Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pytania ogólne, wybór serwera, handel w grze

Evergreen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otóż chcę dopiero zacząć grać w tą grę, ale zanim to zrobię chciałbym zadać kilka pytań weteranom.

- Czy gra jest p2w?

- Czy ta gra jest bardziej wciągająca od innych MMO? (bo ogólnie mi się szybko nudzą gry ;/)

- Na jakim serwerze według was najlepiej teraz grać?

- Na jakim poziomie społeczność w tej grze? Można poznać fajnych ludzi do gry?

- Czy istnieje handel w tej grze? Jeśli tak to tylko za golda (czy cokolwiek tam jest) czy też prawdziwe pieniądze?

Pytania mogą być durne, ale ja bardzo rzadko gram w MMORPG (ostatni raz grałem chyba z 6 lat temu), więc można powiedzieć, że jestem świeżakiem w tym temacie.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Opublikowano

Nie jestem weteranem, ale mogę się trochę wypowiedzieć na temat tej gry.

1. Gra nie jest P2W ponieważ wszystko to co znajduje się w Aion Shopie możemy zdobyć w grze lub samemu sobie zrobić.

Prawda jest taka że to nam zajmie troszkę więcej czasu, lecz będziemy mieli to za darmo. 

Zresztą jeżeli chodzi o SHOP to jest jeden plus, ceny zakupu żetonów Aion są tak drogie że aż nieopłacalne np. dostajesz 450 żetonów Aion za 100 zł.

2. Aion jest wciągający, ma ciekawą fabułę ale o tym byś musiał już sobie poczytać w internecie.

Najlepiej zrobisz jak zagrasz i sam się przekonasz. 

3/4 Osobiście gram na serwerze Barus PL i jestem zadowolony.

Ludzie piszą różne bzdury na temat tego serwera, lecz moim zdaniem jest on bardzo dobry i są mili ludzie z którymi można pograć. 

5. Można Handlować jedynie posiadając GP (Gold Pack) który kupimy w Aion Shop za 99 żetonów lub w grze za 75kk kinach.

Nie jestem pewny co do handlu za prawdziwe pieniądze, ale myślę że jest on niedozwolony.

Opublikowano

1.Gra nie jest p2w, rzeczy w aion shop są min. jakieś bosty na wiecej punktów doświatczenia czy różne stylistyczne rzeczy np. inne skrzydła. Jedynym dużym ograniczeniem jest GP (gold pack) ogranicza on wiele rzeczy np. możliwość handlu albo ilość możliwych wejść na instancje ale można go nabyć za piniądze w grze (kinach), kusztuje swoje ale do 60 poziomu mało będzie potrzebny a potem łatwo jest na niego zarobić.

2.Aion mnie zachwycił piękną grafiką i uroczą muzyką, posiada on piękne lokacje które wyrążniają znacząco tą gre. Fabuła jest dość ciekawa i rozbudowana, czasami nad bo sam się gubie w zrozumieniu kilku wądków. Masz do wyboru dwie rasy a każda jest inna, masz 2 razy wiekszą zabawe w poznawaniu 2 odmiennych ras. Najlepiej grać z przyjaciółmi wtedy napewno ci się nie znudzi, samemu może być troszke trudna i nużąca.

3/4. Ja gram na Barusie {PL}, poznałem kilka ciekawych i miłych osób, fakt że czasami nie ma z kim pograć bo mało osób przesiaduje na serwerze, ale w dzień {12-18} znajduje chętnych. (Mój nick: Etrit jakby co ;P)

5.Hadlować można JEDYNIE jeśli posiadasz GP, jest to czasami uciążliwe. Warto wiedzieć że gracze z GP może dać osobie bez GP przedmioty, kinah lub GP.

Opublikowano

Żeby nie tworzyć nowego tematu, mam jeszcze jdwa pytania.

- Jak chodzę sobie po tym całym świecie to co jakiś czas pokazuje mi się napis "serwer dla początkujących" mimo, że wybrałem barus'a, dlaczego?

- O co chodzi z tymi profesjami? Bo na początku miałem jakieś zbieractwo czy coś takiego i zostało to zastąpione pobieraniem esencji (czy jakoś tak) i do tego z 35 punktami. Prosiłbym o wyjaśnienie. Czy w ogóle opłaca się zbierać te esencje czy znowu mi to zniknie?

