Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Który pomysł na serwer jest lepszy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Serdecznie. Wraz z kolegą postanowiliśmy zrobić nasz serwer. Graliśmy kiedyś już w Minecraft.

Prowadziliśmy razem kilka projektów. Mamy w tym kilka lat doświadczenia.

Jednak los tak potoczył że przerwaliśmy naszą "działalność" na 2 lata.

Po właśnie dwóch latach postanowiliśmy reaktywować naszą współpracę.

Doszliśmy do porozumienia żeby stworzyć po raz kolejny jakiś serwer. ;)

Pomysł na serwer to odtworzenie starego klimatu Minecrafta. Który jak wszyscy widzą będzie pod nazwą - xyz

Rozważamy wybór 2 trybów. Pierwszy z nich to Survival z Gildiami. Nie zbyt rozbudowany.

Czyste Gildie jakieś podstawowe pluginy do konfigurowania czatu etc. Oczywiście w miarę możliwości Autorskie rozwiązania.

Nie wiem co więcej można powiedzieć o takim serwerze. :/ 

Drugi "tryb" to również survival z Gildiami. Różni się tym od pomysłu wyżej że na start dostajemy Diamentowy ekwipunek do pvp.

Spawn jest blisko czerwonej linii. I gracze przeważnie po wejściu ubierają zbroję i biją się. ;) Dużo graczy wychodziło też na survival w poszukiwaniu

przedmiotów na założenie klanu. Podstawowy ekwipunek gracza to diamentowa zbroja i miecz. Jakiś żelazny kilof. itp.

Natomiast istniałaby możliwość zakupu rangi VIP która posiadała by osobny ekwipunek startowy z tymi samymi przedmiotami tylko że "enczantowanymi".

Oba tryby "posiadaliśmy" w naszej bogatej kolekcji projektów. Survival z czystymi gildiami wypalał rzadko. Natomiast ten drugi pomysł był częściej odwiedzany przez graczy.

Tutaj dodaje ss z początku budowy spawna:

post-1411609-0-49107600-1437483133_thumb.jpg

Proszę o wyrażanie swojej opinii w komentarzach, oraz do udziału w ankiecie!! :)

Za ciekawe propozycje co do serwera (mogą być jakieś własne) daje lajki. Jednak proszę o rozpisanie się na temat tego trybu podania więcej ciekawostek etc. :)

Opublikowano

Jeżeli mam być szczery zarówno pierwszy jak i drugi pomysł jest słaby. Zwykły survival z gildiami już się przejadł bo jest go pełno, a survival z gildiami gdzie na start dostajemy wszystko nie stawia przed graczem żadnego wyzwania (jakby jakiekolwiek było na obecnych serwerach z dropem bloku surowca 90 %). Skoro się jednak upieracie to proponuję:

• wymianę głów na nagrody,
  • brak przedmiotów na gildie, chyba że jakaś opłata za tworzenie terenu gildyjnego,
  • bany na np. 1 godzinę po śmierci,
  • brak dodatków pokroju cloud bootsy, nieskończone mięso,
  • w przypadku wersji 1.8.x nowe tektury 3D broni,
  • nowe, trudniejsze craftingi diamentowego ekwipunku.
Opublikowano

To juz lepszy jest 1 pomysl choc watpie czy zagram. Mysle zeby dac jakis minimalny drop z kamienia co mogloby wydluzyc rozgrywke na tym serwerze o kilka tygodni zanim zdobedzie sie diamentowy ekwipunek.

Ankieta? Albo jestem slepy albo takowej ankiety nie ma.

Opublikowano

oby dwa pomysły są bardzo słabe ... ale wole wybrać mniejsze zło pomysł 1

Opublikowano

Czyli upraszczając pytanie brzmi,

"Ma to być serwer z diax itemkami na start, czy też nie?"

Moja odpowiedź, 

Jest to bez znaczenia, serwer musi być dobrze zrobiony, gdy tak jest, to nie ma znaczenia, czy diax eq jest, czy też nie.

ale jeśli chcesz to się rozpiszę,

opcja nr.1 brak seta > zwykli gracza > spokojni > szukający klasyka > dłużej zostają na serwerze > mniej kupują vipów

opcja nr.2 diax set > nooby > wulgarni > szukający szybkiej rozrywki > grają aż im się set skończy > kupują dużo vipa

opencraft.pl << { na takim jeszcze nie grałeś }

TDepLbR.gif

Opublikowano

Ogólnie jeśli nasz pomysł się wam nie podoba to proszę pisać własne propozycje! ;)

Wszystko będzie rozpatrzone. ;)

