Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z internetem w laptopie - Windows 8

proZac

Pytanie

Opublikowano

Witam, jakiś czas temu koleżanka przyniosła mi swojego laptopa z windowsem 8. Prosiła żebym sprawdził co się dzieje z internetem, ponieważ jej nie działa. Pogrzebałem, pogrzebałem (to była moja pierwsza styczność z windows 8) i wifi załapało, przeglądarka załapała.

Kiedy koleżanka wróciła do domu internet znów nie działał. Dziś poszedłem do jej domu sprawdzić co jest grane. Posiada modem livebox. Co dziwne internet działa na smartfonach bez problemu więc na moje oko z routerem wszystko gra. Aby się upewnić że problem leży po stronie laptopa użyłem swojego smartfona i udostępniłem internet. Na laptopie cały czas pokazuje "ograniczony dostęp do internetu" Po kablu ten sam problem. Pomyślałem że jutro wezmę do niej swjego laptopa z windowsem 7 aby sprawdzić czy internet ruszy. 

Tak czy inaczej czy spotkał się ktoś z podobną sytuacją ? Ma ktoś jakiś pomysł w czym może leżeć problem ?

Za sensowne, pomocnicze odpowiedzi stawiam Lajka :)

Knowledge-Kryptonite-quote2.jpg

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Reszta to protokoły m.in PAN, lub sterowniki. Ale sądze że karta w laptopie bedzie coś z rodziny Intel, najlepiej spradzić klikając we własciwosci na pasku sieci, tam znajdują sie informacje.

Opublikowano

Sterownika odinstalowałem, zainstalowałem w dodatku bawiłem się w zmienianie adresów dns sprawdzałem wiele ale nadal ten sam problem ;/ Odesłałem na gwarancje, sami pewnie zrobią formata. Poleciłem żeby zmieniła na windows 7 :)

Dzięki za wszelką pomoc do zamknięcia :)

Opublikowano

Osobiście posiadam win 8 i miałem wiele razy ten problem z ograniczonym dostępem, lecz moj problem był związany z usterkami od nadawcy, czasami też z routerem, którego wystarczyło co jakiś czas zresetować.

Jeżeli na innych urządzeniach sygnał dociera to winna jest wyłącznie komputera.

Na Twoim miejscu sprawdziłbym sterowniki karty sieciowej na pierwszym miejscu, lub w menedżer urządzen odinstalował karte i od nowa zainstalował ( wystarczy uruchomić od nowa komputer i sama sie zainstaluje )

W win 8 wejdziesz tam za pomocą PPM na Moj Komputer, następnie własciwosci i po lewej stronie znajduje sie menedzer, klikasz, szukasz kart sieciowych, klikasz odinstaluj ( nie boj sie, nic sie nie stanie ;) )

Możesz także przywrócić komputer do stanu sprzet kilku, kilkunastu dni, zależy też czy koleżanka ma zrobioną kopie zapasową.

Czasami również to moze być wirus, ale to chyba bym zostawił jako ostatni przypadek.

Ostateczną wersją byłby format, lecz to już jak nie będzie się dało nic zrobić.

Opublikowano

Osobiście posiadam win 8 i miałem wiele razy ten problem z ograniczonym dostępem, lecz moj problem był związany z usterkami od nadawcy, czasami też z routerem, którego wystarczyło co jakiś czas zresetować.

Jeżeli na innych urządzeniach sygnał dociera to winna jest wyłącznie komputera.

Na Twoim miejscu sprawdziłbym sterowniki karty sieciowej na pierwszym miejscu, lub w menedżer urządzen odinstalował karte i od nowa zainstalował ( wystarczy uruchomić od nowa komputer i sama sie zainstaluje )

W win 8 wejdziesz tam za pomocą PPM na Moj Komputer, następnie własciwosci i po lewej stronie znajduje sie menedzer, klikasz, szukasz kart sieciowych, klikasz odinstaluj ( nie boj sie, nic sie nie stanie ;) )

Możesz także przywrócić komputer do stanu sprzet kilku, kilkunastu dni, zależy też czy koleżanka ma zrobioną kopie zapasową.

Czasami również to moze być wirus, ale to chyba bym zostawił jako ostatni przypadek.