Opublikowano

Żeby nie tworzyć nowego tematu, mam jeszcze jdwa pytania.

- Jak chodzę sobie po tym całym świecie to co jakiś czas pokazuje mi się napis "serwer dla początkujących" mimo, że wybrałem barus'a, dlaczego?

- O co chodzi z tymi profesjami? Bo na początku miałem jakieś zbieractwo czy coś takiego i zostało to zastąpione pobieraniem esencji (czy jakoś tak) i do tego z 35 punktami. Prosiłbym o wyjaśnienie. Czy w ogóle opłaca się zbierać te esencje czy znowu mi to zniknie?

- Masz serwer i chanel. Serwer jest to np. Barus ( główny serwer na którym grasz ) chanel jest to podserwer na którego możesz się zalogować z poziomu Barusa aby móc na spokojnie robić questy ( do któregoś lv tam to chyba było - nie działa tam PVP ). W każdej dowolnej chwili możesz przejść z chanela dla początkujących na normalny serwer Barusa. ( Serwer dla początkujących łączy wszystkie serwery przez co pokazuje Tobie obok nicku z jakiego serwera jest dany gracz )

- Zbieractwo z tego co pamiętam dzieli się na 2 dziedziny.. na wydobywanie esencji ( latające obiekty ) oraz zbieractwo przedmiotów typu roślinki itd itd itd. Nie możliwe aby Ci się to zastąpiło co najwyżej masz to obok tego ;)

Zbieranie esencji jak i zbieractwo to są dwie najważniejsze PODSTAWOWE profki... które każdy powinien mieć na maxa ponieważ później dzięki nim możesz zbierać potrzebny materiały do gotowania, craftingu oraz wielu innych rzeczy ( w tym questów )

True love survives all

Opublikowano

- Masz serwer i chanel. Serwer jest to np. Barus ( główny serwer na którym grasz ) chanel jest to podserwer na którego możesz się zalogować z poziomu Barusa aby móc na spokojnie robić questy ( do któregoś lv tam to chyba było - nie działa tam PVP ). W każdej dowolnej chwili możesz przejść z chanela dla początkujących na normalny serwer Barusa. ( Serwer dla początkujących łączy wszystkie serwery przez co pokazuje Tobie obok nicku z jakiego serwera jest dany gracz )

- Zbieractwo z tego co pamiętam dzieli się na 2 dziedziny.. na wydobywanie esencji ( latające obiekty ) oraz zbieractwo przedmiotów typu roślinki itd itd itd. Nie możliwe aby Ci się to zastąpiło co najwyżej masz to obok tego ;)

Zbieranie esencji jak i zbieractwo to są dwie najważniejsze PODSTAWOWE profki... które każdy powinien mieć na maxa ponieważ później dzięki nim możesz zbierać potrzebny materiały do gotowania, craftingu oraz wielu innych rzeczy ( w tym questów )

1. Pomieszałeś.

• Serwer główny (np Barus),
  • Rookie Server (Serwer dla Początkujących) jest serwerem do którego podpięte są wszystkie serwery wersji EU i na który domyślnie wchodzisz gdy teleportujesz się na jakąkolwiek mapę z przedziału 1-55 - nie ma włączonego PvP, nie można mentorować i spotkasz ludzi posługujących się różnymi językami. Zawsze możesz szybko wrócić na serwer główny lecz tam jest niewielka szansa, że zostaniesz zaatakowany przez przeciwną frakcję.
  • "Channel" to kanał, możesz je dowolnie zmieniać na mapach gdzie nie ma możliwego PvP żeby unikać tłoku na spotach/szukać żywych named mobów. Przykładowo jeśli widzisz named moba stojącego na kanale 2 to jest spora szansa, że będzie też stał na 3 i innych.

