Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy mam dużą wadę wymowy ?

ArionTV

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie.

Chociaż generalnie w świecie realnym brzmię no w sumie dosyć normalnie ale gdy sam siebie słyszę w nagraniu to łapię się za głowę i uważam że po pierwsze "ujowy" głos a po drugie że z czasem dziwnie mówię czyli mam na myśli że se "seplenie i to nawet trochę"

Dodaje wam filmik gdzie czytam z skądś tam o slenderze z dupy ;)

Powtórzę że pytanie brzmi jak dużą mam "wadę" wymowy oraz że mam głos z dupy ;c

Przy okazji możecie mówić ile mogę mieć lat ehh kto zgadnie dostanie tam jakieś 15 lików jak to woli ....

https://www.youtube.com/watch?v=ShIyhI5HwvQ&feature=youtu.be

Opublikowano

Nie ma jakiejś tragedii, ale mógłbyś mówić trochę płynniej i wyraźniej.Z głosuje wnioskujesz, że masz ok. 15-16 lat.

Opublikowano

Tobie wydaje się, że masz fajny głos, bo gdy mówisz, to słyszysz co innego niż to co odbierają inni. Nie wiem na jakiej zasadzie to działa, ale tak jest.

Opublikowano

Nie seplenisz, fakt, ale też nie ogarniasz polskiego i, myślę, że stąd te twoje obawy.

1. Źle akcentujesz. Włącz sobie jakiś losowy audiobook i porównaj z tym, co ty mówisz. Koszmar. Poszukaj na tej stronie: sjp.pwn.pl jak powinno się poprawnie akcentować.

2. Kiedy "ę" jest na końcu wyrazu, nie wymawia się go, więc nie [s'ę], tylko [s'e].

3. Kiedy przyimki stoją przed rzeczownikami, to się je jakby w mowie dolepia do tego rzeczownika, więc nie [z dużą], tylko [zdużą].

4. Niektóre słowa wymawiasz tak szybko, że nie idzie tego zrozumieć, albo wymawiasz je niedokładnie.

5. Przerwy na wdech robi się przy znakach interpunkcyjnych, nie losowych momentach.

A lat masz 17.

2tiVkFa.png

Shinden jeździ Multiplą

Admin Cienia
Opublikowano

Dykcja brzmi nienaturalnie, wymawiaj jak na codzień tylko ukierunkowuj swoją mowe w kierunku widzów a może po latach ciężkiej pracy owoc da plony. :)

Astra G 2.0 Turbo 247KM 351NM

Opublikowano

Nie seplenisz, fakt, ale też nie ogarniasz polskiego i, myślę, że stąd te twoje obawy.

1. Źle akcentujesz. Włącz sobie jakiś losowy audiobook i porównaj z tym, co ty mówisz. Koszmar. Poszukaj na tej stronie: sjp.pwn.pl jak powinno się poprawnie akcentować.

2. Kiedy "ę" jest na końcu wyrazu, nie wymawia się go, więc nie [s'ę], tylko [s'e].

3. Kiedy przyimki stoją przed rzeczownikami, to się je jakby w mowie dolepia do tego rzeczownika, więc nie [z dużą], tylko [zdużą].

4. Niektóre słowa wymawiasz tak szybko, że nie idzie tego zrozumieć, albo wymawiasz je niedokładnie.

5. Przerwy na wdech robi się przy znakach interpunkcyjnych, nie losowych momentach.

A lat masz 17.

Rozumiem o co ci chodzi,generalnie w życiu codziennym nie mam takich problemów,tylko wtedy kiedy mówię coś do mikrofonu wtedy nie myślę i dzieją się takie rzeczy jak " z dużą"

Tak czy siak dziękuję za taką odpowiedź jutro dostaniesz limit :)

Co do dykcji "nienaturalnej" to po prostu się z tobą zgodzę.

Czekam na dalsze odpowiedzi :)

Opublikowano

­Dla każdego jego własny głos brzmi lekko nienaturalnie, ponieważ my sami przez całe życie słyszymy "inną wersję". Lekko seplenisz, ale ćwicząc wymowę czytając na głos wiele tekstów możesz ją poprawić. Ewentualnie jak Ci to tak bardzo przeszkadza pójdź do laryngologa, chociaż wielkiego problemu z tym nie ma.

Opublikowano

Sam głos brzmi w miarę dobrze, niemniej jednak jeśli chcesz być jakimś lektorem to musisz popracować nad punktami, które podały Ci osoby powyżej.

674071459604241683421.gif

Opublikowano

Moim zdaniem głos ok, ale dykcja fatalna. Nie wiem ile masz lat i nawet nie chce mi się zgadywać, ale jeżeli poważnie myślisz nad lektorką to uhh długa droga przed tobą. 

>B.

fiR919k.png

Opublikowano

Dziękuje za odpowiedzi "normalne"

A co do lektora to nie jest to co chcę robić w życiu,nie mam zielonego pojęcia dlaczego tak myśleliście xD

Temat można raczej już zamknąć. 

:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...