Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

MC Metro 2033 - pogadanka na temat pomysłów.

Misiek994

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tego co się orientuję, to już kilka takich serwerów powstało w Polsce, jednak nie wiem na jakim etapie są teraz. Tryb rozgrywki to tak naprawdę, po głębszym zbadaniu fabuły serwera mieszanka każdego z dostępnych trybów gry. Gracz na początku rozgrywki decyduje w jakiej nacji chce grać, każda nacja będzie się specjalizowała w czym innym. Gracze będą "żyli" w metrze, na powierzchni będą mogli zdobywać wartoścowe przedmioty o które cieżko bedzie pod powierzchnią. Jedynym mankamentem jest to że na powierzchni będzie dość niebezpiecznie, i wyjście bez odpowiedniego EQ będzie oznaczało śmierć dla gracza. Gracz pracuje nie tylko na swój rozwój, ale także na rozwój nacji, co będzie konieczne do wygrania. Do rozwoju nacji będzie liczony % doświadczenia zdobywanego przez gracza, a także doświadczenie za zdobywane nowe stacje. Oczywiście istnieje możliwość przejmowania stacji po wcześniejszym wzbudzeniu buntu. Na chwilę obecną to tyle prezentacji :)  Jeśli chcelibyście coś jeszcze zobaczyć na serwerze to umieszczajcie swoje pomysły poniżej. Wkrótce dodam dalszy opis, i postęp prac :)

Opublikowano

Jestem fanem metro i mogę dodać od siebie że powinno być coś w stylu ataków np zombie/szkieletów na stacje, poruszanie się pomiędzy stacjami powinno być obarczone niebezpieczeństwami typu potwory, skażenie terenu. Oczywiście wszystkie stacje powinny być połączone kolejkami, niektóre działające, niektóre niezbyt... ale w większości powinno dać się przemieszczać kolejkami. Z jedzeniem też nie powinno być zbyt prosto i łatwo.

Wyjście bez odpowiedniego EQ ok, ale też powinno być na tyle niebezpiecznie żeby wyjść można było większą ekipą TYLKO, dodatkowo  żeby to było opłacalne.

Kubuntu_userbar_by_Dude67.png

Opublikowano

Nadal nie rozumiem fenomenu że ludziom chce się coś takiego tworzyć. Cóż... sam kiedyś byłem na tyle głupi by robić poważny projekt i skończyło się jak skończyło. Ogólnie powiem ci tak: Jeżeli chcesz stracić masę czasu na dopracowanie serwera i zrobić go dla kilkunastu graczy to kontynuuj prace, jeżeli zaś chcesz zrobić serwer, gdzie będzie grało adekwatnie więcej graczy to zrezygnuj z tego pomysłu.

Powód? Ilość pracy jest nieadekwatna do tego co możesz z tego serwera wyciągnąć (nie mówię tutaj o pieniądzach).

106071453484304291456.jpeg

Opublikowano

Dla mnie nie jest to strata czasu, jeśli mam wolna chwilę to co mi za różnica czy będę pracować nad serwerem czy coś innego będę robić ;) @Cre3d jeśli trochę rozwinąć twoje pomysły to wyszła by ciekawa rozgrywka ;) Tylko pytanie czy stopień trudności i zagrożeń nie zniechęci graczy....

Opublikowano

Jestem fanem metro i mogę dodać od siebie że powinno być coś w stylu ataków np zombie/szkieletów na stacje, poruszanie się pomiędzy stacjami powinno być obarczone niebezpieczeństwami typu potwory, skażenie terenu. Oczywiście wszystkie stacje powinny być połączone kolejkami, niektóre działające, niektóre niezbyt... ale w większości powinno dać się przemieszczać kolejkami. Z jedzeniem też nie powinno być zbyt prosto i łatwo.

Wyjście bez odpowiedniego EQ ok, ale też powinno być na tyle niebezpiecznie żeby wyjść można było większą ekipą TYLKO, dodatkowo  żeby to było opłacalne.

Można dodatkowo utrudnić poruszanie się kolejkami, przykładowo "dziurami" w tunelach bądz innymi przeszkodami, i (gracze) klan będzie mógł przykładowo reperować te tunele.  Odnośnie ostatniego punktu na powierzchni będzie promieniowani, może uda się stworzyć jakieś inne niebezpieczeństwa, a co do opłacalności to będzie całkiem odwrócony stosunek wartości surowców, z tego względu że na powierzchni będzie panował krajobraz po ataku jądrowym, więc trudno będzie pozyskać takie surowce jak drewno, czy pożywienie, co za tym idzie bedą one drogie. Pod powierzchnią będą ślepe tunele, oraz pomieszczenia techniczne w których będą skrzynie z EQ, do niektórych nie bedzie problemu się dostać z innymi trzeba będzie się pobawić :) Ponad to można w opuszczonych tunelach ustawić ukryte spawnery mobów.

Opublikowano

A skąd wiadomo co będzie za jakiś czas. Rynek jest płynny i moda się zmienia

Fakt, trochę źle skonstruowałem zdanie, a więc już się poprawiam.

Od 4 lat jak siedzę w minecrafcie i nie powstał jeszcze żaden polski serwer "RPG", który przyciągnąłby na dłuższy czas jakąś większą liczbę graczy (co samo za siebie mówi jakie było nimi zainteresowania) o ile powstał, bo projektów było dość sporo i tak jak napisałem kilka postów wyżej, skończyło się na zapowiedziach z prostych względów. Roboty było za dużo i ludzie sobie odpuszczali i tobie też to polecam. 

106071453484304291456.jpeg

Opublikowano

Fakt, trochę źle skonstruowałem zdanie, a więc już się poprawiam.

Od 4 lat jak siedzę w minecrafcie i nie powstał jeszcze żaden polski serwer "RPG", który przyciągnąłby na dłuższy czas jakąś większą liczbę graczy (co samo za siebie mówi jakie było nimi zainteresowania) o ile powstał, bo projektów było dość sporo i tak jak napisałem kilka postów wyżej, skończyło się na zapowiedziach z prostych względów. Roboty było za dużo i ludzie sobie odpuszczali i tobie też to polecam.

Ja jestem zupełnie przeciwny temu co mówisz, są osoby, które czekają na takie serwery i co prawda większość a raczej prawie wszystkie wyglądają fajnie, ale tylko na zapowiedziach.

Osobiście mam serwer rpg, który działa już ten konkretnie tryb 1 rok i trzyma się bez żadnych problemów a graczy mam sporo.

Opublikowano

Jeżeli Twój serwer nazwiemy RPG, to wtedy można się z tym zgodzić...

A czemu nie miałby nosić takiej nazwy ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...