Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Odpowiednik funkcji eval

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, dziś zacząłem zabawę z programami w C# i zaczynam od prostego kalkulatora, który działa jak ten systemowy. Klikam na cyferkę, ona się dodaje do textbox'a itd. I tutaj zrodził się problem, bo trzeba obliczyć to co się wklepało do textbox'a i jedyne co mi przyszło do głowy to funkcja eval, której używałem wcześniej w JS ale widzę, że w C# nie ma tak łatwo. Jest jakiś odpowiednik tego w tym języku?

Opublikowano

Aby pobrać wartość textboxa odwołujesz się do .Text.

Np.:

string tekst = nazwaKontrolki.Text;

Nazwę kontrolki możesz nadać w pliku z "podglądem" poprzez

Name="nazwaKontrolki"

Skoro to kalkulator to pamiętaj o rzutowaniu na typ int. Np.:

int wynik = int.Parse(a.Text) + int.Parse(b.Text);

W przypadku dzielenia lepszym rozwiązaniem będzie zmienna typu double (zmiennoprzecinkowego). 

;)

Nie kojarzę alternatywy evala w c#, ale możesz stworzyć własną metodę, która analizuje znaki i je zastosowuje (w tym przypadku co drugi znak), ewentualnie weź gotowiec z neta :P.

Opublikowano

Nazwy kontrolek (czy po swojemu elementów) ogarnąłem już na początku (pomogło doświadczenie z JS i PHP). Trochę nie zrozumiałeś na jakiej zasadzie ma działać ten kalkulator ale już mniejsza o to. Zrobiłem troszkę inaczej i działa bez użycia tej funkcji :) Temat zamykam, bo myślę że dalej już dam radę :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...