Ostateczną wersją byłby format, lecz to już jak nie będzie się dało nic zrobić.

hem dzięki za odpowiedź, reset routera robiłem :) Nic się nie zmieniło nadal ograniczony dostęp i brak dostępu do strony konfiguracyjnej routera. A jeśli chodzi o te karty to patrzyłem czy nie ma jakiegoś wykrzyknika tam i na gołe oko nic nie było. Co do odinstalowania czy mam odinstalowywać wszystkie ? po rozwinięciu zakładki "karty sieciowe" pojawia się całkiem spora lista ;p w dodatku czy aby na pewno same się zainstalują bez dostępu do internetu ? ;p Format to ostateczność, bo komputer jest na gwarancji a ja z chęcią bym jej tą 8 wyjebał do piachu i kopsnął zwykłą niezawodną 7 :)

Opublikowano

Tą karte sieciową może jednak zostaw w spokoju,jeżeli komputer ma na gwarancji to może go równie dobrze napisać do serwisu że jest usterka z komputerem, lecz router na innych urządzeniach działa, wtedy serwis musi go przyjąć.

A co do formatu, to osobiście robiem wiele razy format i ani razu nie przyczepili się do oprogramowania, lecz to też już zależy od firmy czy serwisu.

Jak pisałem, jeżeli komputer jest jeszcze na gwarancji to warto do nich napisać i zapytać o taką opcję, ale moim zdaniem bez problemu powinni przyjąć reklamację.

Osobiście cięzko mi stwierdzić usterkę, bo co prawda coś tam umiem, lecz czasami się okazuję że coś wpływa na coś i to coś może nie działać jak to w informatyce bywa.

Opublikowano

Tą karte sieciową może jednak zostaw w spokoju,jeżeli komputer ma na gwarancji to może go równie dobrze napisać do serwisu że jest usterka z komputerem, lecz router na innych urządzeniach działa, wtedy serwis musi go przyjąć.

A co do formatu, to osobiście robiem wiele razy format i ani razu nie przyczepili się do oprogramowania, lecz to też już zależy od firmy czy serwisu.

Jak pisałem, jeżeli komputer jest jeszcze na gwarancji to warto do nich napisać i zapytać o taką opcję, ale moim zdaniem bez problemu powinni przyjąć reklamację.

Osobiście cięzko mi stwierdzić usterkę, bo co prawda coś tam umiem, lecz czasami się okazuję że coś wpływa na coś i to coś może nie działać jak to w informatyce bywa.

Tyle że kiedy przyniosła lapka do mnie na samym początku też był ograniczony dostęp a ja tam coś pokombinowałem z kartami tez coś klikałem (chyba tylko włączyłem i wyłączyłem) i załapał u mnie. A jak wróciła do domu znów lipa. Serwis gwarancyjny jest dość spory kawałek drogi od niej więc dowiezienie laptopa też wiąże się z kosztami. Jeśli możesz powiedzieć którą z kart mam odinstalować i czy na sto procent potem sama się zainstaluje ?

CO do serwisu gwarancyjnego jest jeszcze taka sprawa, że być może oż to tylko jej córeczka coś poprzestawiała w cholere  i tak wyszło jak wyszło więc serwis może chcieć jakąś zapłatę jeśli ogarnie :)

Opublikowano

Jeżeli na początku serwis nie oceni tego jako wypadek, który został specjalnie spowodowany, lub przez wine użytkownika to nie może rządać od tego zapłaty, jeśli ich sprzęt jest na gwarancji. Jeżeli było by coś wylane, spadł by laptop, to mogą oczywiście tego nie przyjąć, chyba że jest dodatkowe ubezpiecznie na to urządzenie.

Przy odinstalowaniu karty sieciowej i po uruchomieniu komputera od nowa, system sam odszukuję nowe urządzenie i instaluje je od nowa, lecz przypadkiem nie odinstaluj sterowników karty sieciowej, bo to samo sie już nie zainstaluje.

Także sprobuj odinstalować karte w menedżerze, lecz nie usuwać tam gdzie "usuń programy", bo to jest istotna różnica.

Podaj najlepiej model tego laptopa, a poszukam kartę sieciową tego sprzętu i może uda coś uzyskać.

Opublikowano

ech właśnie co to za lapek nie mam pojęcia. Jeśli chodzi o karty u mnie w kompie po naciśnięciu na "karty sieciowe" pojawiają się dwie. A u niej w lapku pojawia się z dziesięć i tu dylemat które odinstalować ? :) i dlaczego jest ich tam az tyle ? ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...