Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wysokie temperatury

wow1724

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, zakupiłem komputer nie dawno i są bardzo duże temperatury w grach nawet sięgają od 65 do 85 C. Procesor podkręciłem przez Easy Tune do 4,5 GHz, który i tak 4,5 GHz działa tylko gdy procesor potrzebuje więcej mocy. Mam 5 wentylatorów w obudowie. Wczoraj jak grałem nie zwracałem na to uwagę że taki gorący czy co ale dziś masakra no. Boję się że spale sobie coś i będzie.

Gry:

Wiedźmin 3 AA, Ultra +HBAO, Hair Works ON X8 /// 65-80 C

Battlefield 4 Ultra, AA +HBAO  /// 85 C

Procesor: Intel Core i5 4690k 4,5 GHz

Karta Graficzna: MSI GTX 970

Chłodzenie CPU: Macho 120 Rev. A

Pasta Termoprzewodząca: Noctua NT-H1

Obudowa: Zalaman Z11 Neo

Pamięć Ram: 16 GB 2400 MHz

Zasilacz: Cooler Master CS650GM 630W

Komputer stoi obok ściany i okno, z którego wieje chłodne powietrze. 

Napięć nie ruszałem chyba że Easy Tune od Gigabyte.

/refresh Zobaczyłem że mam napięci od 1.2 do 1.3 skacze to dobrze czy źle zmieniłem opcje na 4.3 GHz

W spoczynku ma około 28 C.

PS. komputer zakupiłem 4 dni temu.

Opublikowano

Te temperatury to tylko i wyłącznie procesora się tyczą ? Po zakupie komputera (któremu grzał się cep) postanowiłeś go jeszcze podkręcić ? Dam Ci kilka kroków, które warto abyś zastosował jeżeli chcesz zniżyć tą temperaturę.

1.Zmniejsz taktowania (najlepiej do fabrycznych) żywotność proca się wydłuż a temperatura powinna również spaść. Jeżeli nie renderujesz ani nie obrabiasz grafiki, to kręcenie proca nie ma sensu. W grach ta różnica jest nie widoczna.

2.Wyciągnij chłodzenie i starą pastę termoprzewodzącą zastąp nową, oraz upewnij się, że chłodzenie jest zamontowane prawidłowo.

3.Możesz przeczyścić wentylator, sprężonym powietrzem albo po prostu jakąś ścierką i go przedmuchać.

4.Jeżeli temperatury dalej Ci nie odpowiadają, to zakupujesz jakieś wyjebane w kosmos chłodzenie na cep'a, downclockujesz go przy czym zmniejszasz mu napięcie, możesz spróbować zmniejszyć mu napięcie na fabrycznych zegarach, ale może być niestabilny dlatego warto, żebyś go przetrzymał na klika godzin "prajmem95"

Opublikowano

Dzięki że się zainteresowałeś wgl. napisałem to samo na pclab i nie cała minuta 5 użytkowników zainteresowanych chcą pomóc a tutaj na tym dziale z 3. A po drugie kręcenie proca dużo daje do gier.

http://www.purepc.pl/procesory/test_procesora_core_i74790k_devils_canyon_szybki_jak_diabli?page=0,18

Różnica między 3.9 a 4.5 daje około 5 FPS. :)

Jeszcze raz dzięki że ktoś się zainteresował i zamknąć pclab mi pomogło.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...