Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Słuchawki do 1500zł

siema777

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hejos, chciałbym kupić słuchawki do 1500zł, główny cel to słuchanie muzyki ( nie wiem jak sie nazywa rodzaj muzyki którego słucham, wiec zamieszcze pare linków do tworów)

https://www.youtube.com/watch?v=5hEh9LiSzow

https://www.youtube.com/watch?v=N2V9v7tvyKg

https://www.youtube.com/watch?v=2HtvFJqCQt4

https://www.youtube.com/watch?v=Gdfov6cXtpw

Myślałem nad beatsami, ale słyszałem, że jakoś dzwięku jest tragiczna, a na jakosci mi najbardziej zależy (chciałbym żeby design też nie był słaby)

Z góry dzieki :)

Opublikowano

Moim faworytem od zawsze były słuchawki: Panasonic RP-HD10. Koszt ich to mniej więcej 1000zł. Miałem okazję używać ich dwa dni, odwiedzając znajomego i od razu uprzedzam, że w tej cenie to już audiofilskie słuchawki, dla "normalnego" człowieka różnica będzie minimalna, a dla większości zapewne zerowa, jednak wystarczy przeczytać w specyfikacji pasmo przenoszenia ;) 4-50 000 Hz (normalne słuchawki mają 20-22 000 Hz (co lepsze już)).

Tutaj masz ich test: http://pclab.pl/art61122.html

A teraz dwie rzeczy, o których muszę ci powiedzieć i zapytać.

1. Pod czym masz zamiar używać tych słuchawek, bo bądź świadom, że nie tylko słuchawki, ale też karta dźwiękowa musi być odpowiednia, żeby te słuchawki pokazały to co potrafią. Na smartfonie, czy laptopie, czy integrze nic nie poczujesz. Dlatego do takich słuchawek zawsze zaleca się kupno karty dźwiękowej z wyższej półki.

2. Kiedy napisałeś "Beats" od razu skojarzyło mi się, że chcesz po prostu zaszpanować (bez obrazy, traktuje słuchawki (moje największe hobby) bardzo poważnie, dlatego wolę ci odradzić coś na czym możesz wyjść "źle"). Jeżeli zależy ci na głębokim basie, wyraźnym dźwięku, ładnym wyglądzie i trochę na szpanie (bo słuchawki np. używać będziesz z telefonem), to zalecam ci zainwestować szybciej już w Razer Krakeny (nie są to audiofilskie słuchawki, ich bas przytłacza trochę, ale pomimo opinii takiej, to i tak pod dobrym startfonem (np. Mojej Xperii Z2), dają radę u mnie i jestem zadowolony). A kosztują tylko 200zł, a mają to czego potrzebujesz.

btw. Gatunek, który słuchasz to Elektro, House (łatwo po nazwie się domyślić nawet ;), a ponieważ ja też tego słucham to od razu wiedziałem, co ci polecić. Tylko powiedz pod czym chcesz ich używać i jaki masz telefon, bo niestety często telefony mają za małe napięcie na jacku przez co bas jest słaby, albo po prostu słuchawki są ciche. W takiej sytuacji pozostaje ci, albo słuchać na mp3 (która ma dobrą kartę dźwiękową), albo modyfikacja telefon (root i busybox i zmiana bibliotek).

P.S. dzięki za fajne utwory ;)

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Moim faworytem od zawsze były słuchawki: Panasonic RP-HD10. Koszt ich to mniej więcej 1000zł. Miałem okazję używać ich dwa dni, odwiedzając znajomego i od razu uprzedzam, że w tej cenie to już audiofilskie słuchawki, dla "normalnego" człowieka różnica będzie minimalna, a dla większości zapewne zerowa, jednak wystarczy przeczytać w specyfikacji pasmo przenoszenia ;) 4-50 000 Hz (normalne słuchawki mają 20-22 000 Hz (co lepsze już)).

Tutaj masz ich test: http://pclab.pl/art61122.html

A teraz dwie rzeczy, o których muszę ci powiedzieć i zapytać.

1. Pod czym masz zamiar używać tych słuchawek, bo bądź świadom, że nie tylko słuchawki, ale też karta dźwiękowa musi być odpowiednia, żeby te słuchawki pokazały to co potrafią. Na smartfonie, czy laptopie, czy integrze nic nie poczujesz. Dlatego do takich słuchawek zawsze zaleca się kupno karty dźwiękowej z wyższej półki.

