Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Visual studnio czy codeblock ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam co polecacie do programowania c++ visual studio czy Codeblock i podajcie link dobry do pobrania visual studio c++ ;) LIKE

Opublikowano

Używałem obu i VS jest o wiele lepsze - dużo lepiej koloruje składnię, lepiej autouzupełnia, ma dobre ciemne tło (nie męczy oczu jak C::B ). Jeśli chodzi o twoje pytanie czy jest różnica w tym co można zrobić, to nie - po prostu VS jest wygodniejsze.

Opublikowano

Korzystałem z obu i polecam code::blocks

Jakieś argumenty?

W Code::Blocks da się zmienić kolorowanie składni i tło również.

Ale C::B nie rozpoznaje nazw klas, argumentów, błędów i innych miłych pierdółek - VS owszem, a zwłaszcza to ostatnie podkreślanie błędów będzie bardzo przydatne dla początkującego.
Opublikowano

Visual posiada intellisense, który jest bardzo przydatny, wspaniały debugger i czarny motyw.

Opublikowano

Code::Block, bo ostatnio Microsoft zablokował mi konto z którego zawsze pobierałem Visuala i aktywowałem go... :C

Dbmy4Vg.png?1

Opublikowano

Kompilator msvcpp wypada gorzej od gcc i clang, a w VC nie można zmienić kompilatora bez drastycznych zmian.

Polecam Qt creator/Code::Blocks

Opublikowano

Oba - przecież chcesz programować, ròwnie dobrze może to być notatnik, ale nie kompiluje. Co do kolorowego tekstu to można go sobie wsadzić w d... bo przy jakiejś większej rzeczy np. robienie okienka jest tylko czarny kolor, to samo z podawaniem nazw.

Jakieś argumenty? Ale C::B nie rozpoznaje nazw klas, argumentów, błędów i innych miłych pierdółek - VS owszem, a zwłaszcza to ostatnie podkreślanie błędów będzie bardzo przydatne dla początkującego.

No chyba nie do końca.

pyhvh7E.png

Opublikowano

Oba - przecież chcesz programować, ròwnie dobrze może to być notatnik, ale nie kompiluje. Co do kolorowego tekstu to można go sobie wsadzić w d... bo przy jakiejś większej rzeczy np. robienie okienka jest tylko czarny kolor, to samo z podawaniem nazw.

Ahh ten co wymyślił kolorowanie składni niech spłonie, przecież to takie nieprzydatne.

I wielką rzeczą jest "robienie okienka", czasem przejebane.

No chyba nie do końca.

Jakieś argumenty?

Opublikowano

Skoro bierzesz porównanie C::B vs Visual C++, to oczywiste jest, że chodzi Ci o aplikacje "konsolowe". Zaś jeśli chodzi o konsolówki, to to jakie środowisko wybierzesz, jest WYŁĄCZNIE kwestią przyzwyczajenia, np mi źle zawsze się oba instalowały, więc pobrałem Dev C++ - no i się przyzwyczaiłem i jest fajnie. Tak właściwie, o wybór środowiska powinieneś się martwić DOPIERO przy obiektowym C++, a do obiektówki polecam C++ Buildera

jw19e8.png

Opublikowano

Skoro bierzesz porównanie C::B vs Visual C++, to oczywiste jest, że chodzi Ci o aplikacje "konsolowe". Zaś jeśli chodzi o konsolówki, to to jakie środowisko wybierzesz, jest WYŁĄCZNIE kwestią przyzwyczajenia, np mi źle zawsze się oba instalowały, więc pobrałem Dev C++ - no i się przyzwyczaiłem i jest fajnie. Tak właściwie, o wybór środowiska powinieneś się martwić DOPIERO przy obiektowym C++, a do obiektówki polecam C++ Buildera

A jakie jest nieobiektowe C++?

Dbmy4Vg.png?1

Opublikowano

Ahh ten co wymyślił kolorowanie składni niech spłonie, przecież to takie nieprzydatne.

I wielką rzeczą jest "robienie okienka", czasem przejebane.

Jakieś argumenty?

Przejebane to odpowiednie słowo.

A gdzie ja piszę, że to jest nieprzydatne? Czasami tych kolorkòw po prostu brak.

A jakie jest nieobiektowe C++?

Chodziło mu o strukturalne i już się czepiasz xDDDDDDDDDDD

pyhvh7E.png

Opublikowano

Sorki, źle się wyraziłem :P. Nie myślę, że obiektówka to tylko aplikacje okienkowe, bo wiem, że tak nie jest, chociaż z mojej odpowiedzi na temat mogliście pomyśleć, że właśnie o to mi chodziło, ale tak czy siak tylko, że tak powiem, niewielka część obiektówki jest w aplikacjach konsolowych.

jw19e8.png

Opublikowano

Sorki, źle się wyraziłem :P. Nie myślę, że obiektówka to tylko aplikacje okienkowe, bo wiem, że tak nie jest, chociaż z mojej odpowiedzi na temat mogliście pomyśleć, że właśnie o to mi chodziło, ale tak czy siak tylko, że tak powiem, niewielka część obiektówki jest w aplikacjach konsolowych.

Zacznij obrzucać się błotem, bo nadal się gubisz ;P

TuByłaSygnatura.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A ja zjadę z toru i polecę Dev-C++

CO przemawia z nim :

{}Możliwość dowolnej konfiguracji co do kolorowania składni.

{}Możliwość konfiguracji innych części szaty graficznej jak np tło i paski pomocnicze.

{}Prosty w użyciu

{}Mało waży.

{}Zainteresowałem się bo widziałem że coraz więcej osób z niego korzysta.

-Minusy

{}Zbugowane autouzupełnianie - czasem nawet w ogóle nie działa więc bez dobrej dokumentacji ani rusz, ale mi to nie przeszkadza bo i tak się często programuje z stroną dokumentacji ciągle otwartą :P

Co mnie zniechęciło do VB

--Bardzo dużo waży

--Setki funkcji które nigdy się do niczego nie przydadzą

Co mnie zniechęciło do Code::Blocks

--Brzydko wygląda (jak dla mnie)

--Ciężki w konfiguracji, wiele opcji do co konfiguracji kompilatora i linkera a przecież opcja dodania komend do lini poleceń wystarczy.

--Gotowe szablony stworzone dla starych wersji bibliotek (Oprócz "Pusty projekt" ^.^)

--Dość powolny na moim laptopie.

Dev-C++ wygrał głównie tym że jest bardzo lekki, czas uruchamiania jest porównywalny do otwierania notatnika więc mogę bardzo szybko przełączać między projektami. :)

Linux pozwoli wycisnąć ostatnią łzę z twojego procesora.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...