Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gra przeglądarkowa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Yo, ostatnio zainteresowałem się grami w przeglądarce i chciałbym się bliżej z tym poznać. 

Konkretnie zainteresowała mnie gra : http://kosmiczni.pl

W grze znajduje się mapa na której każdy gracz widzi swoje moby, oraz innych graczy znajdujących się na mapie. Wykonuje różne zadania oraz przemieszcza się między niewielkimi lokacjami.

Chciałbym aby ktoś mi przybliżył w jakich językach została napisana ta gra, jakie programy potrzebne są do stworzenia tego typu gry (np. lokacji).

Kolejną kwestią o którą chciałem zapytać to wykorzystywanie fabuły, obrazków oraz nazw postaci. W wyżej wymienionej grze administrator użył oryginalnych danych z Anime Dragon Ball - właśnie tego anime dotyczy gra. Czy w związku z tym musiał uzyskać zgodę (autora anime czy cholera wie kogo) na wykorzystanie imion postaci, fabuły itp ?

Z góry dzięki za pomoc :) 

Knowledge-Kryptonite-quote2.jpg

Opublikowano

Gra jest wykonana w standardowym zestawie php + javascript (z uzyciem biblioteki zepto) + baza (pewnie mysql). Mapy to zwykłe tabele html o wymiarze 11x11 komórek do których dynamicznie za pomocą javascriptu są wczytywane odpowiednie grafiki.

Co do licencji na Dragon Ball - pewnie jej nie mają, licząc na to, że nikt się z zewnątrz nie zainteresuje polską grą przeglądarkową (nie wiem jest polityka Dragon Ball - być może dopuszcza stosowanie ich grafik w fanowskich gach).

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Gra jest wykonana w standardowym zestawie php + javascript (z uzyciem biblioteki zepto) + baza (pewnie mysql). Mapy to zwykłe tabele html o wymiarze 11x11 komórek do których dynamicznie za pomocą javascriptu są wczytywane odpowiednie grafiki.

Co do licencji na Dragon Ball - pewnie jej nie mają, licząc na to, że nikt się z zewnątrz nie zainteresuje polską grą przeglądarkową (nie wiem jest polityka Dragon Ball - być może dopuszcza stosowanie ich grafik w fanowskich gach).

Dzięki za odpowiedź, chciałbym jeszcze jeśli to możliwe oczywiście abyś polecił mi jakieś programy, poradniki dzięki którym będę mógł zacząć przygodę z tego typu grami. Dodam tylko, że potrzebuje czegoś od podstaw, na początek chciałbym ogarnąć panel logowania oraz jedna lokację po której będę mógł poruszać postacią. 

DO tej pory do czynienia miałem jedynie z VB, a jeśli chodzi o gry via www jestem zielony  <3

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź, chciałbym jeszcze jeśli to możliwe oczywiście abyś polecił mi jakieś programy, poradniki dzięki którym będę mógł zacząć przygodę z tego typu grami. Dodam tylko, że potrzebuje czegoś od podstaw, na początek chciałbym ogarnąć panel logowania oraz jedna lokację po której będę mógł poruszać postacią. 

DO tej pory do czynienia miałem jedynie z VB, a jeśli chodzi o gry via www jestem zielony  <3

To moze lepiej zaczac od podstaw i nauczyc sie php bo bez tego to gry nie zrobisz... phpacademy na youtube

4830328594.png

SMITE | Sezon 2 Diamond | US

Opublikowano

Jeśli chodzi Ci o jakiś kombajn "do toworzenia gier w php" to raczej czegoś takiego nie znajdziesz. Możesz poszukać jakiegoś silnika do gier przeglądarkowych, ale bez dobrej znajomości php i javascriptu nic z nim nie zrobisz (tak jak napisał kolega powyżej). Ogólnie tego typu gra to nie jedna, spójna technologia tylko umiejętne połączenie kilku (po stronie serwera - php i mysql, po stronie klienta javascript, html, css) - jeśli chcesz zrobić grę samodzielnie to każdej z nich musisz się nauczyć (przynajmniej w podstawowym stopniu - reszty nauczysz się w trakcie tworzenia, ale musisz wiedzieć co z czym i jak to ugryźć, czego szukać).

Z programów to mogę Ci polecić jedynie dobry edytor php/javascript/html/css - PHPStorm. No i musisz postawić sobie serwer testowy - najprostsze rozwiązanie to XAMPP: https://www.apachefriends.org/pl/index.html

Do przygotowania grafiki - Photoshop ;)

Dodam jeszcze, że tworzenie map przy pomocy zwykłych tabel html to nie jest najlepsze rozwiązanie - jeśli interesuje Cie tworzenie graficznych gier przeglądarkowych to o wiele lepszym pomysłem jest zapoznanie się z obiektami Canvas (płótno), które są przeznaczone do właśnie takich rzeczy.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Kapitanie, coś ty mu polecił? Najlepiej byłoby zacząć od książki do javascriptu, jeśli idziemy w kierunku tworzenia gier w HTML5, ale na pewno nie od tej książki, do której link podałeś. Gra, którą pokazuje autor w tej książce jest chyba najgorszym przykładem do nauki tworzenia gier. Nie opłaca się kupować takiej książki dla paru ciekawostek, które można znaleźć w internecie. Gier zdecydowanie nie robi się w sposób, w jaki autor książki to pokazuje.

gamedevmania.com

Opublikowano

Fakt, może namieszać (ktoś mi kiedyś ją polecił, nie czytałem jej więc nie powinienem wrzucać - kasuję) - jak masz lepsze materiały to daj link. To, ze trzeba zacząć od javascriptu jest oczywiste, ale chodzi mi bardziej o pokazanie skali przedsięwzięcia - jak wygląda mniej więcej cały proces tworzenia prostej gry.

Opublikowano

Przejrzałem sporo artykułów na ten temat i doszedłem do wniosku, że najlepiej przyswoję sobie języki bawiąc się na gotowym silniku. Znalazłem już kilka z nich lecz zastanawiam się, który z nich jest najbardziej podobny do silnika kosmicznych. W dodatku używam  HateML, kiedy otwieram pliki z jakiegoś silnika zamiast znaków polskich pojawia mi się "_" czy będę musiał ręcznie poprawiać każdy taki przypadek ?

Kolejna sprawa to edytor map 2d, czy jest dostępny jakiś darmowy edytor owych mapek ? Szperając w sieci natknąłem się na jakieś niedokończone projekty, bez możliwości pobrania.

Opublikowano

Widzisz, zacznij naukę od podstaw, bo bez tego zaczynają się takie właśnie pytania.

Gotowe silniki są nic nie warte. Ale żeby zrobić grę potrzebne są lata praktyki. Najlepiej zacząć od małych i prostych skryptów.

PHP i javascript lub samo JavaScript(nodeJS) pozwolą ci zrobić grę, ale to nie jest wcale takie proste. Zanim zrobisz cokolwiek grywalnego minie sporo czasu. Pośpiech jest tutaj największą przeszkodą.

gamedevmania.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...