Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

iPhone 6 64GB vs Samsung Galaxy S6 Edge vs Note 4 + Wallet LED Cover

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w tytule. ­iPhone 6 64GB (złoty) vs Samsung Galaxy S6 Edge (złoty) vs ew. Note 4 + Wallet LED Cover (złoty).

Obecnie posiadam Lumię 930 i nie mam żadnych zastrzeżeń prócz przytłaczającego braku wsparcia ze strony twórców aplikacji. Jest ich po prostu bardzo mało. A jeśli są, to bardzo ubogie (np. najprostszy przykład to Instagram, a nawet 6tag, któremu też wiele brakuje)

Jeśli chodzi o wygląd, to u mnie wygrywa S6 Edge z ciekawie mieniącym się tyłem.

Kładę nacisk na:

- działanie na baterii

- łatwość i szybkość obsługi (np. szybkie odpisanie komuś, oddzwonienie itd.)

- wygląd

- zdjęcia i ich jakość 

- konkretny wycisk przy internecie (przeglądarka, fb, insta itd.)

- Integracja kilku skrzynek mailowych (ale nie razem, a by były ładnie oddzielnie)

- Chmury (Dropbox, onedrive + np. icloud)

- Łatwe przechowywanie, wrzucanie, wyciąganie plików

- Otwieranie wielu formatów plików np. najpopularniejsze doc, pdf, itd. itd.

- zaawansowane zarządzanie tym, co może się łączyć przez pakiety itd. 

- otwieranie archiwów 

- dostępna ilość dobrych gier (dobrej jakości, nie masówek lub wiadomo jakich tandet), każdy czasem ma chwilę nudy ;)

- mapy, mapy, mapy! Here maps mistrz obecnie

- aplikacja/zintegrowana appka pogody. W WP8.1 nigdy mnie nie zawiodła.

- komunikatory, które działają szybko, sprawnie i nie wykrzaczają się (jak to ma miejsce na WP)

- i inne...

Chętnie bym usłyszał + i - obu zdaniem kogoś innego niż mnie samego, by móc obiektywnie wybrać jedno z nich. 

Myślałem też nad Note 4 z Wallet LED Coverem (wymieniony u góry). Jednak design samego Note 4 jest... lekko mówiąc bardzo "ugly". Mimo, że z Wallet LED Coverem jest ok, to i tak z przodu fakturka wokoło ekranu zostaje ta co była (w tandetne paseczki). 

9obpmnjr.png

Opublikowano

Mam s6, edge była tedy jeszcze nie do zdobycia. S6 ma wszystko czego potrzebujesz! :)
Z własnego doświadczenia nie polecam 
iPhone miałem go 2 razy i 2 razy mnie zawiódł.

Opublikowano

Tak jak w tytule. ­iPhone 6 64GB (złoty) vs Samsung Galaxy S6 Edge (złoty) vs ew. Note 4 + Wallet LED Cover (złoty).

Obecnie posiadam Lumię 930 i nie mam żadnych zastrzeżeń prócz przytłaczającego braku wsparcia ze strony twórców aplikacji. Jest ich po prostu bardzo mało. A jeśli są, to bardzo ubogie (np. najprostszy przykład to Instagram, a nawet 6tag, któremu też wiele brakuje)

Jeśli chodzi o wygląd, to u mnie wygrywa S6 Edge z ciekawie mieniącym się tyłem.

Kładę nacisk na:

- działanie na baterii

Tutaj wygrywa iPhone, bo Galaxy S6 w mieszanym cyklu używania na pełnej baterii wytrzymuje około dnia, iPhone mniej więcej 25% dłużej.

- łatwość i szybkość obsługi (np. szybkie odpisanie komuś, oddzwonienie itd.)

Bardzo podobnie to się ma, osobiście polecam obejrzeć jakiś zagraniczny filmik z cyklu "iPhone 6 vs Galaxy S6 edge comparison". Ale oba telefony bardzo szybkie, więc podobnie to wypada.

- wygląd

Kwestia gustu aluminiowe unibody z taflą szkła od Apple vs 2 tafle gorilla glass pomiędy aluminiową ramką od Samsunga.

