jedną broń długią i jedną krótką oraz cztery granaty. Drake potrafi walczyć z kilkoma przeciwnikami naraz oraz używać do walki elementów otoczenia. W grze występuje system osłon. Z tej pozycji bohater może strzelać na oślep, lekko się wychylając. Odpowiednio płaskie kamienie, ściany lub skrzynie mogą służyć za osłony. W porównaniu do poprzednich odsłon serii, gdzie tylko pojedyncze elementy poziomów były niezniszczalne to w Uncharted 4 twórcy uczynili znaczną część środowiska podatną na zniszczenia. Gra korzysta z samoregenerującego się paska zdrowia – wraz z kolejnymi ranami ekran coraz bardziej blaknie, a po kilkunastu sekundach spokoju wraca do normy.

W grze występują interakcje z wszelakimi przedmiotami. Główny bohater może otworzyć drzwi, przesunąć przeszkodę, pociągnąć dźwignię lub uruchomić inny mechanizm. Ponadto występuje też wiele elementów zręcznościowych, polegających na wspinaniu się czy skakaniu, połączonych np. ucieczką przeciwnikami, lub ostrzeliwującym helikopterem. Kolejnym aspektem rozgrywki jest rozwiązywanie zagadek, opartych na rysunkach zawartych w dzienniku głównego bohatera.

W grze występuje etap, podczas którego bohater może prowadzić samochód terenowy.

Gra pozostaje przy typowej dla serii Uncharted rozgrywce, czyli dostaniemy trochę eksploracji, walki oraz wszelakich łamigłówek.
Twórcy zatroszczyli się o mniej liniową fabułę, nowe przedmioty oraz co wszystkich cieszy - lepszą sztuczną inteligencję.

Wszystko to zostanie obarczone wspaniałą oprawą graficzną oraz świetnymi i przezabawnymi dialogami, z których znana jest ta seria.

Dodatkowo w grze będziemy mogli zaobserwować ponad 800 animacji twarzy głównego bohatera!

msg-797014-0-85127900-1438287731.png

Twórca gry:

Naughty Dog

Amerykański producent gier wideo z siedzibą w Santa Monica w Kalifornii założony przez Andy Gavin i Jason Rubin w 1984 roku. W 2001 roku studio zostało przejęte przez Sony Computer Entertainment i od tej pory wszystkie gry są pisane wyłącznie na konsole PlayStation.

Wydawca gry:

Sony Computer Entertainment

Poboczna firma Sony założona 16 listopada 1993 roku w Tokio (Japonia). SCEI zajmuje się rozwojem, produkcją oraz sprzedażą sprzętu i oprogramowania dla serii konsoli PlayStation. SCEI jest także wydawcą i producentem gier na swoje konsole.

Dystrybutor

Sony Computer Entertainment Polska

Poboczna firma Sony

Kompozycja muzyki:

Henry Jackman

Kompozytor muzyki filmowej i klawiszowiec.

Reżyseria

Neil Druckmann, Bruce Straley

Amerykańscy artyści oraz deweloperzy

Platformy sprzętowe

PlayStation 4

Silniki

Naughty Dog Game Engine, Havok (fizyka gry)

Format obrazu

1080p

Gatunek

Przygoda gra akcji, TPS

Tryby gry

Gra jednoosobowa, tryb kooperacji i gra wieloosobowa (podzielony ekran, LAN, PlayStation Network)

Obsada głosowa

705521438384022389521.jpeg

Premiera

2016

Platforma

PlayStation 4

Preorder

59.99$

Języki

Dubbing:
angielski
polski
francuski
hiszpański
holenderski
japoński
niemiecki
portugalski
rosyjski
turecki
włoski

Napisy:
czeski
duński
fiński
grecki
norweski
szwedzki

Oficjalna strona gry

http://unchartedthegame.com/

msg-797014-0-34182300-1438287732.png

102721438292998389521.jpeg

158601438292998389521.jpeg

984911438292998389521.jpeg

792701438292998389521.jpeg

618241438384903389521.jpeg

105401438384953389521.jpeg

522481438384995389521.jpeg

msg-797014-0-84885600-1438287732.png

Moim zdaniem, gra zapowiada się na murowany hit. Jako wielki fan serii nie wierzę, aby mogło być inaczej.

