Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

League of Legends jak radzic sobie w nizszych rangach?

Piecu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

blood_moon_thresh_ingame_icon_league_of_

Witajcie!
Na wstępie chce powiedzieć że poradnik nie jest przeznaczony dla wyższych rang gdyż nie wiem jakie warunki panują owych rangach. C A L Y poradnik jest stworzony na moich spekulacjach, doświadczeniach i przeżyciach doznanych podczas rozgrywek.
Pamiętajcie ze każdy przegrywa,nie da się ciągle wygrywać.
mój profil:

http://eune.op.gg/summoner/userName=piecupl

Moje Runy:

mw1bd8.jpg

klz4ir.jpg

Ostatnie win streaki (Vayne i Amumu oddzielnie ^^):

5cwgdh.jpg

ndjcds.jpg

Przejdźmy do rzeczy.

W niższych rangach takich jak gold, silver czy brąz każdy gracz bez wyjątku spotkal się z tzw. noob teamem lub troll pickiem.
teraz przejdzmy do poradnika.

Czym sie różni trollpick od niecodziennego wyboru bohatera?

Każdy pewnie pomysli ze trollpick to np soraka na midzie, Master Yi adc czy shyvana na supporcie. Nie, nie i jeszcze raz nie! To nazywamy NIECODZIENNYM PICKIEM (Uncommon pick) . Jesli widzicie ze ktos wybral jakiegos bohatera na linie do ktorej nie jest naturalnie przypisany niech pomysli - Dobra. Dlaczego tak? może osoba grająca ów bohaterem będzie dobra i pomoże wam w zniszczeniu przeciwnego nexusa. Jeśli nie, to będzie trzeba mu pomóc. Trollpick to zablokowanie postaci której rola, jest juz wyznaczona.

Dlaczego ludzie robią tzw troll picki?

Wielu z was pewnie będzie uważało ze dlatego że chcą zniszczyć komuś rozgrywkę, otóż nie. Przywoływacze najczęściej robią to dlatego że (1) nie chce iść się na daną role (NAPRAWDE!? [Otóż większość z was mysli że nie ma dla takich ludzi nadziei.]) a jak sobie z tym radzić?
Jeśli:
-team jest wystarczająco mądry to

będą respektować pick order i wezmą to co im zostało.

-team nie respektuje pick orderu

wziąć to co Ci pozostanie, prawdopodobnie linia to support, jezeli zaś w drużynie bedzie osoba z rolą którą chciała grać nasza czarna owca to prosimy żeby grał drugą, ulubioną rolę.

Tylko tyle? Tak. Naprawdę tylko tyle trzeba żeby uniknąć trollpicków.

Teraz przejdzmy do wiele grozniejszego dla gry zachowania którym jest flame.
Czym jest flame? w skrócie: obrażanie & nękanie. Niby nie jest jakoś groźnie, przecież to internet lecz wielu osobom (w tym np mi przez jakis czas) wplywa to negatywnie na morale.

Jak sobie poradzic z flamem?

na początku sam przestan to robić. Spraw by Twoja drużyna czuła się komfortowo na polu bitwy.
Jeżeli któryś z Twoich sojuszników sprowadzi się do obrazy innych lub w tym Ciebie, za żadne skarby sie nie kłóć! Masz w grze przycisk Blokady Komunikacji który robi to co wskazuje nazwa. Najlepiej napisz na czacie
/All Please mute the (nazwa postaci) for offensive language.
Jeśli Twoi sojusznicy zrobia to co Ty, powinno iść wiele lepiej.

Kolejny punkt: Noob team oraz wybór postaci.

BG NOOB TEAM. Nie raz się z tym spotkaliście, prawda? Pewnie wielu z was równiez tak pisało. Ja sam tak pisalem zanim odkryłem co tak naprawde było fundamentem porażki.
NOOB TEAM czyli po prostu drużyna złożona z debili i graczy którzy nie potrafią grać Nie istnieje . Jak to możliwe? i jak sobie poradzić z myślą że jednak jest?:

