Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer ma problemy z rozruchem

kosmo53

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, mam problem z kompem - podczas ostatniej burzy musiałem coś koniecznie sprawdzić na komputerze, w tym czasie, gdy komputer był na uruchamianiu BIOS-owym padł prąd i naturalnie komputer się wyłączył. Nic z niego nie smierdziało ani nie hukło i dymu też nie było więc myślałem, ze nic się nie stało. Przechodząc teraz do głównego tematu:

Przy włączaniu komputera wszystko działało, BIOS się ładował i podczas bootanimacji systemu zawieszał się i tak samo gasła ledówka HDD, czyli dysk przestał działać a logo windowsa ciągle widniało. Postanowiłem poszperać w BIOSie i ku mojemu zdziwieniu też się zawiesiło, po restarcie komputera w BIOSie można było coś zrobić ale system wciąż się nie odpalał - postanowiłem go przeinstalować (w7 64bit) Instalacja przebiegała standardowo czyli format i nowy system, wszystko poszło jak z płatka ale "Kończenie pracy instalatora" zatło się (ponad 30min bez odpowiedzi) lecz HDD led się świecił. Postanowiłem zainstalować w8, gdzie wywaliło mi błąd (Już nie pamiętam jaki ale coś ze sterownikami) czyli inaczej jakby nie mogło zapisać/odczytać pliku, myślę, że to wina Dysku ale może też wyjdzie, że to ram czy płyta główna więc proszę Was o pomoc, z góry mówię, że nie mam systemu na komputerze i trzeba poradzić sobie z poziomu BIOS :/.

Specy:

CPU: Intel core 2 duo e8500

GPU: AMD RADEON EAH6670 (1GB DDR5)

RAM: 4GB GoodRam PC2 DDR2 6400DIMM

GŁOWNA: ASUS P5N32-E SLI PLUS

DYSK: SEGATE BARRACUDA 80GB

ZASILACZ: CHIEFTEC GPA-500S8

sygna.png

Opublikowano

Jeżeli takie problemy ci wyniakają przy instalacji systemu mogą to być dwie rzeczy dysk bądź ram. Dysk jeżeli jest uszkodzony nie pozwala na pełne załadowanie systemu jak i kompletnejj jego instalacji jestem serwisantem który nie raz miał ciekawe rzeczy do zrobienia. Powiem tak powinnieneś spróbować pierwszą podstawową rzecz odłącz dysk i sprawdzić jak chodzi na biosie jeżeli ci się zawiesi i nie będzie dalej chciał pójść najjprawdopodobniej to będzie płyta główna bądź ram. A jeżeli się nie zawiesi to oznacza że znalazłeś winowajcę dysk,  W razie czego pisz wiadomości prywatne podam ci wtedy linka do mojego fb gdzie spróbuję ci więcej pomóc doradzić. Przyczyn może być wiele tak jak błąd na bluescreen nie musi oznaczać że to konkretnie dana rzecz informuje jedynie co crashuje a nie jego konkretny powód.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...