Teraz nie pozostaje tylko nic innego jak czekać na premierę.

Moja przewidywana ocena to 9.5.

Prawa autorskie:

Recenzja wykonana przez Miksterek,
na potrzeby konkursu dla MPCforum.

Informacje czerpane z Wikipedii.
Grafika wzięta z Grafiki Google.

Napisy stworzone przez @Akspiak

Opublikowano

Kurdę no biere w ciemno :v Zrób jeszcze reckę GR:Wildlands i biore wszystko :D

Bardzo chętnie, ale niestety za mało informacji, a gra zapowiada się wybornie :D

Opublikowano

@Lord Makin Wybacz, nie jestem w stanie bardzo dokładnie opisać gry, która jest przed premierą. Zebrałem tyle informacji ile mogłem :)

Wystarczyło pokopać po zagranicznych serwisach, youtube i reddicie i miałbys kilka razy tyle materiału. Troszkę staranności i wysiłku na przyszłość ;)

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Wystarczyło pokopać po zagranicznych serwisach, youtube i reddicie i miałbys kilka razy tyle materiału. Troszkę staranności i wysiłku na przyszłość ;)

Uwierz mi, że naprawdę śledzę wszystko nt. tej gry, bo jestem wielkim fanem serii tylko, że Naughty Dog nie chce zdradzać dużo szczegółów, abyśmy mieli trochę niespodziankę co nas tam dokładnie czeka :)

Opublikowano

W związku z tym iż nie mam ps4 xD Czekam tak czy siak na Wildlanda :v już po tym małym trailerze na E3, czuję w sobie takie uczucie nie dosytu :v A jeszcze nawet nie grałem w tą gre xD 

86226145013474567463.png

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Opis gry bardzo dobry, recenzja też jest w porządku, trochę mało własnej opinii ale skoro przedpremierowo można zrozumieć.

Recenzja na +

IRcBXuaz10l20.gif

Opublikowano

Pisanie tutaj że bohater może wspinać się, skakać, otwierać drzwi, strzelać zza osłon itp jest trochę zbędne, bo można to było robić już w 1. Przedstawiłeś tutaj w głównej mierze bite fakty na temat tej gry a nie coś co ją recenzuje. A tak poza tym to nawet nie jest recenzja tylko bardziej zapowiedź.

1583214294267341314985.png

by

Ziółko.

Opublikowano

Pisanie tutaj że bohater może wspinać się, skakać, otwierać drzwi, strzelać zza osłon itp jest trochę zbędne, bo można to było robić już w 1. Przedstawiłeś tutaj w głównej mierze bite fakty na temat tej gry a nie coś co ją recenzuje. A tak poza tym to nawet nie jest recenzja tylko bardziej zapowiedź.

Jak mam dokładnie zrecenzować grę, która nie wyszła i sam nie wiem co mnie tam czeka. Jedyne co to szukać informacji.. ;)

'' Przyjmowane też są recenzje gier, które jeszcze nie zostały oficjalnie wydane, ale jest o nich dość informacji. ''

Opublikowano

Jak mam dokładnie zrecenzować grę, która nie wyszła i sam nie wiem co mnie tam czeka. Jedyne co to szukać informacji.. ;)

'' Przyjmowane też są recenzje gier, które jeszcze nie zostały oficjalnie wydane, ale jest o nich dość informacji. ''

Mogłeś jeszcze trochę poczekać jeśli nie wiesz co Cie tam czeka ;) Bo na razie jest to raczej zapowiedź.

1583214294267341314985.png

by

Ziółko.

• 11 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...