Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy taki serwer ma obecnie szansę przetrwać?

Serwer  

13 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy taki serwer ma sens?

• Tak
      6
    • Nie
      7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, od kilku dni chodzi za mną pomysł otworzenia serwera typu freebuild, ale nie takiego jak wygląda obecnie większość serwerów, tj. wszystko wyrównane chamsko worldeditem. Chodzi mi bardziej o coś jak kiedyś S1 xyz za czasów bety 1.3, gdzie było potężne miasto, a gracz mógł budować się gdzie tylko chciał i dostawał na to działkę 16x16. Jak już wybudował swój domek, i zachciało mu się budować np. stadion, metro, czy cokolwiek innego, to zgłaszał tylko projekt na forum i dostawał pod to cuboida. Podobnie to wyglądało z zakładaniem miast, był projekt, wyznaczany styl i projekt ruszał.

Strasznie mi brakuje takiego typu serwera, a jak teraz szukam po tych wszystkich prezentacjach, to większość to płaskie mapy i na niej jakieś działki 500x500. Więc rodzi się pytanie, czy wgl. w obecnych czasach jest sens zakładania takiego serwera, czy da rade się utrzymać z vipów? Jeśli nawet by powstał, to co byście od niego wymagali?

Opublikowano

Mam naturalne uczucia do tego projektu :/

Żeby serwer powstał musi być: 

Po pierwsze: Hosting, lub maszynka na której na pewno nie będzie 10 slotów, bo tak to nie masz na co liczyć z większą ambicją.

Po drugie: Musisz mieć odpowiednią ekipę oraz administrację która będzie mieć zapał do budowania, pilnowania serwa.

Po trzecie: Żeby na serwer zagościło więcej osób na bank musisz zainwestować w reklamę. (Niektórym się udaje wybić bez reklam)

@topic 

Gdy będziesz już posiadał te wymagania (podstawowe), możesz się jak najbardziej zabierać za serwer.  A co do vipów, możesz zrobić tak że będą na stałe a po tygodniu i tak nie będą grać, przynajmniej tak większość graczy robi. Możesz robić też konkursy na najlepszego BoBa miesiąca, czyli w sensie w ciągu 2 tygodni robisz konkurs na którym muszą coś zbudować, tematy są różne.

Więc Jestem na Tak ale i też Nie ;)
Neutralny :)

Opublikowano

@RaZH Dzięki, za trafne uwagi, na pewno wezmę je pod uwagę jeśli bym już się zdecydował na założenie serwera. Jeśli macie jeszcze jakieś celne uwagi, albo propozycje, proszę pisać, na pewno, każdą wezmę pod uwagę podczas tworzenia serwera.

Opublikowano

Może i to zabrzmi głupio, ale banuj dzieciaki na serwerze.

Jak będą grać przyzwoici ludzie i chętnie ja bym pograł.

Pamiętam tą atmosferę z czasu 1.2.5 może nie wiele zna ten serwer --- <= Bardzo miła atmosfera tam panowała i chętnie bym na takim jeszcze pograł.

Linux pozwoli wycisnąć ostatnią łzę z twojego procesora.

Opublikowano

@anakonda119 Niestety, ale na musurze nie grałem, więc nie mam prawa jej pamiętać. Jednak jestem zdana, że  atmosfera to klucz do stworzenia dobrego serwera.Co do dzieci, nie mam zamiaru ich banować, jeśli tylko będą przestrzegać regulaminu i kulturalnie się zachowywać. Sam jak grałem na wcześniej wspomnianym mycrafcie miałem max. 13 lat :D

Opublikowano

To tak samo jak z PVP, czasy minecraft i serverów freebuild dawno zeszły na psy. Obecnie admin sb myśli a kij zrobię plotme strzele spawn i mam graczy a tak nie jest.

Twój pomysł jest trafny ale z tego co czytam masz dużo roboty bo, że pilnowanie forum, to i jeszcze ogarnięcie tych wszystkich cubów ahh.

