Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy opłaca się tworzyć serwer Minecraft w celach zarobkowych, hobby?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy opłaca się tworzyć serwer Minecraft w celach zarobkowych ale też trochę jako hobby?

Czy mógłbym liczyc na ruch na serwerze 100-200 osób w miare dobrze zareklamowanym (paru youtuberów + mpcforum i inne fora + znajomi na skype oraz z realu) na serwerze RPG ?

podajcie argumenty czemu się oplaca lub nie, i jesli to nie co mi innego polecacie ? Liczą się hajsy, to one sa najwazniejsze :D

Opublikowano

źle zrozumiałeś, czy mógłbym liczyć na taki ruch w owych czasach przy dobrej reklamie, czy jest to raczej niemożliwe przy nowopowstałym serwerze ?

Znacie inne gry przy których serwer by lepiej wypalił, czy może jednak zostac przy tym minecrafcie ?

Opublikowano

Z ilością graczy na serwerach RPG zawsze był problem, tak już jest, że ludzie wolą grać na jakichś pvp, survivalach czy hardcorach. Mimo wszystko przy dobrej reklamie można zebrać graczy (raczej nie będzie to 100-200 tak jak oczekujesz) i przy dobrym sklepie sprawić by serwer sam się utrzymywał, a nawet przynosił jakieś przychody. 

Opublikowano

źle zrozumiałeś, czy mógłbym liczyć na taki ruch w owych czasach przy dobrej reklamie, czy jest to raczej niemożliwe przy nowopowstałym serwerze ?

Znacie inne gry przy których serwer by lepiej wypalił, czy może jednak zostac przy tym minecrafcie ?

Możesz zostać przy minecraft'cie ale z tego co słyszałem na Metinie da się najwięcej zarobić jeżeli masz pro elo zajebistą reklamę. W minecraftcie musisz mieć z 20 yt po 10k żebyś miał chociaż 100 osób. Albo 100k sub żeby mieć 200-300 cały czas. Jednakże RPG to nie tryb dla dzieci 7-11/12 lat, bo dzieci lubią IZIHC. Jednakże zrób ten RPG to wbiję i sam będę chętny do pogrania.

Jednakże na dłuższą metę będziesz musiał zainwestować w parenaście maszyn (nie na hostingach ench itp. tylko ovh) żeby mieć po 1k graczy tak jak M*HC.PL czy kiedyś MC.S**F.NET.  

26_unnamed.png

Opublikowano

Czy opłaca się tworzyć serwer Minecraft w celach zarobkowych ale też trochę jako hobby?

Czy mógłbym liczyc na ruch na serwerze 100-200 osób w miare dobrze zareklamowanym (paru youtuberów + mpcforum i inne fora + znajomi na skype oraz z realu) na serwerze RPG ?

podajcie argumenty czemu się oplaca lub nie, i jesli to nie co mi innego polecacie ? Liczą się hajsy, to one sa najwazniejsze :D

W EULA minecraft napisane jest że korzystanie z minecraft'a w celach zarobkowych jest prawnie zakazane i taki serwer mogą Ci zamknąc po prostu.. Drugą sprawą jest to że takie serwery długo nie działają... Bo to p2w a to nie jest dobre, gracze to od razu wyczują więc w celach zarobkowych nie licz na to że będzie na nim ruch 100 osób nie licz też na to że serwer będzie chodził dłużej niż 3 miesiące. Chyba że zarejestrujesz serwer w urzędzie skarbowym ;)

Dzieci czy wy na prawde myślicie ze jak macie serwer i na nim zarabiacie i to w dodatku non premium to jest to legalne ? Sam serwer non premium jest złamaniem EULA i tym samym prawa a co dopiero zarabianie na nim....

r9wfFzB.png

Opublikowano

­

W EULA minecraft napisane jest że korzystanie z minecraft'a w celach zarobkowych jest prawnie zakazane i taki serwer mogą Ci zamknąc po prostu.. Drugą sprawą jest to że takie serwery długo nie działają... Bo to p2w a to nie jest dobre, gracze to od razu wyczują więc w celach zarobkowych nie licz na to że będzie na nim ruch 100 osób nie licz też na to że serwer będzie chodził dłużej niż 3 miesiące. Chyba że zarejestrujesz serwer w urzędzie skarbowym ;)

Dzieci czy wy na prawde myślicie ze jak macie serwer i na nim zarabiacie i to w dodatku non premium to jest to legalne ? Sam serwer non premium jest złamaniem EULA i tym samym prawa a co dopiero zarabianie na nim....