Nie chodzi mi o to aby zrobić tutaj Hejtownie. ;)

Chcę poznać wasze opinie. Jak na razie widzę że mało komu podobają się pomysły. Więc proszę o pisanie własnych pomysłów. Jak według każdego z was powinien wyglądać serwer. Na którym poszczególna osoba by zagrała! ;)

Opublikowano

Ogólnie jeśli nasz pomysł się wam nie podoba to proszę pisać własne propozycje! ;)

Chcę poznać wasze opinie. Jak na razie widzę że mało komu podobają się pomysły. Więc proszę o pisanie własnych pomysłów. Jak według każdego z was powinien wyglądać serwer. Na którym poszczególna osoba by zagrała! ;)

W takim razie proponuje seablock, gdzie głównym celem będzie rozbudowa wyspy otoczonej wodą i podbijanie innych. Zablokować dostęp do skrzynek na wyspie kiedy gracza nie ma na serwerze, aby móc bronić swojego dobytku. Nowy sposób wytwarzania przedmiotów jak również nowe sposoby zdobywania surowców. W nocy pojawiałyby się silniejsze moby, a na jakiejś zabezpieczonej wyspie spawnowałby się boss, z którego wypadać będą cenne przedmioty w postaci nowego ekwipunku czy też surowców.

Opublikowano

@Ingus Bardzo mi się podoba Twój pomysł! Serdeczne Dzięki.  :) Czekam na kolejne pomysły! :) Wybiorę ten który najbardziej przypadnie mi do gustu. I na którym ja chętnie bym zagrał. ;)

Opublikowano

Mysle ze najlepszym trybem i slabo znanym jest serwer MineBlock na ktorym "wyspa" znajduje sie gdzies w srodku calej "gory". Na takim trybie chodzi o zdobywanie surowcow, zdobywanie drewna et cetera. Na tym trybie chodzi tez o powiekszanie swojej wneki gdzies w srodku kopalni ktora sie zawalila. Oczywiscie nie zbyt duzy drop ale nie za maly najlepiej czysty drop jak w normalnym MC.

Opublikowano

Pomysł 2 jest mniej spotykany.

ALEEEEE...

Widać, że macie długą przerwę w Minecraft, SG + Gildie są już bardzoo oklepane. Brak natomiast BARDZO DOBRYCH serwerów PvP. Jeżeli stworzycie taki serwer (dopracowany, ciekawy, estetyczny, nie PAY to WIN) to z pewnością z pewnością na takim serwie zagram.

Opublikowano

Pomysł 2 jest mniej spotykany.

ALEEEEE...

Widać, że macie długą przerwę w Minecraft, SG + Gildie są już bardzoo oklepane. Brak natomiast BARDZO DOBRYCH serwerów PvP. Jeżeli stworzycie taki serwer (dopracowany, ciekawy, estetyczny, nie PAY to WIN) to z pewnością z pewnością na takim serwie zagram.

No mamy troszkę przerwy... :) Ale spoko. Postaramy się coś zrobić Ciekawego. Zapraszam do pisania własnych propozycji! :)

My się wydaje ze ten pierwszy!

No jeśli są jakieś inne propozycje to proszę pisać! :)

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngOld-Craft.pl ok to moja propozycja toooo... serwer PvP

- 3 mapy (world, nether, end) duże ze skrzyniami

- Bardzo dobrze rozbudowany system ekonomii

- Autorski system rang

- W miarę możliwości dopracowanie

- W miarę możliwości autorskie pluginy

- Estetyka

- No serwer pay to win

Opublikowano

Moim zdaniem najlepszy byłby jakiś zaje*isty serwer z super fabułą typu: RolePlay, "sam" kiedyś prowadziłem taki serwer z kumplem i wypalił póki on nie wyjechał do Ameryki i sam nie udźwignąłem strony technicznej, wewnętrznej oraz internetowej, więc zamknąłem projekt...

Zasady Role-Play:

• Różne prace, aby zarobić sumkę na działkę, sklep i życie.
  • Działki wzamian za kase.
  • Mapy: Surowcowa (pvp off, możliwość podpalania lawą), Survival (wszystko dozwolone).
  • /kit start z kamiennymi rzeczami.
  • Warpy takie jak: /warp tartak, /warp kamieniolom, /warp piaskownica, itd., itd.
  • Możliwość założenia swojego sklepu (zakaz zakładania go na działce) w specjalnie zbudowanej do tego galerii handlowej.
  • Drop minimalny na Diax, za to średni na Złoto, duży na Żelazo i system wymiany surowców Żelazo (10x) -> [1x] Złoto (16x) -> [1x] Diax

Kolor - Wydajemy na wymianę.