15e3b22918ce2f8d28a0f6bde7fe4d3984fb629c

każdy mecz jest oparty na pracy zespołowej i odpowienim doświadczeniu danego gracza. Pamiętaj że są lepsi jak i gorsi gracze od Ciebie( chyba że jestes koreanczykiem) dlatego powinieneś pomagać słabszym i uczyc się od lepszych, poznawac ich techniki gry oraz uczyć tych technik słabszych graczy. Czynnikiem który pomoże Ci w przekonaniu że nie ma noob teamów niech będzie to że za mało pomogłeś drużynie. Drugim natomiast historia Twoich porażek. Gdybyś byl idealny napewno carryowałbyś o wiele więcej gier.
Druga sprawa to dobranie odpowiedniej postaci. Support jest równie ważny jak midder. Wielu żyje w przekonaniu ze gra supportem jest nudna. Wiecie dlaczego? bo nie zdobywają killi. Wiedzcie ze zdobywanie asyst jest nawet bardziej satysfakcjonujące i masz ich o wiele wiecej. Dobrze jest grać postaciami tankowatymi, z dużą ilością CC,dużym damage i dobrą farmą.
Przykład:
-Top: Renekton,Darius
-Mid: Diana,Ryze
-Jungle: Amumu,Zac (dwaj moi main junglerzy)
-Support: Thresh(bardzo polecam!), Leona
-ADc: Draven, Vayne (tutaj bierzemy postacie z wysokim AA dmg oraz te które jest ciężko zabić np przez burst do szybkosci [Draven] czy skill do ucieczki [Vayne]

Bardziej ogólnie:

Wardowanie: 

Polecam poradnik

(użytkownika TheAngryHoneyBadger)

Co należy robić?:

Grać, grać i jeszcze raz grać! Mainować wiele ról naraz aż w końcu gdy wbijemy wyższą rangę, mainować tą jedną jedyną <3

Używaj sprawdzonych buildów do danych postaci.

Czego nie robie *Jako ja * ?:

Nie gram tą samą postacią dwa razy pod rząd. (Nie każdy tak ma lecz, gdy na przykład w poprzedniej grze wygrałem przyciągając maokaia blitzem, następną przegrałem bo przyciągałem amumu. Po prostu nie mi sie myli ^^)

Nie gram duo, mam co do tego też pewien przesąd

tumblr_nkcalyLwew1r9spw1o1_500.gif

Opublikowano

łątwiej - mainuj jedną dobrą postać i chodz nią wszedzie (irelia, vayne, diana, nidalee i dużo innych) i zabijaj. Naprawde skoro nie wiesz jak sytuacja w wyzszych dywizjach wyglada to jesteś max platyną

granie w silverach polega na tym ze Ty carrujesz team, nie ma żadnej gry zespołowej, Ty mówisz wszystkim co mają robić, Ty musisz wiedziec kiedy możecie cos robić

jak padnie jeden Twój i reszta pójdzie za nim i tez padnie to nie pomagasz im tylko costajesz i starasz sie bronic turretów/smoków/baronów, wcześniej próbujesz im pingować jak pojebany żeby sie cofneli ale i tak nie słuchaja heheheheeh

ae1d1005fe.png

Opublikowano

łątwiej - mainuj jedną dobrą postać i chodz nią wszedzie (irelia, vayne, diana, nidalee i dużo innych) i zabijaj. Naprawde skoro nie wiesz jak sytuacja w wyzszych dywizjach wyglada to jesteś max platyną

granie w silverach polega na tym ze Ty carrujesz team, nie ma żadnej gry zespołowej, Ty mówisz wszystkim co mają robić, Ty musisz wiedziec kiedy możecie cos robić

jak padnie jeden Twój i reszta pójdzie za nim i tez padnie to nie pomagasz im tylko costajesz i starasz sie bronic turretów/smoków/baronów, wcześniej próbujesz im pingować jak pojebany żeby sie cofneli ale i tak nie słuchaja heheheheeh

pan to widocznie profesjonalista, czyta sie ze zrozumieniem wstęp

Opublikowano

no własnie przeczytałem, nawet 2 razy i raczej zrozumiałem

grajac od silvera 3/4 miałem 17 win strike czesto grajac jakas irelia na supporcie czy pantheonem w jungli (gdzie nim w ogole nie potrafie grac na normalnym poziomie) wiec zasada jest k***a prosta - grasz jedna postacia i sie jej uczysz, tak samo gry, nie ma żadnego zasranego sposobu na wyjscie z gunwa 

