Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Hasło na BIOS a policja

Duballas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy jeśli założyłem pewnej osobie hasło na BIOS (na laptopa) i ta osoba podejdzie na policje to czy jest możliwość, aby policja coś z tym zrobiła?

Dziś, a konkretnie przed chwila pewien "pracownik policji" zadzwonił do mnie z telefonu prywatnego.

Podawał jakieś tam dziwne nazwisko bla bla bla 4 razy prosiłem o powtórzenie i dalej nie zrozumiałem (j**** to już).

Podczas rozmowy mówił dziwnym językiem. Co mam na myśli spytacie.

Mówił teksty typu "Zalatwcie to razem bo nie chce dzwonic na psiarskie" i tego typu zdania.

Czy jest możliwość nałożenia na mnie grzywny czy jakiejś kary w wypadku zgłoszenia na policje takiej sprawy?

Chodzi mi o założenie hasła na BIOS'a osobie która nie była aktualnie w tym miejscu i nie widziała tego.

Wiem, że wygląda to śmiesznie ale proszę o sensowne odpowiedzi.

Pozdrawiam :D

Opublikowano

art. 268a

§ 1. Kto, nie będąc do tego uprawnionym, niszczy, uszkadza, usuwa, zmienia lub utrudnia dostęp do danych informatycznych albo w istotnym stopniu zakłóca lub uniemożliwia automatyczne przetwarzanie, gromadzenie lub przekazywanie takich danych,

podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§ 2. Kto, dopuszczając się czynu określonego w § 1, wyrządza znaczną szkodę majątkową,

podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

§ 3. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 następuje na wniosek pokrzywdzonego.

art. 269a

Kto, nie będąc do tego uprawnionym, przez transmisję, zniszczenie, usunięcie, uszkodzenie, utrudnienie dostępu lub zmianę danych informatycznych, w istotnym stopniu zakłóca pracę systemu komputerowego lub sieci teleinformatycznej,

podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

art. 269b

§ 1. Kto wytwarza, pozyskuje, zbywa lub udostępnia innym osobom urządzenia lub programy komputerowe przystosowane do popełnienia przestępstwa określonego w art. 165 § 1 pkt 4, art. 267 § 3, art. 268a § 1 albo § 2 w związku z § 1, art. 269 § 2 albo art. 269a, a także hasła komputerowe, kody dostępu lub inne dane umożliwiające dostęp do informacji przechowywanych w systemie komputerowym lub sieci teleinformatycznej,

podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§ 2. W razie skazania za przestępstwo określone w § 1, sąd orzeka przepadek określonych w nim przedmiotów, a może orzec ich przepadek, jeżeli nie stanowiły własności sprawcy.

Pare lat dostaniesz i tyle .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...