Kolor - Otrzymujemy z wymiany.

• Wprowadzenie jakichś ciekawych eventów typu: SpleefRun, TnTRun, 1v1 i ciekawe nagrody
  • 3 VIPY (różne kity, zwiększenie szansy dropu na żelazo i złoto [bez zmiany dropu na diax] pisanie i nick kolorowy, zwiększenie ilości działek od rangi wzwyż SVIP [drugi vip] i dla każdego vipa oddzielna galeria handlowa), GRACZ +  (lepszy set i kolorowy nick) i Weteran (set lepszy niż Gracz+, kolorowy nick i możliwość pisania na koloro)

To by było na tyle, jeżeli chcesz więcej porad co do tego typu serwera pisz.

GG: 53118300

PW na forum

Opublikowano

A może w końcu ktokolwiek spróbuje podjąć się wyzwania stworzenia serwera bez OtherDropa. Jak za starego dobrego Minecrafta ? :D

Dawno nie widziałem serwera bez OtherDropa (psującego aktualne rozgrywki gdyż na większości serwerów zdobycie full eq zajmuje +- 30 min)

Wydłużyło by to rozgrywkę ... ale co ja tam wiem ,lepiej.... "weeecej diaxów najlepiej po 10 z 1 stona i 50 lvl do tego" ~~ myślenie graczy MC :(

bipsMal.png

Opublikowano

A może w końcu ktokolwiek spróbuje podjąć się wyzwania stworzenia serwera bez OtherDropa. Jak za starego dobrego Minecrafta ? :D

Dawno nie widziałem serwera bez OtherDropa (psującego aktualne rozgrywki gdyż na większości serwerów zdobycie full eq zajmuje +- 30 min)

Wydłużyło by to rozgrywkę ... ale co ja tam wiem ,lepiej.... "weeecej diaxów najlepiej po 10 z 1 stona i 50 lvl do tego" ~~ myślenie graczy MC :(

Tyle, że ten OtherDrop jest właśnie zabezpieczeniem przed tymi samymi wspaniałymi graczami, którzy zobaczą, że drop jest z rudy to od razu instalują x raya. To, że ten drop jest strasznie wysoki to inna sprawa.

ale jeśli chcesz to się rozpiszę,

opcja nr.1 brak seta > zwykli gracza > spokojni > szukający klasyka > dłużej zostają na serwerze > mniej kupują vipów

opcja nr.2 diax set > nooby > wulgarni > szukający szybkiej rozrywki > grają aż im się set skończy > kupują dużo vipa

Nie chcę być niemiły, ale twoja rozpiska, a konkretnie opcja nr 2 obejmuje zarówno pierwszy jak i drugi pomysł jak i większość serwerów z rodziny "easy hc". Danie komuś ekwipunku na start niczego nie zmienia przy obecnej konfiguracji serwerów i kosmicznym dropie po 2 bloki surowca z jednego kamienia.

@top

Innym pomysłem jest skyblock z motywami apokaliptycznymi. Silniesze moby (zombie, które nie palą się w dzień, szybsze, zadające więcej obrażeń, nakładające na gracza negatywne efekty), możliwość automatyzacji kopania kamienia, tworzenia przedmiotów, nowe bossy i koniecznością noszenia "kosmicznego hełmu", bez którego tracimy tlen i zaczynamy się dusić (podobnie jak podczas zbyt długiego przebywania pod wodą). Do tego jakaś paczka tekstur zmieniająca wygląd narzędzi na bardziej nowoczesny, a samo środowisko na apokaliptyczne. Do tego wszystkiego dodać jetpacki i broń palną i wydaje mi się, że mógłby powstać całkiem ciekawy serwer.

Natomiast jeżeli chciałbyś serwer pvp to proponuje zrobić standardowe pvp tzn. każdy na start dostaje to samo i wraz ze zwiększającym się levelem odblokowują się kolejne zbroje i bronie, areny z przedziałami levelowymi, aby uniknąć zabijania nowych graczy przez weteranów, ukryte na mapach skrzynki z ekwipunkiem. Można również pokusić się o bow pvp tzn. gracze walczą tylko łukami, które mają specjalne zdolności takie jak wystrzał tnt czy też obszaru 3x3 z pajęczyny, aby spowolnić przeciwnika. Według mnie najciekawszym serwerem pvp byłby supercraftbros z podziałem na drużyny gdzie głównym celem byłoby zniszczenie "rdzenia" bazy drużyny przeciwnej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...