a żeby sie nauczyc grac w te gre to sie trzeba skupić na niej, a nie jakies muzyki w tle, co chwile alt tab, bo wtedy nie myslisz o tym co sie dzieje na pięknym summoners rift

ae1d1005fe.png

Opublikowano

no własnie przeczytałem, nawet 2 razy i raczej zrozumiałem

grajac od silvera 3/4 miałem 17 win strike czesto grajac jakas irelia na supporcie czy pantheonem w jungli (gdzie nim w ogole nie potrafie grac na normalnym poziomie) wiec zasada jest k***a prosta - grasz jedna postacia i sie jej uczysz, tak samo gry, nie ma żadnego zasranego sposobu na wyjscie z gunwa 

a żeby sie nauczyc grac w te gre to sie trzeba skupić na niej, a nie jakies muzyki w tle, co chwile alt tab, bo wtedy nie myslisz o tym co sie dzieje na pięknym summoners rift

to gratuluje, ale widocznie dawno nie byles w silverze bo wszelakie dzieci przechodzą na csgo. Jak jestes takim profesjonalista to graj na swoim poziomie

każdy mecz jest oparty na pracy zespołowej i odpowienim doświadczeniu danego gracza. Pamiętaj że są lepsi jak i gorsi gracze od Ciebie

polecam wrócić na gimnazjalne lekcje Polskiego i pouczyć się czytania ze zrozumieniem

Opublikowano

a to od kiedy tylko dzieci są chujowymi graczami? równie dobrze może to być 40letni chłop który chce sobie pograć w gre

grałbym gdyby nie riot:

http://puu.sh/jgzd0/76eb180719.jpg

no i chłopie, w jakiej Ty dywizji siedzisz?

+ nie chce mi sie 5 lat cofać w edukacji, sry :/

#down

no i jesteś typowym graczem zasilajacym szeregi brazu-golda, który mysli że przez bycie  miłym i dostosowywanie sie do innych na Twoim poziomie zapewni wygraną (y)

ae1d1005fe.png

Opublikowano

a to od kiedy tylko dzieci są chujowymi graczami? równie dobrze może to być 40letni chłop który chce sobie pograć w gre

grałbym gdyby nie riot:

http://puu.sh/jgzd0/76eb180719.jpg
no i chłopie, w jakiej Ty dywizji siedzisz?

+ nie chce mi sie 5 lat cofać w edukacji, sry :/

no to skoro pan jest profesjonalistą to proszę wracać do swojego challengera

Opublikowano

...

Który to już poradnik tego typu?

I coś komuś dał? Pomógł? To samo jest powielane 19371284612784612874612874612947238941602379 razy i gówno dalej daje, bo dzieci tylko przybywa i tak będą robić swoje i psuć innym grę "bo śnieg". Czekam na chociaż 1 osobę, która wypowie się, że po przeczytaniu takiego "poradnika" coś wyniosła i pomógł jej w wyjściu z jakiejś dywizji. Nie na przestrzeni 2 gier (gdzie może to być tylko czysty przypadek) ale co najmniej z 20-30. 

#OpISIS

Opublikowano

Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia w jaki sposób ma komuś ten poradnik pomóc. Rozpisywałeś się o rzeczach mało istotnych.

Gdybyś napisał :

• Flame - Mute
  • Noob team - Roamuj
  • Respectuj pick order
  • Warduj

To czytelnik tyle samo by z tego wyciągnął.

Btw nie masz strony na runy pod AP.

giphy.gif

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

­Jak dla mnie poradnik niczego nie uczy, jest on napisany byle jak, a  sam jesteś w silverze, co może stanowić odwzorowanie Twoich umiejętności jak i zachowania podczas rozgrywki.

Do tego ta wzmianka o troll pickach - one istnieją, a przykładem jest już właśnie wspomniana soraka na midzie, która nie ma żadnych szans w starciu z zedem, ahri, czy też innym assasynem.

Odkrywca
Opublikowano

Twoj sposob na troll pick dziala tylko gdy jestes lastpickiem. Zdarza sie ze ostatni i przedostatni pick sie nie dogadaja i pickuja to co chca czyli mozesz grac bez supp, duo adc etc. Przez co od od razu pojawia sie flame, rage quit. (Nie jest tak co gre ale zdarza sie.)

• 2 lata później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...