- zdjęcia i ich jakość 

W testach wypadają podobnie. Jednak przez różnice w jasności obiektywu sprawiają, że Samsungowy aparat znacznie lepiej robi zdjęcia z małą ilością światła.

- konkretny wycisk przy internecie (przeglądarka, fb, insta itd.)

Różne systemy operacyjne, iOS zawsze jest wydajny, ale za to mimo kapryśnego Androida przez mocne podzespoły Galaxy S6 pracuje bez lagów.

- Integracja kilku skrzynek mailowych (ale nie razem, a by były ładnie oddzielnie)

Kwestia używanych aplikacji.

- Chmury (Dropbox, onedrive + np. icloud)

Jw.

- Łatwe przechowywanie, wrzucanie, wyciąganie plików

Tutaj Galaxy S6 wygrywa, możesz mieć bezpośredni dostęp do plików na telefonie poprzez Menadzera plikow lub podpiecie do PC za pomoca USB. W iOSie nie ma takiej możliwości bez jailbreakingu.

- Otwieranie wielu formatów plików np. najpopularniejsze doc, pdf, itd. itd.

Znowu zależy od zainstalowanych aplikacji.

- zaawansowane zarządzanie tym, co może się łączyć przez pakiety itd. 

Oba telefony mają opcje zarządzania tym, nadchodząca aktualizacja androida do wersji M jeszcze to poprawi.

- otwieranie archiwów 

Darmowy menadzer plikow androida sobie z tym radzi, nie wiem jak to wypada na iOSie.

- dostępna ilość dobrych gier (dobrej jakości, nie masówek lub wiadomo jakich tandet), każdy czasem ma chwilę nudy ;)

I tu i tu ma się to podobnie, bo gry zazwyczaj są takie same, kwestia płatności za niektore tytuły, ale generalnie podobnie.

- mapy, mapy, mapy! Here maps mistrz obecnie

Jak dla mnie google maps wygrywa, ale i tak wychodzę z założenia, że telefon ma być pomocą w orientacji w terenie najwyżej, a nie nawigacją.

- aplikacja/zintegrowana appka pogody. W WP8.1 nigdy mnie nie zawiodła.

Kwestia gustu, Apple ma swoją stylistykę. Na androidzie znowu jest do wyboru sporo zewnetrznych aplikacji, kwestia znowu wyboru ;)

- komunikatory, które działają szybko, sprawnie i nie wykrzaczają się (jak to ma miejsce na WP)

Kwestia tego co zainstalujesz, ale bazowe aplikacje na obu telefonach są bardzo wygodne i bezproblemowe.

- i inne...

Czytnik linii papilarnych w obu telefonach wypada podobnie sprawnie. Fajnym bajerem w Galaxy S6 jest miernik tętna, którego można wykorzystać też jako przycisk do robienia selfie.

Chętnie bym usłyszał + i - obu zdaniem kogoś innego niż mnie samego, by móc obiektywnie wybrać jedno z nich. 

Co do innych różnic. Jednak wolę większe ekrany, do tego rozdzialczość QHD u Samsunga jest miła dla oka, to tego preferuję odwzorowanie kolorów i czerni na ekranie SuperAmoled, który moim zdaniem jest ladniejszy niz panel zastosowany w iPhonie.

Myślałem też nad Note 4 z Wallet LED Coverem (wymieniony u góry). Jednak design samego Note 4 jest... lekko mówiąc bardzo "ugly". Mimo, że z Wallet LED Coverem jest ok, to i tak z przodu fakturka wokoło ekranu zostaje ta co była (w tandetne paseczki). 

Jeśli możesz brać S6, to nie myśl o Note 4 :P

Odpowiedzi powyzej ;)

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Jeżeli chcesz, żeby telefon był bardziej otwarty na oprogramowanie, czytał formaty jak pdf, zip i wgl. Zrzucanie plików było łatwe, to iOS odpada.

A z pozostałych to zależy jaka wielkość wyświetlacza, chodź ja polecam s6 edge. Wytrzymały, porządny, bateria spoko, dobre wsparcie.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...