Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Łącze internetowe

watper

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , mam kilka pytań odnośnie internetu w PC. 

1.Czy w jakiś sposób można sprawdzić jaka jest maksymalna prędkość internetu(łącza) w danym mieście mb/s ?

2.Czy router(lepszy/gorszy) odpowiada za jakoś tego łącza, czyli mam na myśli , że na "lepszym" prędkość będzie lepsza

3.Jak to jest z przemianą prędkości internetu na pobieranie , czyli jeżeli mam w pakiecie 10mb/s to pliki powinny się ściągać z prędkością 10mb/s czy 1mb/s.

Mieszkam w małym mieście przy liczbie mieszkańców ok. 12 tyś.Jeżeli założyłem temat w złym dziale proszę o przeniesienie , Dziękuję :)

Opublikowano

1. Da się, np podpinając router, który ci pokaże jaką szybkość możesz mieć na danej linii, spytać dostawcę internetu, router też podaje jakie są zakłócenia(tłumienie?) na linii i w jakiś sposób możesz sam to wyliczyć.

2. Co do szybkości to nie jestem pewien, ale stabilność może być większa, tzn. jeśli linia ma dużo błędów to dobry router rzadziej się będzie restartował. (skąd ja to znam.... :-))

3. 10mb-10megabitów-czyli około 1250kb/s, zakładając, że łączę będzie działać na full prędkości :-) Jeśli to jest neostrada/orange to pamiętaj, że prędkość jest DO 10mb, czyli równie dobrze może być 1mb/s :-)

http://www.poradydogier.pl/ - próby ze stroną

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...