Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak i w czym stworzyć taką grę ?

Gość Ramzes.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co masz na myśli mówiąc "jak"? Widzę, że nigdy nie zabierałeś się za tworzenie jakiejkolwiek gry, a taką grę możesz stworzyć choćby w Unity 3D. Ale mam wątpliwości, żeby na dzień dzisiejszy to Ci się udało skoro nawet nie przejrzałeś silników i nie wiesz jak się do tego zabrać.

2cf6pe0.jpg

"Hmm jak by to powiedzieć... Moje pierwsze wrażenie o grupie... Nie lubię was..." - Kakashi

Opublikowano

Wczoraj czytałem trochę o tym Unity i oglądałem poradniki, ale tam były bardziej do gier 3D niż takiej co ja chce zrobić.

A jak już znalazłem do 2D to była platformówka ze skakaniem :/

@Edit

O i przypomniało mi się coś.

Czy taką grę można zrobić bez większej wiedzy ? Bo chciałbym zrobić grę i jakby mi się to spodobało to wtedy bym zaczął się uczyć programowania czy coś xD

Opublikowano

W Unity ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia. Nie ważne, czy jest to gra 2D, czy 3D. Wystarczy podstawowa wiedza z zakresu C# i umiejętność czytania dokumentacji Unity.

Ale Ty tak na poważnie? Chcesz stworzyć grę bez znajomości żadnego języka programistycznego? Człowieku... mógłbym Ci wymienić tutaj masę przykładów w stylu "To tak jakbyś chciał stworzyć *coś* bez znajomości *czegoś* żeby dopiero się później tego *czegoś* uczyć". No wybacz, ale bez chociażby podstawowej wiedzy jakiegokolwiek języka programistycznego wiele nie zdziałasz. Na początek radzę Ci wybrać jakiś konkretny silnik do tworzenia gier i uczyć się tego języka jaki on obsługuje. W przypadku Unity jest to C# oraz JS. Pomyśl najpierw zanim zadasz pytanie.

2cf6pe0.jpg

"Hmm jak by to powiedzieć... Moje pierwsze wrażenie o grupie... Nie lubię was..." - Kakashi

Opublikowano

Od razu Ci powiem, że jest to czasochłonne i nie zrobi to z Ciebie w dzień, tydzień, a nawet miesiąc od razu programisty, który będzie wszystko rozumiał i potrafił.

Na początku zacznij od nauki C#. Problem w tym, że nie mam znam dobrego kursu, niby są jakieś w Internecie, ale nie wczytywałem się w nie, więc nie wypowiadam się na ich temat. Ogólnie to powiem Ci jak to było na moim przykładzie. Najpierw nauczyłem się języka C++ oglądając jego wszystkie filmiki:

https://www.youtube.com/user/MiroslawZelent

Przez długi czas interesowałem się tym językiem i dużo w nim programowałem. Kiedy zacząłem interesować się Unity dowiedziałem się, że tam używa się języka C# przez co na początku mnie to trochę zniechęciło, aczkolwiek szybko zauważyłem, że te języki różnią się tylko drobnostkami i łatwo ogarnąć przesiadkę z C++ na C#. W Unity głównie wykorzystuje się dokumentacje:

http://docs.unity3d.com/Manual/index.html

i to z niej głównie będziesz korzystał. A jeśli chodzi o kurs jak ogarnąć Unity i jego narzędzia to zapraszam tutaj:

http://mwin.pl/baza-tutoriali/

Po przeczytaniu tych poradników będziesz miał taką wiedzę, żeby zacząć tworzyć jakieś proste gry w Unity, a z czasem zobaczysz, że nawet zaawansowane gry są proste do stworzenia ;). Ale tak jak mówiłem jest to czasochłonne - niestety, wszystko ma swoje wady i zalety. Ale warto :).

2cf6pe0.jpg

Opublikowano

W Unity ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia. Nie ważne, czy jest to gra 2D, czy 3D. Wystarczy podstawowa wiedza z zakresu C# i umiejętność czytania dokumentacji Unity.

Ale Ty tak na poważnie? Chcesz stworzyć grę bez znajomości żadnego języka programistycznego? Człowieku... mógłbym Ci wymienić tutaj masę przykładów w stylu "To tak jakbyś chciał stworzyć *coś* bez znajomości *czegoś* żeby dopiero się później tego *czegoś* uczyć". No wybacz, ale bez chociażby podstawowej wiedzy jakiegokolwiek języka programistycznego wiele nie zdziałasz. Na początek radzę Ci wybrać jakiś konkretny silnik do tworzenia gier i uczyć się tego języka jaki on obsługuje. W przypadku Unity jest to C# oraz JS. Pomyśl najpierw zanim zadasz pytanie.

Nie? Lol, a taki bugpoint? Firma dobrze prosperuje, ale znajomość programowania...

Grę można stworzyć prawie w każdym języku - bądź będzie do tego potrzebny, ale to zależy od typu gry.

JS przyda Ci się do budowy stron, jeżeli gra ma być przez internet.

Na telefony masz Jave.

Na komputer jest dużo języków np. odmiany języka C.

pyhvh7E.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...