Czyli gdy zarabiam z vipów i unbanów na serwerze ze sklepu z hostingu to też nie legalne? Nie sądze, żeby hostingi wtedy robiły sklep...

508w00.jpg  LICZĘ NA +

Piszesz coś do mnie dodaj @I'm_rudy

Opublikowano

@I'm_rudy Jeżeli hajs leci do hostingu jest to legalne ponieważ nie zarabiasz na tym ty tylko hosting a oni są zarejestrowani raczej w US. No i nie łamią także EULA bo nie zarabiają na minecrafcie tylko na podmiocie zwanym użytkownikiem hostingu.

Jeżeli robisz to na np OVH czy Mintshost jest to już mniej legalne bo zarabiasz ty a nie osoby trzecie

r9wfFzB.png

Opublikowano

@I'm_rudy Jeżeli hajs leci do hostingu jest to legalne ponieważ nie zarabiasz na tym ty tylko hosting a oni są zarejestrowani raczej w US. No i nie łamią także EULA bo nie zarabiają na minecrafcie tylko na podmiocie zwanym użytkownikiem hostingu.

Jeżeli robisz to na np OVH czy Mintshost jest to już mniej legalne bo zarabiasz ty a nie osoby trzecie

A gdy zarabiam smsami na HomePay z serwera Minecraft to legalne czy nie?

­

508w00.jpg  LICZĘ NA +

Piszesz coś do mnie dodaj @I'm_rudy

Opublikowano

@I'm_rudy

Tak, jest legalne pod warunkiem że będziesz się rozliczał z zarobionych pieniędzy.

Argument czemu się opłaca?

Dochód sieci serwerów 300-500 online: http://scr.hu/0duk/3ast6

Bez jakiegoś dużego PAY2WIN, bez spamowania sklepem SMS. Po prostu z własnej inicjatywy graczy.

Opublikowano

Teraz nie da się zarabiać na serwerach minecraft, a przynajmniej nie tyle co kiedyś. Sam tryb jaki masz w planach powoduje, że tych graczy nie będziesz miał dużo bo są oni przyzwyczajeni do serwerów easy survival, gdzie po 10 minutach kopania ma się cały diamentowy zestaw i 100 lv. Poza tym nawet jeżeli stworzyłbyś właśnie ten "iźi hc" to też nie licz na wielu graczy bo nie będziesz miał nic nowego, czym przyciągniesz graczy. Jedynie co Cię ratuje to ta reklama u youtuberów jednak pamiętaj, że przy ich wyborze nie powinieneś kierować się ceną usługi, a średnią ilością wyświetleń pod filmami jak również tematyką filmów - więcej osób przyjdzie od kogoś kto nagrywa z serwerów survival niż jakiegoś "mistrza" redstone. Jednak nawet z dobrą reklamą jest szansa, że serwer będzie stał pusty dlatego nie wybierałbym minecrafta jako sposobu zarobku. Według mnie o wiele lepszy źródłem dochodu będzie serwer metin2 gdzie tych graczy jest x razy więcej niż na serwerze minecrafta i możesz dać więcej rzeczy do ISu.

W EULA minecraft napisane jest że korzystanie z minecraft'a w celach zarobkowych jest prawnie zakazane i taki serwer mogą Ci zamknąc po prostu.. 

Powiedzieć Ci ile serwerów zamknięto za nieprzestrzeganie EULA? Zero, ponieważ serwerów jest tak dużo, że nie da rady ich wszystkich sprawdzić czy któryś jest P2W. Już to widzę jak ktoś z mojangu wchodzi na 20 slotowy serwer i zamyka go za łamanie eula.

Opublikowano

Panowie trochę od tematu odeszliśmy. Przecież to jest logiczne że EULA za zarabianie nic nie zrobi bo gdyby tak było to musieliby zamknąć sporą część serwerów.