2. "Zbieractwo" jest do max lvl 10 - w momencie zostania Daevą zostaje zamienione na to "wydobywanie esencji" - przez wszystkich rozumiane jako zwykły Gathering. Wszystkie punkty nabite przed 10lvl zostają zamienione na punkty w Gatheringu i można ich zdobyć bodajże max 99 będąc jeszcze człowiekiem. Od 10lvl pojawia się również druga profesja do zbierania "Aethertapping" - zbieranie Aeteru nad niektórymi miastami. Jest on wykorzystywany do Morphowania - zamiany Aetheru na składniki z Gatheringu przy użyciu DP - "Divine Power" - "Boska Moc" w PL wersji, którą ładujemy zabijając moby/przeciwników. Ogółem zrobienie Aethertappingu na max i zdobycie recek na Morph + oczywiście zrobienie zapasu Aetheru daje nam możliwość robienia składników do wszystkich starych craftów, a dzięki temu jesteśmy w pełni niezależni od innych i po zrobieniu np. Cookingu na 500p i Alchemii na 499p wszystko robimy kompletnie sami. Jedzenie / potki / scrolle.

Odnośnie tego, że Gathering jest najważniejszą profesją - nie jest. Jest przydatny bo od patcha 4.0 trzeba wszystkie materiały na nowe recki 500+ zbierać pojedynczo i potrzeba ich dużo. Koreańczycy jeszcze nie wpadli na pomysł zrobienia recek na Morph, na te wszystkie rzeczy. Może zapomnieli jak? Tak czy inaczej są kompletnie nieopłacalne na dłuższą metę bo trzeba biegać po mapach PvP i zbierać wszystko. Co gorsza jest duża szansa, że nie uda się zebrać bo zbieramy coś mające 499p gdy my mamy 499p. Owszem, fajnie jest mieć ten Gathering podbity na max ale w życiu bym tego nie nazwał najważniejszą profesją. Aethertapping jest dużo ważniejszy dla każdego przeciętnego gracza.

Opublikowano

Ale,że aion to nie p2w ? Płacisz,kupujesz goldpacka i jesteś o wiele powyżej innych graczy to jest mocne i to bardzo p2w 

Ale GP jest dostępny w grze i jak 90% graczy w Aionie Nie Kupuje GP za Kasę.

Dlatego Aion nie jest P2W bo to co jest potrzebne do gry można kupić za Kinahy czyli walutę w grze. A natomiast IS jest taki drogi że nie jest opłacalny dlatego większość graczy z niego nie korzysta.

Opublikowano

Ale,że aion to nie p2w ? Płacisz,kupujesz goldpacka i jesteś o wiele powyżej innych graczy to jest mocne i to bardzo p2w

Osobiście uważam, że GP nie jest formą P2W. Owszem, możesz zarabiać dziesiątki tysięcy Euro, kupować co miesiąc setki Gold Packów i je sprzedać = mieć kinahy = kupić masę rzeczy. Tylko, że kupujesz rzeczy będące w grze za kinahy, które skądś się musiały wziąć. Co gdyby nie było GP? Mielibyśmy to co jest na NA: masę spambotów i rzeczywiste ograniczenia narzucone na end-game. No ale by można było handlować i przekładać gold z botów bez ograniczeń, a że ceny wszystkiego wysokie to wina tylko i wyłącznie firmy.  :rolleyes: W sumie tu by trochę prawdy było, bo nie banują boty tak jak powinny.

Mimo to, że moim zdaniem GP nie jest formą P2W to jednak Aion wchodzi już na teren gier P2W. Dlaczego? Bo do obecnego systemu imitujący abonament dorzucają masę tego typu rzeczy:

Nic z tych wymienionych powyżej rzeczy (i zapewne parę, które pominąłem przeglądając na szybko) moim zdaniem nigdy nie powinno się pojawić w Shopie ponieważ dają znaczną przewagę w stosunku do innych graczy. Skoro mamy model prawie abonamentowy to możemy mieć tony skinów, scrolli na reset CD instancji, amuletów na expa czy APki lub dropa - wszystko co wymaga NASZEGO osobistego i czynnego udziału. Ale nic co byłoby lepsze od tego oferowanego w Shopie. I nawet jakby sobie wołali po 1000 AION Coinów za supple 100% to by się znaleźli na to chętni. Znam paru Arabów na Nexusie, którzy w jeden dzień zrobili 70 lvl Veteran Rewardsów "bo mogli". Jak jest oferta to zawsze się znajdzie kupiec.

Zanim jednak ktoś napisze, że w takim razie "czemu nie gram na NA skoro mi się EU nie podoba" odpowiadam, że NA jest takie samo jeśli nie gorsze. Przykład:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...