2. Kiedy napisałeś "Beats" od razu skojarzyło mi się, że chcesz po prostu zaszpanować (bez obrazy, traktuje słuchawki (moje największe hobby) bardzo poważnie, dlatego wolę ci odradzić coś na czym możesz wyjść "źle"). Jeżeli zależy ci na głębokim basie, wyraźnym dźwięku, ładnym wyglądzie i trochę na szpanie (bo słuchawki np. używać będziesz z telefonem), to zalecam ci zainwestować szybciej już w Razer Krakeny (nie są to audiofilskie słuchawki, ich bas przytłacza trochę, ale pomimo opinii takiej, to i tak pod dobrym startfonem (np. Mojej Xperii Z2), dają radę u mnie i jestem zadowolony). A kosztują tylko 200zł, a mają to czego potrzebujesz.

btw. Gatunek, który słuchasz to Elektro, House (łatwo po nazwie się domyślić nawet ;), a ponieważ ja też tego słucham to od razu wiedziałem, co ci polecić. Tylko powiedz pod czym chcesz ich używać i jaki masz telefon, bo niestety często telefony mają za małe napięcie na jacku przez co bas jest słaby, albo po prostu słuchawki są ciche. W takiej sytuacji pozostaje ci, albo słuchać na mp3 (która ma dobrą kartę dźwiękową), albo modyfikacja telefon (root i busybox i zmiana bibliotek).

P.S. dzięki za fajne utwory ;)

Jeżeli chodzi o to gdzie będę używał słuchawek to komputer i tablet( model : Samsung Galaxy Tab S 8.4 LTE SM-T705 (biały) )

Ale oczywiscie bardziej są mi potrzebne do komputera, na tablecie słucham muzyki jak wyjeżdżam albo jestem poza domem :)

Opublikowano

A w komputerze jaką masz kartę dźwiękową ?

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Jak do muzyki elektronicznej to świetnie powinny się sprawdzić Focal Spirit Classic lub Sony MDR-1R, oba modele nie są szczególnie wymagające jeśli chodzi o źródło, jeśli chodzi o brzmienie to oba modele grają mocnym basem, nasyconą ciepłą średnicą i przyciemnioną górą, czyli brzmienie łagodne i według mnie świetne. Sam korzystam z HiFiMan'ów HE-300 które takie brzmienie oferują, swoją drogą mógłbyś się nimi zainteresować ale najtańsze sensowne źródło do nich kosztuje około tyle co słuchawki (ja aktualnie używam na Prodigy Cube, jest bardzo dobrze ale bez rewelacji)

Dość ważna jest zasada "źródło dwa razy droższe od słuchawek a wzmacniacz dwa razy droższy od źródła", nie należy tego traktować całkiem dosłownie, ale mówi to jasno o tym, że słuchawki same nie zagrają. Do wszystkich trzech modeli które podałem pasuje np. NuForce Icon DAC czy też combo O2+ODAC

Opublikowano

Nie znam tego modelu, nie ma też żadnych testów na zagranicznych portalach lub takowych nie znalazłem, więc albo są słabe albo mają jeszcze nieodkryty potencjał

jednak wystarczy przeczytać w specyfikacji pasmo przenoszenia  ;) 4-50 000 Hz (normalne słuchawki mają 20-22 000 Hz (co lepsze już)).

To mnie dobiło, i jeszcze podanie testu z PCLaba xD

Opublikowano

Dość ważna jest zasada "źródło dwa razy droższe od słuchawek a wzmacniacz dwa razy droższy od źródła", nie należy tego traktować całkiem dosłownie, ale mówi to jasno o tym, że słuchawki same nie zagrają. Do wszystkich trzech modeli które podałem pasuje np. NuForce Icon DAC czy też combo O2+ODAC

Opublikowano

Jednak pooglądałem trochę recenzji i Focal Spirit Classic bardziej pasują do mojego gustu muzycznego, tylko potrzebowałbym karty do 300-400 zł, znajdziesz coś? :D

Opublikowano

Jak mówiłem, aim sc 808 po wymianie opampów to w zasadzie jedna z lepszych dedykowanych dźwiękówek, chcesz taniej możesz brać aim'a sc 8000 który brzmieniowe jest podobny do 808 bez modyfikacji

­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...