Ale wracając to ciekawa dyskusją powstała. Ja osobiście zdradze wam że w planach miałem ogolnie jakąś maszynę VPS czy coś z np, 8Gb żeby postawić www i serwer oraz może TS'a. Dodatkowo ten serwer to nie byłaby zwykła paczka tylko własna zbudowana przezemnie (mam roczne doświadczenie w plikach) oraz parę autorskich pluginów :D

Opublikowano

Teraz nie da się zarabiać na serwerach minecraft, a przynajmniej nie tyle co kiedyś. Sam tryb jaki masz w planach powoduje, że tych graczy nie będziesz miał dużo bo są oni przyzwyczajeni do serwerów easy survival, gdzie po 10 minutach kopania ma się cały diamentowy zestaw i 100 lv. Poza tym nawet jeżeli stworzyłbyś właśnie ten "iźi hc" to też nie licz na wielu graczy bo nie będziesz miał nic nowego, czym przyciągniesz graczy. Jedynie co Cię ratuje to ta reklama u youtuberów jednak pamiętaj, że przy ich wyborze nie powinieneś kierować się ceną usługi, a średnią ilością wyświetleń pod filmami jak również tematyką filmów - więcej osób przyjdzie od kogoś kto nagrywa z serwerów survival niż jakiegoś "mistrza" redstone. Jednak nawet z dobrą reklamą jest szansa, że serwer będzie stał pusty dlatego nie wybierałbym minecrafta jako sposobu zarobku. Według mnie o wiele lepszy źródłem dochodu będzie serwer metin2 gdzie tych graczy jest x razy więcej niż na serwerze minecrafta i możesz dać więcej rzeczy do ISu.

Powiedzieć Ci ile serwerów zamknięto za nieprzestrzeganie EULA? Zero, ponieważ serwerów jest tak dużo, że nie da rady ich wszystkich sprawdzić czy któryś jest P2W. Już to widzę jak ktoś z mojangu wchodzi na 20 slotowy serwer i zamyka go za łamanie eula.

0 hmm ? To ciekawe bo ja znam takich około 10 ;)

Dzieci Wy poważnie myślicie że nikt się tym nie interesuje? Nie zamykają bo większość jest na hostingach a na hostingach nie zarabia właściciel tylko hosting który bądź co bądź nie zarabia na minecrafcie tylko na dzieciakach którzy tworzą serwery. 

Ale na przykład taki serwer na OVH czy innym dedyku, ciekawe gdzie idzie hajs z vipów? Wystarczy jedna wiadomość do MoJang i po serwerze... Gdyby oni mieli sprawdzać każdy serwer pewnie by się nie wyrobili ale jak ktoś wyślę wiadomość do owej firmy nie będzie tak słodko....

Znam właścicieli którzy żeby serwer nie upadł usuwali możliwość kupienia czego kolwiek. Nie szukając długo - skychest serwer zamknięty z powodu EULA, otwarty ponownie lecz bez VIP, zamknięty bo nie można było go utrzymać i otwarty ponownie na hostingu nie wiem jak jest teraz.... 

Serwer kolegi - fandrablock zamknięty z powodu naruszenia prawa EULA bo jakiś wredny gracz któremu się to nie spodobało podpier... nas (bo byłem w admie) do mo jangu po czym przyszła wiadomość od serwerowni w tym wypadku OVH właśnie że to co znajduje się na ich dyskach jest nie zgodne z prawem, musiał zamnąć i usunąć to co tam było... Troche poczytajcie o prawie międzynarodowym i prawie Polskim później twórzcie serwery...

mch*.pl jest zgodne z prawem EULA...

r9wfFzB.png

Opublikowano

mch*.pl jest zgodne z prawem EULA...

Cytat o EULA:

Dozwolona opłata wejścia na serwer,
serwery mogą przyjmować darowizny od graczy,
można sponsorować serwery i je reklamować,
sprzedaż przedmiotów w grze jest dozwolona pod warunkiem, że nie wpływa ona na rozgrywkę,
nie można sprzedawać waluty serwerowej za walutę rzeczywistą,
nie można sprzedawać dostępu do stref serwera czyli np. /warp vip,
Nie można sprzedawać rang które np. mają /godmode,
nie można sprzedawać modów/pluginów
nie można też sprzedawać dopalaczy - np. Większy exp.​

Prawa VIP z mch*.pl >> • Powiększony drop o 20% 

+ mch*.pl jest także non-premium, więc kolejny punkt EULA złamany.

No chyba nie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...