Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

TD - własna gra?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

­Cześć! Jakim językiem najlepiej napisać grę przeglądarkową typu TowerDefence? Jakieś wskazówki?

Opublikowano

Może dokładniej jakie TowerDefence ponieważ jest ich troszkę a nie chce mi się szukać ale zazwyczaj jest to Flash chyba że typu 'buduj' to php itd.

Opublikowano

Coś mniej więcej takiego:

779zo6qhsudv.jpg­

Ulepszanie wież, wyznaczona trasa dla przeciwnika, wyznaczone miejsca na budowę itd.

Opublikowano

Moim zdaniem można byłoby coś takiego zrobić w PHP tylko trzeba dużo czasu i coś z niego umieć ale lepiej zaczekać na opinię innych :)

Opublikowano

@Gepandza

Mój błąd miałem polecić c++ lub javę ale jak na mnie przystało źle przeczytałem :(

Opublikowano

Backend może być jak najbardziej w PHP, bo nie będzie w nim nic nadzwyczaj wymagającego. - Tylko wtedy gdy potrzebny jest jakiś zapis postępu w grze.

Ale można obejść się bez tego i wykonać grę w samym javascript. Dla takiej gry nawet nie jest potrzebny backend. Wszystko można zrobić po stronie przeglądarki.

Polecam zainteresować sie javascript + Phaser, a w razie problemów zapraszam na webgamedev.pl gdzie znajduje się dział polskiego supportu tej biblioteki. Chętnie pomagam rozwiązywać problemy podczas tworzenia gier przez przeglądarkę, a w szczególności w bibliotece Phaser.

Pozdrawiam

gamedevmania.com

Opublikowano

Co Wy od php chcecie? Połaczenie socketem w php i jazda. Korzyść na to, że szybko napierdalasz kod :). Pozatym do tej gry wystarczy sam klient w js, jeśli to ma być przeglądarkowe. A jeśli nie to tu już kwestia który język bardziej leży autorowi.

bannerMPC.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...