Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Brak sterowników do karty sieciowej

ElPolakoPolko

Pytanie

Opublikowano

Witajcie nie zwracajcie uwagi na moje warny 
a więc do tematu 
niedawno mój młodszy brat chciał se ściągnąć 100 % save do gry ściągną jakieś gówno te re cleaner czy cos takiego za chwile zobaczyłem ze nie ma internetu sprawdziłem w panelu sterowania  że nie mam sterownika 
jestem mało obeznany w komputerach komputer składał mojego taty kolega 
i teraz takie pytanie do was 
mam taką antenke z tyłu bo mnie męczył ten kabel od internetu posiadam router w laptopie mam internet a w komputerze nie mam bo nie mam sterownika do tej antenki czy coś prosze o pomoc bo nie chce wydawać 50 zł za naprawe u informatyka 

w menagerze mam jeden wykrzyknik w inne użądzenia a jak rozwine to kontroler sieci ma wykrzyknik

niestety ale nazwy antenki nie znam 

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Innym wyjściem jest połączenie laptopa z komputerem za pomocą kabla RJ-45 i utworzenie w tym pierwszym połączenia mostkowego, w efekcie czego będzie możliwe wyszukanie sterownika w sieci z poziomu menedżera urządzeń.

Opublikowano

dobra dzięki za podpowiedzi narazie zaczekam z naprawą internetu komputer mam nowy wystąpiły jeszcze inne błędy z właczeniem windowsa dla brata Przywaliłem w tak zwaną twarz a mam gwarancje na komputer to może to podlega gwarancji

Nowicjusz
Opublikowano

Jeśli przywrócenie systemu nie pomoże, poszukaj płytki od bezprzewodowej karty sieciowej (powinieneś mieć w pudełku) i zainstaluj sterownik z płytki. 

Jeśli nie znajdziesz płytki, poszukaj nazwy urządzenia na tej karcie sieciowej. Jeśli jest to karta zewnętrzna to wystarczy wyszukać po modelu urządzenia. Jeśli wewnętrzna, można spróbować otworzyć obudowę komputera i poszukać  modelu karty sieciowej.

Jeśli natomiast nie znajdziesz płytki ani nazwy swojej karty sieciowej, możesz poszukać sterownika w sieci (na laptopie) po identyfikatorze urządzenia. 

Jak uzyskać identyfikator urządzenia:

PPM na Mój Komputer>Zarządzaj>Menadżer urządzeń. Następnie należy kliknąć PPM na urządzenie do którego sterownika brakuje >Właściwości>Szczegóły. Teraz z listy rozwijanej wybieramy identyfikatory sprzętu i kopiujemy pierwszą linijkę. Teraz proponuję wkleić dany identyfikator do pliku tekstowego (np. notatnik) i skopiować go sobie na pendrive a następnie na laptopie wyszukać identyfikator w internecie. Później powinno już pójść z górki :)

Opublikowano

A ty sobie poradzisz z odczytaniem nazwy karty co na niej pisze ? 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Nowicjusz
Opublikowano

@Aranthor, masz rację. Ten sposób był by chyba najprostszym. Jednak często systemowy menadżer zadań nie potrafi poradzić sobie w wyszukaniem odpowiedniego sterownika w sieci. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...