Jak to by ci się nawet w 80%udało to i tak z chęcią zagoszczę :>>

A i nie zapomnij o jobsa'ch <3

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngxKalip Masz racje, lekko nie będzie, ale kiedyś tak właśnie wyglądały serwery FB, no ale od czego ma się moderację? :D Jeśli chodzi o jobsy, nie wyobrażam sobie ekonomi bez nich!

Opublikowano

Dobrze, jak będę mieć jakiś poważniejszy problem to napiszę. Chociaż mogę się pochwalić, że mam już na swoim koncie z 4 autorskie paczki pluginów, z czego ostatni projekt (pluginy + mapa) zajął mi prawie miesiąc. Może nawet byłoby z tego coś więcej, gdyby nie to, że chwilę po założeniu serwera wyjechałem na 2tygodnie wakacji, gdzie nie miałem internetu. I podczas tego okresu moim adminom udało się spaprać prawie cały serwer + jakieś randomy skopiowały moją reklamę i zaczęły ją rozpowszechniać, a moderator zamknął mój temat.  Szkoda, może nawet wyszłoby z tego coś większego...

Opublikowano

Hej, od kilku dni chodzi za mną pomysł otworzenia serwera typu freebuild, ale nie takiego jak wygląda obecnie większość serwerów, tj. wszystko wyrównane chamsko worldeditem. Chodzi mi bardziej o coś jak kiedyś S1 mycraft.pl za czasów bety 1.3, gdzie było potężne miasto, a gracz mógł budować się gdzie tylko chciał i dostawał na to działkę 16x16. Jak już wybudował swój domek, i zachciało mu się budować np. stadion, metro, czy cokolwiek innego, to zgłaszał tylko projekt na forum i dostawał pod to cuboida. Podobnie to wyglądało z zakładaniem miast, był projekt, wyznaczany styl i projekt ruszał.

Strasznie mi brakuje takiego typu serwera, a jak teraz szukam po tych wszystkich prezentacjach, to większość to płaskie mapy i na niej jakieś działki 500x500. Więc rodzi się pytanie, czy wgl. w obecnych czasach jest sens zakładania takiego serwera, czy da rade się utrzymać z vipów? Jeśli nawet by powstał, to co byście od niego wymagali?

Jakoś jeszcze w czerwcu napisałem podobny temat na freebuilda na surwiwalowej mapie.

Jak wiozłem się  za tworzenie serwera to zajeło mi to ponad 1 miesiąc, a nadal nie był dopracowany  nawet w 80%. Głownie robiłem to sam gdyż trudno jest znaleźć odpowiedniego człowieka do serwera innego niż sv+gildie, co prawda miałem odzew w reputacji około 30osób z czego nadawało się może z 5 osób, a pozostała 1 osoba. Jeżeli interesowała Cie współpraca to napisz mi na pw. Jednak za serwer będe się mógł wziąć dopiero za 3 tygodnie z powodu wyjazdu. Jak na razie mam jeszcze ts3 ogarniętego w 100% i itemshop w 50% oraz pliki serwera 80% w tym 50% głównego pluginu na to aby gracze sami mogli sobie robić cuboidy :D    

Opublikowano

@martiner32 Dzięki za zaoferowanie pomocy, ale ze względu na to, że bym musiał czekać 3 tygodnie, to przepraszam, ale nie jestem zainteresowany. 

Pamiętaj, że rzucasz się na głęboką wodę to nie jest sv+gildie gdzie można kilka polskich pluginów dać i coś tam dokonfigurować. Ja znalazłem tylko 2 sensowne pluginy do tego typu serwera i w każdym jest tłumaczenie około 800 zdań oraz confing 400 linij. To tylko plugin na działki, a gdzie jeszcze jakieś questy, jobs, adminshop. Jeżeli tylko 1 osoba odpowiada za stronę techniczną serwera masz ty około 5 dni od rana do wieczora roboty, chyba, że tak szlastasz angielskim, że bez zastanowienie się o co chodzi w danej linijce teksu to może 2-3dni 

Opublikowano

@martiner32 Obecnie pluginy są już skonfigurowane tak jak chciałem (mogą wprawdzie wymagać najdrobniejszych szlifów, ale to wyjdzie w praniu) Jedyne co teraz potrzebuję, to dokończyć budować mapę :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...